Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Dynamo, kat favoritů? Po Spartě obrali Jihočeši i Plzeň, doma uhráli remízu 0:0

, aktualizováno 28. listopadu 2020, 21:31

Anglický týden za jedna? Aby si Dynamo vysloužilo nejlepší známku, muselo by po Spartě a Bohemians zvládnout i utkání s Viktorií Plzeň. Ta zavítala na jih Čech v rámci 9. kola Fortuna ligy s vědomím, že na Střeleckém ostrově umí. A po prohře ve Zlíně musí. Osmkrát po sobě zde neprohrála, podařilo se jí to i tentokrát. O poznání veselejší ovšem zůstal po konečném hvizdu soubor trenéra Horejše, který si po zodpovědném výkonu odnesl cenný bod za bezbrankovou remízu 0:0.

Hustá mlha, mrazivé počasí. Ochozy Střeleckého ostrova, které zaplnili velmi zřídka přítomní členové obou klubů, novináři či fotografové, doufaly, že je zahřeje pohled na kvalitní fotbal. A očekávání byla veliká. Na jih Čech totiž přicestovala ambiciózní Viktoria Plzeň v základní sestavě se Zdeňkem Ondráškem, kterého vyslalo do fotbalového světa právě Dynamo. A tak šlo o pikantní souboj dvou bývalých spoluhráčů – Davida Horejše, lodivoda Dynama a již zmiňovaného reprezentačního útočníka, jemuž právě českobudějovický trenér před lety vštípil myšlenku s vytetováním dnes již slavné kobry.

A byl to právě jihočeský rodák, který se hned v první minutě zasloužil o zajímavou standardku pro plzeňský tým. Ta skončila po Ondráškově hlavičce obrovskou šancí Jakuba Brabce, kapitán Západočechů ale branku Vojtěcha Vorla, který mezi třemi tyčemi nahradil lehce zraněného Jaroslava Drobného, přestřelil. A tak se mohli poprvé o slovo přihlásit i domácí. V šesté minutě totiž pelášil vstříc poslednímu bránícímu hráči Viktorie Mick van Buren, jehož průnik zastavil až dobrým výběhem brankář Aleš Hruška. Nic nebylo ani z následné dorážky Petra Javorka, která minula levou tyč plzeňské brány o pár centimetrů.

Hosté odpověděli na obrovskou šanci Dynama zvýšenou aktivitou. Ve třinácté minutě to byl znovu pozorný Vorel, který zamezil míči v cestě do sítě. Novic mezi třemi tyčemi Jihočechů zlikvidoval dobrý pokus tradičního střelce ze střední vzdálenosti Lukáše Kalvacha. Na Střeleckém ostrově pokračovalo utkání 9. kola Fortuna ligy ve velkém tempu. V minutě pětadvacáté se dostal po Van Burenově individuální akci do zakončení Patrik Brandner. Pokus dvougólového střelce z Letné ale Hruška ukryl bez větších potíží ve své náruči. A když se ve zbytku prvního poločasu neudálo už nic dramatického, šly oba celky do kabin za nezměněného stavu.

Další nervózní koncovka

Do druhé pětačtyřiceti minutovky vstupovali domácí s nadějí na bodový zisk. Měli na co navazovat. Nejenže v první polovině utkání neinkasovali, navíc za plzeňskou Viktorkou na trávníku Střeleckého ostrova ani zdaleka nezaostali. A tak začali svěřenci trenéra Davida Horejše nebojácně. Ve 48. minutě se dostal do zakončení levý obránce Lukáš Skovajsa, jeho pokus ale mířil pouze do ochozů českobudějovického stadionu. O minutu později se na trávníku poprvé žlutilo. Hlavní rozhodčí Ondřej Berka karetně napomenul Pavla Nováka, který přerušil dobře se rozvíjející akci Viktorie. V 52. minutě už to byli hosté, kteří hrozili nebezpečným protiútokem. Kopicovo zakončení ze slibné pozice v poslední chvíli srazil na rohový kop Skovajsa. Právě po rozehrávce standardní situace poprvé výrazněji promluvil do utkání také David Limberský, z první však zamířil těsně nad.

