Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Desítky tisíc lidí na stadionech, zničená města i talentovaní fotbalisté. Tobiáš popisuje trénování v Iráku

Kamil Tobiáš žije na jihu Čech, ale pravidelně létá do Asie, kde působí jako asistent trenéra u fotbalové reprezentace Iráku do 23 let. Tým splnil jeden z cílů, když před nedávnem uspěl v kvalifikaci o Asijský pohár. Tobiáš, jenž trénuje mimo jiné talent Manchesteru United, pro Budějckou Drbnu popisuje hřiště v Iráku či vášeň místních obyvatel pro fotbal.

Výběr do 23 let na konci října ve skupině porazil Maledivy i domácí Bahrajn bez inkasování gólu a zajistil si postup na závěrečný turnaj, který se koná příští rok v létě v Uzbekistánu. „Čtvrtý tým ve skupině Afghánistán na turnaj bohužel nedorazil kvůli situaci v zemi. Postoupili jsme nakonec z prvního místa. Je to úspěch,“ hodnotí Kamil Tobiáš, mimo jiné bývalý trenér Příbrami či Táborska. 

Reprezentace Iráku do 23 let naráží v Asii na nejrůznější soupeře. Proto je občas těžké se na některé týmy připravit. „Složité to bylo například při utkání proti Maledivám, což je takový fotbalový trpaslík, který nehraje moc zápasů. Je potřeba tým připravit na utkání, u kterého víme, že budeme dominovat a čeká nás od soupeře poctivé bránění na své polovině. V případě Bahrajnu to bylo snazší,“ popisuje Tobiáš. 

Talent Manchesteru United

Ten působí v týmu, který vede jako hlavní trenér Miroslav Soukup, kromě jiného bývalý kouč Bahrajnu, českobudějovického Dynama, Slovácka či českých mládežnických reprezentací. Tobiáš se svými kolegy připravuje nejrůznější analýzy a sestřihy. V době zápasů je realizační tým hodně na cestách, a tak se jeho členové práci věnují většinou na hotelu. Podle Tobiáše spolupráce funguje dobře. 

Reprezentace Iráku do 23 let má v širším kádru řadu zajímavých hráčů, někteří z nich působí v Evropě. Velkou hvězdou je osmnáctiletý Zidane Iqbal. Ten nastupuje za výběry Manchesteru United do 23 a 19 let. „Ten kluk má obrovskou kvalitu na to, jak je mladý. Zároveň to je dobrý charakter,“ popisuje Tobiáš. Iqbal byl s týmem na asijském poháru v Saúdské Arábii, ale na kvalifikaci v Bahrajnu odcestovat nemohl kvůli juniorské Lize mistrů. 

Irák má mladé hráče po celém světe. Podle Tobiáše je mezi nimi řada talentů. „Jsou velmi učenliví, chtějí se zlepšovat a naslouchají nám. Některé nejen taktické věci od nás slyšeli poprvé, ale berou je a snaží se zlepšovat,“ vypráví Tobiáš. 

Na utkání bylo skoro 60 tisíc fanoušků

Ten v Iráku viděl řadu zničených měst v důsledku historických událostí. To se dotýká i fotbalové infrastruktury. „Liga se tam hraje na hřištích, kde by se u nás nehrál krajský přebor a už vůbec ne divizní soutěž. Nikdo to ale neřeší, fotbal hrají, protože ho mají rádi,“ líčí Tobiáš. Ten v zemi podle svých slov nezažil žádnou nebezpečnou událost, jen jednou z pokoje hotelu slyšel střelbu. Podle místních však šlo o cvičení. 

Tobiáš byl před nedávnem také na utkání staršího dorostu, když se potkaly výběry Iráku a Jemenu. „Na zápas kluků, kterým je 17 či 18 let, přišlo přes 58 tisíc diváků, skvělý zážitek. Fotbal v Iráku milují a zájem o něj je ohromný,“ dodává Tobiáš. Tým Iráku do 23 let nyní čeká několik kempů a turnajů s cílem připravit se na červnový šampionát v Uzbekistánu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Iraq Football Association

Štítky fotbal, Irák, Kamil Tobiáš, reprezentace, Manchester United FC, Asie, Mistrovství Asie ve fotbale, Česko, Bahrajn, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky tisíc lidí na stadionech, zničená města i talentovaní fotbalisté. Tobiáš popisuje trénování v Iráku  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.