Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brožek hledá v Africe talentované fotbalisty pro Slavii. V Nigérii musíte vědět, kam cestujete, říká

Cestuje nejen po státech Guinejského zálivu a hledá pro pražskou Slavii zajímavé fotbalové talenty. Miloslav Brožek, jenž byl u příchodu Abdallaha Simy do Česka, přijal atraktivní nabídku a pro českého mistra v Africe hledá perspektivní hráče. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu popisuje první služební cesty, ambiciózní plán Slavie i úspěšné působení v Táborsku.

V Táborsku jste byl od léta 2019. Nebude vám trenérská práce chybět?
To určitě ano, trochu už to cítím. Budeme hledat cestu, jak mě v budoucnu do trenérského života znovu dostat. Teď jsem ale naplno zapojený do nové práce ve Slavii. Je to pro mě velká výzva a moc mě to baví.

Plánoval jste někdy, že se budete podobné činnosti věnovat? Nebo jste to začal zvažovat až díky nabídce od Slavie?
Já jsem pracoval jako místopředseda klubu, dělal jsem sportovního ředitele a vyzkoušel jsem si i řadu dalších pozic. Tohle je zase trochu něco jiného a mně osobně je ta rozmanitost vlastní.

Táborsko jste vrátil do druhé ligy a mimo jiné jste tam pracoval s hráči ze zahraničí, na což se zaměříte i nyní ve Slavii. Jak intenzivně jste se tomu věnoval právě v Táboře?
Určitě to nebyl hlavní důvod, proč jsem do Táborska přišel. Cítil jsem, že je čas změnit působiště. Absolvoval jsem nějaké pohovory a Táborsko mi bylo blízké. Jsem rád, že mi dalo šanci, a zároveň mi dalo velkou volnost. To má vliv na to přivádění hráčů. Musel jsem udělat analýzu situace, která tam tehdy byla a zvolit co nejlepší postup. Jsem rád, že ta cesta byla správná. Cílem bylo vytvořit mix starších, mladších hráčů i cizinců, který bude úspěšný. 

Tím se dostáváme právě k zahraničním hráčům.
Musel jsem to hodně vysvětlovat. Cizinci nebyli primární cíl, tím byl úspěch Tábora. Věděl jsem, že právě k tomu nám mohou hráči ze zahraničí pomoci, proto jsme je hodně využívali. Když se podíváte na konec mého angažmá, tak jsme téměř neměli v kádru cizince, kteří by byli tak vytěžovaní. Dostali prostor domácí hráči, teď budou navíc někteří z nich odcházet do ligy, což je skvělé. Není to jen o cizincích, ale správném mixu a možnostech. Tábor ukázal, že dokáže pracovat s hráči z akademie i s fotbalisty ze zahraničí.

Proč se podle vás Táborsku podařilo přivést a posunout do nejvyšší soutěže takový počet cizinců?
Klub musí být nastavený na to, že to souvisí s velkou administrativní zátěží. Pak je třeba počítat s tím, že se o hráče musíte starat, ať už jde o ubytování, stravování či sociální vyžití a trénování mimo tréninkový proces. Nutné je také pracovat s motivací a individualitami jednotlivých hráčů tak, aby ukázali to nejlepší, co v nich je. Nesmí stagnovat nebo jít mentálně dolů. K tomu je potřeba více věcí.

Jaké?
Je to nastavení domácích hráčů v kabině či práce realizačního týmu s hráči a také to, jak se v daném klubu a městě cítí. Je ale také potřeba tvrdě potírat to, když dotyčný nepracuje správně, protože to vnímají domácí hráči. Také se nám to stalo, ale vždy se podařilo ty situace pojmenovat, řešit a vrátit to do správných kolejí. Jakmile se vám to rozjede, už to takzvaně nenahodíte. Je to mravenčí a každodenní práce.

Byla tahle vaše činnost jeden z důvodů, proč přišla nabídka od Slavie?
Určitě se na trhu ví, že jsme za poslední roky posunuli hodně cizinců na úroveň první ligy - Martins Toutou, Martin N'Gimbi, Cheick Conde, Emmanuel Tolno, Modou N'Diaye a je tady samozřejmě příběh Abdallaha Simy. Myslím, že to tomu pomohlo.

O vás se ví, že jste člověk, který se neustále vzdělává. Platilo to i pro působení v Táborsku?
Při práci v Táboře jsem si dokončil profi trenérskou licenci v Lotyšsku, jde o nejvyšší trenérské vzdělání. Musím klubu moc poděkovat za to, že mi to umožnil, protože to nebylo jednoduché a zasahuje to časově do práce. Dík patří i asociaci v Lotyšsku, byla to pro mě důležitá zkušenost.