Za přítomnosti ohňostroje, který byl odpálen nedaleko jihočeského stadionu, spálil obrovskou příležitost ke skórování Pavel Bucha. Z bezprostřední blízkosti zamířil hostující záložník pouze mimo branku Vojtěcha Vorla. Poté, co se do slibné příležitosti tlačilo duo Van Buren, Brandner, nechybělo moc a radovali by se Západočeši. Kopicovu přihrávku totiž v 68. minutě zblokoval Skovajsa a míč prolétl jen kousek od pravé tyče domácích. A před brankou Jihočechů bylo rušno i o dvě minuty později, když se k hlavičce dostal Adriel Ba Loua.

V následujících minutách se na hrací ploše objevily nové tváře, v červenomodrém nastoupili Alvir, Káčer a Beauguel, za černobílé Mršič. Bylo tak jasné, že Zdeněk Ondrášek proti svému bývalému klubu neskóruje. Jeho spoluhráči ale i nadále stupňovali tlak, kterému Jihočeši zdatně odolávali. A když domácí přežili i nebezpečnou standardní situaci z 88. minuty, zdálo se, že oberou o body i dalšího favorita. Nervózní koncovka utkání nakonec branku nepřinesla, a tak se dobrý výkon Dynama přeměnil v zisk jednoho bodu.

Jihočeši zakončili náročný anglický týden bravurně. A příští víkend mají navíc na programu o dost příznivějšího soupeře. V neděli, den po Mikuláši, zavítají černobílí do Brna. Tomu se po návratu mezi tuzemskou fotbalovou elitu zatím příliš nedaří. I proto bude pro Dynamo, kterému patří 12. příčka tabulky, na půdě ligového nováčka hlavním úkolem zisk tří bodů.

SK Dynamo České Budějovice - FC Viktoria Plzeň 0:0 (0:0).

Rozhodčí: Berka - Paták, Horák - Ginzel (video). ŽK: Novák - Brabec. Bez diváků.

Sestavy: Č. Budějovice: Vorel - Novák, Králik, Talověrov, Skovajsa - Čavoš, Havelka (89. L. Havel) - Van Buren (85. Jánošík), Javorek, Mészáros (78. Mršič) - Brandner. Trenér: Horejš.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha (74. Káčer), Kalvach, Čermák - Ba Loua (74. Alvir), Ondrášek (79. Beauguel), Kopic. Trenér: Guľa.

Ohlasy trenérů:

David Horejš, trenér Dynama ČB: "Jsem rád, že jsme ten náročný týden zakončili výkonem, který jsme předvedli. Plzeň začala lépe, ale my jsme se po šanci Javorka dostali do zápasu. Soupeř byl nepříjemný ve standardních situacích, v nichž je skvělý. Bylo vidět, že si naši hráči po těch dvou výhrách věří. Bod bereme a výkon z naší strany byl hodně dobrý. Nechci vyzvedávat žádný individuální výkon, celý tým vypadal skvěle. Brankáře Vojtu Vorla, který zažil ligovou premiéru, jsme postavili po dohodě celého realizačního týmu. Dělali jsme ho sem s tím, že jednou by měl na pozici jedničky nahradit Jardu Drobného. Dnes dostal šanci také proto, že náš program v posledních dnech byl náročný, a předvedl skvělý výkon."

Adrian Guľa, trenér FC Viktoria Plzeň: "Podobně jako ve Zlíně jsme měli dobrý vstup do zápasu, ale chyběla nám produktivita a efektivita v koncovce. Potom soupeř hru vyrovnal, protože je v euforii a hraje solidní fotbal v tomto období. Ztratili jsme dominanci z první části zápasu, ale věděli jsme, že to bude o pracovitosti. Opět jsme se ve druhé části nasazením a nastavením dostali do dvou šancí. Dnes to bylo o dvou třech velkých šancích z naší strany, ale už ani z pěti metrů to tam nedokážeme dotlačit. Opět se to odrazilo do jiných prostorů, než jsme potřebovali. Doplatili jsme na produktivitu, hráli jsme s kvalitním soupeřem. Odvážíme si jenom bod, což je při našich ambicích při respektu k soupeři málo. Naše poslední dva zápasy neodpovídaly tomu, na jaký level jsme to dostali v utkání se Spartou. Potřebujeme stabilizovat výkonnost."

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, fortuna liga, fotbal, české budějovice, viktoria plzeň, SK Dynamo České Budějovice, FC Viktoria Plzeň, AC Sparta Praha, trenér, David Horejš, Střelecký ostrov, 1. česká fotbalová liga, FC Fastav Zlín, Česko, Bohemians 1905

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dynamo, kat favoritů? Po Spartě obrali Jihočeši i Plzeň, doma uhráli remízu 0:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.