Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skvělá základní část je pryč, nyní budou rozhodovat detaily, říká David Horejš

Základní část FORTUNA:LIGY je minulostí. Fotbalisté Dynama pod vedením trenéra Davida Horejše prožili úspěšné období, díky kterému si zajistili účast ve Skupině o Evropskou ligu. Nyní je před Jihočechy nová výzva, prvním krokem bude dvojzápas proti Mladé Boleslavi, který odstartuje již tuto neděli.

Trenére, máme za sebou třicet kol základní části FORTUNA:LIGY. Jak je hodnotíte?
Se základní částí letošní sezony musíme být všichni nadmíru spokojeni. Jako nováček soutěže jsme skončili na sedmém místě tabulky a až do posledního třicátého kola jsme se prali o elitní skupinu, což je v rámci našich možností opravdu obrovský úspěch, který se třeba docení až později za nějakou delší dobu. 

Co vám průběh sezony ukázal o vašem týmu?
Jsem spokojený, jak jsme se během sezony dostali dvakrát za sebou ze složité situace. Po jedenáctém kole jsme byli poslední a výborně jsme se zvedli tak, že jsme se během sezony dostali až před brány té elitní šestičlenné skupiny nejlepších českých celků. Podruhé jsme se dostali trochu do úzkých na jaře, kdy jsme měli po koronavirové pauze sérii nějakých porážek. Dokázali jsme se z toho dostat, nezazmatkovali jsme a z následujících tří zápasů jsme získali sedm bodů. Toho si vážím opravdu moc. Náš tým ukázal velkou morální sílu a v těch složitých chvílích v sezoně se dokázal zvednout.

Radost vám muselo dělat také to, že z mnoha stran byla na hru Dynama slyšet chvála..
Jsem rád za to, jakou hrou jsme se během sezony prezentovali. Výsledky totiž člověk nijak naplánovat nedokáže, ale hru ano. A právě naše hra byla prakticky po celou sezonu velmi dobrá, o čemž svědčí i počet nastřílených gólů. Během sezony jsme dokázali třináctkrát zvítězit a rád jsem třeba i za sérii dvanácti zápasů, ve kterých jsme vstřelili branku.

O úspěchu letošní sezony hodně napověděl faktor Jaroslava Drobného a Tomáše Sivoka, že?
Fotbal je o detailech. My jsme v těch prvních kolech sezony nehráli špatně, ale dojížděli jsme na naivní individuální chyby. Třeba v Boleslavi nebo v Liberci jsme to měli rozehrané na podzim dobře, jenže pak jsme dostali hloupé góly a zápasy jsme vysoko prohráli. Po příchodu těchto dvou hráčů se to ale zcela změnilo a podobné výbuchy se již neopakovaly. Oba přinesli do týmu velkou kvalitu, zkušenost a hlavně také klid. Drobas i Sivy jsou navíc vůdčími typy hráčů a vše v kabině začalo fungovat správným směrem. Samozřejmě bych si moc přál, aby oba v klubu zůstali i pro další sezonu, protože v našich podmínkách takovéto dva fotbalisty seženeme jen velmi těžko. 

Nyní nás ale čeká úplně nová soutěž. Jak budeme muset hrát, abychom uspěli?
V nadstavbě to bude ohromně vyrovnané. V té naší skupině o Evropskou ligu to bude o tom, kdo bude mít do zápasů větší motivaci, větší chuť a větší vůli uspět. Nás čeká dvojzápas s Mladou Boleslaví a musíme se na to co nejlépe připravit. Klukům říkáme, že po třiceti kolech jsme dosáhli nějakého dílčího úspěchu, ale že stále ještě není konec. Teď se ukáže vůle hráčů po úspěchu a také bude důležité, kolik kdo bude mít v závěru sezony sil. My uděláme vše pro to, abychom první dílčí krok v podobě souboje s Mladou Boleslaví zvládli. 

Letošní sezona přinesla dva odlišné zápasy proti Mladé Boleslavi. Na podzim krutou prohru a na jaře jasné vítězství. Jak na zápasy se Středočechy vzpomínáte?
Boleslav přes zimu prošla nějakou obměnou týmu a je to jiný soupeř než na podzim. Právě na podzim jsme to tam měli rozehrané skvěle a chvíli před koncem poločasu jsme vedli 2:0. Jenže jsme tam tehdy dojeli ne velké individuální chyby a nakonec jsme prohráli po čtyřech gólech Komličenka 2:4. Pak jsme hráli s Boleslaví první jarní kolo doma a tento zápas byl jednoznačně v naší režii. První poločas jsme vyhráli 3:0 a celé utkání jsme odehráli velice dobře. Boleslav je ale jinak velmi ostřílený a zkušený tým, který v loňské sezoně právě přes toto playoff postoupil až do kvalifikace o Evropskou ligu. V tomto směru je zkušenost určitě na jejich straně. Přesto já ale věřím tomu, že se o ten úspěch popereme a uděláme vše pro vítězství. 

Hodně se mluví o tom, že Boleslav není v ideálním rozpoložení. To ale asi v tuto chvíli neznamená vůbec nic, že?
Tohle bude nyní úplně nová soutěž. Základní část ligy je pryč a nyní se bude hrát na dva vzájemné zápasy, které mohou dopadnout úplně jinak než by se vzhledem k aktuální formě v dlouhodobé soutěži dalo očekávat. Do dalšího kola postoupí ten, kdo bude mít větší vůli a větší odhodlání. Rozhodovat budou maličkosti a my se na to musíme dobře připravit, protože jsme nic podobného v minulosti nehráli. 

Dvojzápas začne Dynamo na hřišti soupeře. Je to výhoda a nebo nevýhoda?
My půjdeme do prvního utkání s tím, abychom uhráli pro odvetu co nejlepší výsledek. Dá se předpokládat, že ty zápasy budou velice vyrovnané, budou rozhodovat maličkosti a my se na to vše musíme připravit. 

Karetní tresty se před nadstavbou rušily, jak je ale na tom tým po zdravotní stránce?
Nejsme na tom úplně dobře. Teď v závěrečné fázi sezony se budeme muset obejít bez zraněných klíčových hráčů. Hrát nebude moci Jarda Drobný, Filip Havelka a ani David Ledecký. Všichni věříme tomu, že právě ale zdraví hráči ukážou velkou vůli po tom, aby dosáhli dalšího úspěchu v letošní sezoně.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dynamocb.cz

Štítky Dynamo, rozhovor, Horejš, David Horejš, Mladá Boleslav, 1. česká fotbalová liga, soutěž, podzim, Jaroslav Drobný, Tomáš Sivok, David Ledecký, Filip Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělá základní část je pryč, nyní budou rozhodovat detaily, říká David Horejš  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.