Co bude vaším hlavním úkolem ve Slavii? Jaký je program pro nadcházející týdny a měsíce?
Začal jsem se tomu už věnovat a vyjíždím na jednotlivé pozorovatelské mise především do Afriky. Právě tam se budeme zabývat spoluprací s lokálními subjekty, odkud bychom mohli do Slavie přivádět hráče s potenciálem se postupně prosadit. Moje práce bude zaměřená hlavně na ten africký potenciál a vytváření pravidelných kontaktů. Nepůjde o skauting hráčů, které bude Slavia přivádět za horentní sumy. Bavíme se o objevování fotbalistů s potenciálem. Nebude se to týkat jen Afriky, záběr bude daleko širší.

Sima je Táborsku vděčný, těší trenéra. Po přestupu do Anglie mu gratuloval

Když přišla z Anglie zpráva, že je Abdallah Sima hráčem Brightonu, měl trenér FC MAS Táborsko Miloslav Brožek upřímnou radost. „Gratuloval jsem mu k tomu, jak to dopadlo. On děkoval a psal, že nikdy nezapomene na dobu strávenou v Táboře,“ vypráví...

Zmínil jste subjekty, s nimiž chcete spolupracovat. Jsou to přímo africké fotbalové kluby?
Bavíme se o konkrétních kontaktech, turnajích a akademiích. My už nyní určitá spojení máme, zmínit mohu úspěšné agenty, jako jsou Daniel Smejkal či Daniel Chrysostome.

Na jaké země se zaměříte?
Jsou to státy ve Guinejském zálivu, je to region od středozápadní Afriky až po Senegal. Jsou tam země, jako Nigérie, Ghana, Pobřeží Slonoviny a další.

Poptávka po mladých fotbalistech v tomto regionu je asi velká, zároveň to asi nebude jednoduchá práce. Jak náročné to zatím pro vás je?
Řeknu to jinak. Kdyby to bylo lehké, tak by to dělali všichni. Nejen na Českém trhu se tomu ale zatím moc subjektů nevěnuje, protože skautování a přivádění mladých fotbalistů je velmi náročné. Důvodem je mimo jiné bezpečnostní situace a další rizika. My si nyní vytváříme zkušenosti a po půl roce budeme určitě moudřejší. Budeme vědět, kam jsme se dostali, kolik hráčů jsme přivedli, nebo co obnáší celý ten proces. Nějaké zkušenosti máme, ale teď se to výrazně zintenzivní.

Hráči z Afriky mají v Česku větší šanci než ve Francii. Rasismus řešíme, říká agent

Díky bohatým kontaktům se mu daří přivádět talentované fotbalisty z Afriky do Evropy. Místo předních francouzských klubů je ale nabízí českým týmům. Přesně to byla i cesta Abdallaha Simy, kterého zkušený manažer Daniel Chrysostome zastupuje. V...

Myslíte si, že je možné přivést některé hráče už na začátku příštího roku?
Slavia se k tomu staví velmi pragmaticky, jde o získání zkušeností. Chceme s kolegy přivést kvalitní hráče. Ten trh je velmi zajímavý, my si budeme analyzovat výsledky. Uděláme ale vše pro to, abychom byli úspěšní. Kdy a jak se to podaří, se teprve uvidí.

Zmiňoval jste i jiné regiony, jde o Jižní Ameriku?
Určitě. V regionech, kde je velký potenciál, bychom měli být.

Vy už na cestách jste. Je něco, co vás při práci v Africe překvapilo?
Určitě to byla bezpečnostní situace v Nigérii, protože to je poměrně složitá země. Spousta lidí tam nechce jezdit, ale na druhou stranu tam ten potenciál je. Je opravdu potřeba vědět, kam jedete, nebo s kým máte tu čest. Ty cesty tam jsou spojené s ozbrojenou ochrankou a hlavně je opravdu nezbytné mít informace o tom, kam cestujete.

Co vás čeká v nadcházejících týdnech a měsících? Chystáte se opět do zahraničí?
Teď chystáme další výjezdy na nejbližší období. První půl rok toho bude hodně, teď ale nechci být konkrétní, protože ty cesty finalizujeme. Zmapování toho prostoru bude stát čas.

Slavia se netají tím, že chce přivádět mladé talentované hráče. Budete u jejich přivádění i následného zapojení a aklimatizace?
To je dobrá otázka. Určitě ano. Máme na to připravený nějaký mechanismus a určitě u toho budu. Nebude to vypadat tak, že ty hráče vyberu a tím to skončí. Komunikace s nimi a průběžné vyhodnocování jsou důležité kroky. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FC MAS Táborsko

Štítky fotbal, rozhovor, brožek, slavia, táborsko, skaut, přestupy, Tábor, Afrika, okres Tábor, fotbalista, Nigérie, Guinejský záliv, Česko, Drbna.cz, Lotyšsko, Daniel Šmejkal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brožek hledá v Africe talentované fotbalisty pro Slavii. V Nigérii musíte vědět, kam cestujete, říká  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.