Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Čekání na vítězství pokračuje. Dynamo nevyhrálo pojedenácté v řadě, doma nestačilo na Jablonec

Čekání na výhru pokračuje. Českobudějovické Dynamo nezvítězilo ani pojedenácté v řadě, tentokrát nezvládlo především první poločas s Jabloncem. Ten na Střeleckém ostrově trestal nepozornost a triviální chyby Jihočechů prostřednictvím kapitána Martina Doležala, díky jehož dvěma brankám zvítězili Severočeši 2:0.

Už deset utkání. Fotbalistům českobudějovického Dynama se v posledních měsících nedaří. Od té doby, co doma v dramatickém závěru zdolali Ostravu, Jihočeši nedokázali už 78 dní zvítězit. Naposledy byli však velmi blízko, když na Střeleckém ostrově vedli o dvě branky nad Sigmou Olomouc. Nakonec si z tohoto utkání odnesli pouhý bod za remízu 2:2, o to více potřebovali zaskočit favorizovaný Jablonec, který do Českých Budějovic přicestoval v rámci 29. kola Fortuna ligy jako druhý celek tabulky.

Úvod utkání, který doprovázelo slunečné počasí, nabídl maximálně náznaky šancí, a to na obou stranách. První přímé ohrožení branky nastalo po střele Jonáše Vaise, brankář Hanus ale vytáhl proti tečovanému pokusu výborný zákrok. A tak se o slovo přihlásil v 17. minutě Jablonec, který zahrával už svůj pátý roh v zápase. Jan Krob naservíroval přesný míč na hlavu Kratochvíla, který jen prodloužil na dobře postaveného Martina Doležala. A kapitán Severočechů poslal přesnou hlavičkou favorita na jihu Čech do vedení – 0:1. Domácí pak marně čekali na další střelu mezi tři tyče. Ta přišla až ve 35. minutě. Rána Vaise z úctyhodné vzdálenosti však Hanušovi žádné trable nenadělala. A když se neujala ani Alvirova snaha o akrobatické zakončení přes hlavu, přišla fatální chyba Lukáše Havla. Stoper Dynama namazal do stoprocentní šance Martinu Doležalovi, který si pohrál na dvakrát s brankářem Vorlem a přidal svou druhou branku v utkání – 0:2. I proto odcházeli domácí k poločasové přestávce značně skleslí.

Do druhého poločasu vstoupili Jihočeši s jednou změnou a nadějí, že zvrátí nepříznivý výsledek. K tomu by však potřebovali výrazně více příležitostí, než si vypracovali v úvodní čtvrthodince. V 63. minutě se Dynamo přeci jen projevilo. Zajímavou střelu vyslal směrem k brance Hanuše střídající Karol Mészáros, pravou tyč jablonecké klece však těsně minul. A tak pokračovala snaha domácích o vyrovnání. V 67. minutě vypadala nadějně akce po trase Čavoš, Novák. Přízemní centr druhého jmenovaného však obrana Severočechů zneškodnila. Jihočeši stupňovali s blížícím se závěrem utkání tlak. Neujaly se ale hlavičky Nováka s Alvirem, ani střelecký pokus Dameho Diopa. Především pak zajímavé zakončení senegalského útočníka mělo gólové parametry, opět však zasáhl skvěle brankář Jablonce Hanuš. Dynamu nepřálo ani tři minuty před uplynutím řádné hrací doby. Aktivní Mészáros si našel centrovaný balón a střelou z první orazítkoval břevno. I proto odešli domácí z utkání s Jabloncem jako poražení a prodloužili svou sérii čekání na vítězství už na jedenáct zápasů.

Příští víkend čeká Jihočechy duel v Příbrami. Na Litavce se svěřenci trenéra Davida Horejše utkají o důležité body směrem k setrvání ve Fortuna lize i pro příští sezonu v sobotu 1. května. Výkop prvomájového utkání je naplánovaný na 15:00.

SK Dynamo České Budějovice – FK Jablonec 0:2 (0:2)

Branky: 16. a 43. Doležal. Rozhodčí: Orel - Šimáček, Melichar - Adam (video). ŽK: Čavoš - Zelený, Schranz, Kratochvíl. Bez diváků.

Sestavy: Č. Budějovice: Vorel - Čolič, Králik, Havel, Novák - Brandner, Javorek, Čavoš (82. Valenta), Vais (46. Mészáros), Mršič (63. Diop) - Alvir. Trenér: Horejš.

Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil (77. Smejkal), Považanec, Kratochvíl (90. R. Hrubý), Jovovič (87. Hübschman) - Schranz - Doležal (90. Chramosta). Trenér: Rada.

Hlasy trenérů:

David Horejš (trenér Č. Budějovic): "Utkání se rozhodlo v prvním poločase. Věděli jsme, že proti nám bude stát soupeř, který má kvalitu a formu. Chtěli jsme hrát aktivně a hlavně nedělat chyby. Jenže při prvním gólu jsme neubránili standardní situaci a druhou branku jsme soupeři vlastní chybou nabídli sami. Ve druhém poločase jsme se sice zvedli, měli jsme nějaké šance. Ale soupeř hrál dobře a výsledek si uhlídal. Psychika hraje velkou roli, je na nás vidět, že jsme dlouho nevyhráli. Proto máme v přechodové fázi hodně ztrát, často si to při rozehrávce sami komplikujeme. Ale tak to ve fotbal je. Jestli nejsem psychicky odolný, nemůžu hrát na takové úrovni."

Petr Rada (trenér Jablonce): "Jsme rádi, že máme tři body. Z naší strany byl dobrý hlavně první poločas. Byli jsme hodně v pohybu, měli jsme míč. Kdyby dal těsně před přestávkou Pleštil na 3:0, bylo asi rozhodnuto. Věděli jsme, že domácí tam po přestávce pošlou někoho čerstvého, což se stalo. Ale větší šanci si nevypracovali, jen jednou se to po jejich střele otřelo o břevno, to u nás stálo štěstí. Kolem 75. minuty jsme se trošku víc zatahovali, začali jsme bránit a tím jsme domácí pustili trochu do tlaku. Ale na druhou stranu jsem věděli, že Budějovice nebudeme celý zápas přehrávat. Dobře jsme to ustáli, obrana zahrála dobře a celý tým si hrábl na dno. Pro nás bylo nezvyklé počasí, protože v Jablonci je plus dva stupně a tady 17 nad nulou. O druhém místě se zatím nebavíme. Chceme zůstat co nejvíce nahoře a uvidíme, na co to bude stačit."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, fortuna liga, fotbal, české budějovice, jablonec, FK Baumit Jablonec, HC Dynamo Pardubice, Martin Doležal, SK Dynamo České Budějovice, Střelecký ostrov, trenér, Jonáš Vais, Karol Mészáros, David Horejš, 1. česká fotbalová liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čekání na vítězství pokračuje. Dynamo nevyhrálo pojedenácté v řadě, doma nestačilo na Jablonec  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.