Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Proti Dynamu sklapla Csaplárova past. Jihočeši doma se Sigmou vedli 2:0, přesto brali jen bod

Českobudějovické Dynamo přivítalo na trávníku Střeleckého ostrova Sigmu Olomouc. A za přítomnosti slunečních paprsků to dlouho vypadalo na ukončení mizerné série domácích. Jenže po poločase sklapla obávaná Csaplárova past a Olomouc si nakonec z jihu Čech odvezla bod za remízu 2:2.

Devět utkání bez výhry versus početná marodka. Dvanácté místo v tabulce Fortuna ligy proti devátému. Na Střelecký ostrov zavítala olomoucká Sigma, aby v rámci 28. kola nejvyšší české fotbalové soutěže vyzvala trápící se Dynamo. A v Českých Budějovicích přálo zajímavému klání relativně teplé, a především slunečné počasí.

Domácí Jihočeši vstoupili do utkání velmi aktivně. Už v první minutě zahrával Benjamin Čolič dva rohové kopy. A ze druhé standardní situace se Dynamo hned prosadilo, čímž tak ukončilo sto osmdesát šest minut dlouhé čekání na branku. K odraženému míči se dostal Matěj Valenta a nadvakrát jej doklepl za záda brankáře Macíka – 1:0. Z černobílých najednou spadla velká nervozita, a proto i v následujících minutách platili za lepší mužstvo. V 9. minutě mohli dokonce přidat druhou branku, rychlý brejk ale duo Mészáros, Vais po zakončení druhého jmenovaného neproměnilo. To však domácí nemuselo mrzet, bosenský exekutor Čolič totiž posadil na hlavu Lukáše Havla další parádní centr od rohového praporku a Dynamo vedlo už o dva góly – 2:0. Olomouc se k první výraznější šanci nadechovala po individuální chybě Jonáše Vaise, ale nedostala se ani do šestnáctky. V osmnácté minutě sahali domácí po dalším zvýšení rozdílu, zakončení Nováka však na poslední chvíli obrana Sigmy zblokovala. Skvěle hrající Čolič pak ve 24. minutě jen těsně minul hostující klec z přímého kopu. O osm minut později se poprvé ukázala s brankovou příležitostí Sigma, Látalovu nabídku před brankáře Vorla ale zlikvidoval Havel. Hned vzápětí se hnal do tutovky Chytil, ale těsně před zakončením jej ozbrojil čistě kapitán Dynama Králik. Sigma poprvé v závěru první půle určovala tempo hry, na skóre se před přestávkou však už nic neměnilo.

První minuty druhého poločasu se nesly spíše v duchu vyrovnané partie. Největší příležitost měl v 59. minutě střídající Jáchym Šíp. Teprve osmnáctiletý veliký talent české kopané ale při samostatném úniku ztroskotal na skvělém Vojtěchu Vorlovi, který tak udržel vysoké naděje Dynama na vítězství v utkání. Sigma však dostala další velikou příležitost snížit rozdíl skóre. V 63. minutě si totiž postavil balon na penaltový puntík Španěl Gonzalez, poté co obrana Dynama zahrála rukou uvnitř šestnáctky. A olomoucký špílmachr se nemýlil – 2:1. Domácí mohli odvětit rychlou brankou, pohledná akce po trase Vais, Jarorek, Mršič ale gólem díky dobrému bloku neskončila. Hned vzápětí černobílí zase hrozili ze standardky, ale míč skončil po skluzu Valenty pouze na tyči. Hra nabrala rychlý spád, protože takřka z protiútoku musel vytáhnou proti střele Chytila, který už zvedal ruce nad hlavu, fantastický zákrok Vorel. Až do 79. minuty se hra poměrně uklidnila, pak však přišel pro domácí šok. Olomoucký Kryštof Daněk si našel odražený míč uvnitř šestnáctky a hlavou ho dopravil za Vorlova záda – 2:2. A hosté mohli dokonat obrat. V 88. minutě ale nebezpečný centr aktivního Gonzaleze odvrátil Králik. A tak dostali poslední šanci k rozhodnutí utkání domácí. Už v nastaveném čase si postavil míč k přímému kopu zpoza šestnáctky Havelka, ale trefil pouze zeď. I proto opět zafungovala obávaná Csaplárova past a oba celky se rozešly smírně.

Už o víkendu přivítají svěřenci trenéra Davida Horejše na Střeleckém ostrově severočeský Jablonec. Souboj s favoritem z čela tabulky odehrají Jihočeši na domácím trávníku v sobotu od 14 hodin.

SK Dynamo České Budějovice – SK Sigma Olomouc 2:2 (2:0).

Branky: 2. Valenta, 11. Havel - 63. González z pen., 79. Daněk. Rozhodčí: Franěk - Váňa, Vaňkát - Adámková (video). ŽK: Mészáros, Javorek, Mršič (všichni Č. Budějovice). Bez diváků.

Sestavy: Č. Budějovice: Vorel - Čolič, Havel, Králik, Novák - Javorek, Valenta (83. Havelka) - Mészáros (82. Diop), Vais, Mršič - Brandner. Trenér: Horejš.

Olomouc: Macík - Radek Látal, Beneš (71. Daněk), Poulolo, Zmrzlý (46. Šíp) - González, Breite, Sladký, Slaměna (46. Zifčák), Houska - Chytil (84. Štěrba). Trenér: Radoslav Látal.

Hlasy trenérů:

David Horejš (trenér Č. Budějovic): "Chtěli jsme ze zápasu tři body a šli jsme jim naproti. První poločas byl z naší strany skvělý. Ve druhém poločase byl zlomovým momentem pokutový kop. Mohli jsme pak ještě zvýšit na 3:1, ale bohužel se to nepodařilo a potom nám trošku chybělo i štěstí. Výsledek je pro nás krutý. Klukům dnes nejde nic vytknout, protože jsme dostali smolné góly a penalta by zamávala i se silnějším týmem. Udělali jsme nějaké změny v sestavě, protože jsme chtěli reagovat na poslední zápasy a dát nějaký impulz. Myslím si, že kluci, kteří dostali šanci, nezklamali."

Radoslav Látal (trenér Olomouce): "Z naší strany to byly dva rozdílné poločasy. Především prvních 25 minut bylo totálně prospaných, jako kdybychom seděli v autobusu někde před Českými Budějovicemi. Celý první poločas byl z naší strany bez soubojů, bez agresivity. Už ve 20. minutě jsem zvažoval střídání, ale od zhruba 25. minuty se naše hra začala trochu lepšit. O přestávce byla v kabině trošku bouřka. Hráčům jsem hlavně vyčítal nedostatečnou agresivitu a dostupování hráčů. Nechávali jsme si soupeře daleko od sebe a nevyhráli jsme jediný souboj. Chtěl jsem, aby kluci ve druhé půli ukázali charakter, když ten první prochrápali. Ve druhé půli jsme začali hrát a chodili jsme do soubojů. Těší mě, že jsme závěr utkání dohrávali s řadou odchovanců. Máme velkou marodku a kvůli řadě absencí je to pro nás v těchto dnech trošku složité."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, fortuna liga, fotbal, české budějovice, sigma, olomouc, SK Dynamo České Budějovice, SK Sigma Olomouc, Csaplárova past, Vojtěch Vorel, Česko, Benjamin Čolić, Matěj Valenta, Lukáš Havel, Jonáš Vais, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti Dynamu sklapla Csaplárova past. Jihočeši doma se Sigmou vedli 2:0, přesto brali jen bod  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.