Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Okresní přebor budou hrát nově Dříteň a Dolní Bukovsko. Nadcházející ročník soutěží na Českobudějovicku je rozlosován

Rozlosovali novou sezonu, zhodnotili tu uplynulou. Ocenili nejlepší střelce soutěží a také rozhodčí, kteří se na okresních trávnicích pohybovali. Fotbalový okresní přebor má za sebou losovací aktiv, který se uskutečnil 1. července v prostorách VŠTE na Okružní ulici v Českých Budějovicích.

„Na začátku aktivu jsme vzpomněli potleskem ve stoje na dlouhodobé činovníky okresního fotbalu pány Františka Šafránka a Václava Stulíka, kteří nás opustili během uplynulé sezony,“ vrátil se k průběhu losovacího aktivu místopředseda okresního fotbalového svazu České Budějovice Jiří Malý.

„Zvláště bez Františka Šafránka si losovací aktiv nedokázal nikdo dlouhá léta představit. Jeho roli letos převzal člen výkonného výboru okresního fotbalového svazu Karel Musil a připravil hladký průběh losování,“ doplnil Malý.

Okresní přebor opustil vítězný Borek

V nejvyšší okresní soutěži došlo k několika změnám. Vítězný Borek, jehož zástupci si na losovacím aktivu převzali pohár pro vítěze, postoupil do krajské I. B třídy. Naopak z ní do okresního přeboru sestoupily Dříteň a Dolní Bukovsko. Účastníky pak doplnil vítězný tým III. třídy ze Včelné. Ve III. třídě naopak budou hrát letos Nové Hrady, které opustily okresní přebor a ze IV. třídy postoupily Bavorovice a Koloděje nad Lužnicí. Nováčky IV. třídy budou letos Chrášťany a Horní Stropnice. Oba týmy sestoupily ze III. třídy. Celkem se tak v nadcházející sezoně zúčastní okresních soutěží dospělých 38 týmů.

Rozšiřuje se počet dorosteneckých celků

V minulém roce se poprvé po delší pauze rozjela okresní dorostenecká soutěž, která měla devět účastníků. Letos se jejich počet rozšířil na dvanáct. Nově postavily dorostenecký tým Ledenice, Planá a Horní Stropnice a do českobudějovického okresního přeboru se přihlásil i Velešín. Soutěž opustily vítězné Nové Hrady. „Je skvělé, že se nám týmy mládeže rozrůstají. Letos máme zase o několik týmů v mládežnických soutěžích více a tenhle trend bychom chtěli udržet. Pro týmy se snažíme vymýšlet atraktivní modely, aby to děti hlavně bavilo,“ vysvětlil i další z členů výkonného výboru a předseda komise mládeže Jan Pintér.

Přehled vítězů jednotlivých soutěžích OFS ČB 2021/22

Okresní přebor – FK Borek
III. třída – SK Včelná
IV. třída – TJ Bavorovice
WEDOS OP dorostu – TJ Nové Hrady
OP starších žáků – TJ Mokré
OP mladších žáků – TJ Slavoj Hrdějovice

Vedle dorostenecké soutěže se budou hrát i dvě skupiny okresního přeboru starších žáků po deseti účastnících. Nalosovány jsou také dvě skupiny mladších žáků po jedenácti a deseti týmy a nově se do okresního přeboru Českobudějovicka přihlásilo i Větřní z Českokrumlovska. Okresní přebor starších přípravek bude hrát 44 týmů a v mladších přípravkách také 40. Všechny týmy pak čekají nejen zápasy ve skupině, ale i zajímavé nadstavby, které se hlavně v letošním roce osvědčily.

„Děti hrály se soupeři z jiných skupin, které jinak během roku moc nepotkaly, navíc hrály vyrovnané zápasy s výkonnostně podobnými celky s tím. Měli jsme na nadstavbový formát dobré ohlasy, proto se nadstavby budou hrát i letos a to ve formátech, které jsme dokázali přizpůsobit nabité termínové listiny,“ popsal Karel Musil, člen výkonného výboru a předseda trenérsko-metodické komise OFS České Budějovice a přidal, že méně kol se bude hrát na podzim a více na jaře. „Letos jsme si vyzkoušeli, že pozdější listopadové termíny už jsou problematické. Dříve se stmívá, začátky zápasů se musí posouvat a celky tak mají problémy s dopravou hráčů na utkání. Proto bychom chtěli soutěže odehrát do změny letního a zimního času,“ dodal.

Ocenění střelci i rozhodčí

V rámci losovacího aktivu se ocenění dočkali i hráči za své individuální výkony v uplynulém ročníku. Cenu pro nejlepšího střelce soutěže mladších žáků si převzal Adam Bendík z Hrdějovic. Mezi staršími žáky byl nejlepší Michal Šachl z Lišova. Nejlepším střelcem dorostenecké soutěže byl Šimon Parýzek z Dřítně. Dospělou IV. třídu vyhrál Jiří Klička z Kolodějí nad Lužnicí, který nasázel 28 gólů. Ve III. třídě byl nejlepším střelcem Jan Gruber ze Včelné se 35 zásahy a nej střelcem okresního přeboru mužů se stal Dmytro Serbin z Dobré Vody, který dal 31 branek.

Fotbalový okresní přebor má za sebou losovací aktiv

Pondělí, 11. července 2022, 17:00

Fotbalový okresní přebor má za sebou losovací aktiv
Fotbalový okresní přebor má za sebou losovací aktiv
 

Kromě střelců se svých ocenění dočkali také rozhodčí. Nejlepším rozhodčím byl ve spolupráci komise rozhodčích a klubů vyhlášen Robert Granec a skokanem roku mladý sudí Tomáš Mrosko. „Musím říct, že se nám daří rozšiřovat počty rozhodčích a hlavně nabírat mladé kluky. V téhle aktivitě chceme pokračovat i nadále,“ popsal Jiří Malý, který apelovat na kluby, aby se zlepšil přístup klubů a hlavně trenérů k rozhodčím. Zároveň slíbil, že rozhodčí před nadcházející sezonou projdou důkladným školením na pravidla okresních fotbalových soutěží.

Malý zájem o pohár

Diskutovaným tématem na losovacím aktivu byl i malý zájem klubů o Okresní pohár. „Tady se přiznám, že nás zájem klubů trochu zklamal. Chtěli bychom udělat atraktivní formát soutěže se zajímavými cenami pro vítěze, ale dva týmy, které se do soutěže přihlásily, byly Koloděje a Černý Dub,“ konstatoval Jiří Malý, který doufá, že se alespoň povede připravit pohárové soutěže pro hráče starších žáků a dorostu, kde byl zájem o něco vyšší. „Jsou okresy, kde to velmi dobře funguje. U nás bohužel o to zatím není velký zájem, což je škoda,“ uzavřel Malý.

Přehled účastníků okresních soutěží dospělých a dorostu v této sezoně 2022/23

Okresní přebor muži - TJ Sokol Žabořesky, SK Dobrá Voda u ČB, SK Jankov B, SK Úsilné, TJ Calofrig Borovany, TJ Lokomotiva ČB B, SK Včelná, TJ Dolní Bukovsko, TJ Slavoj srubec, TJ Dříteň, TJ Sokol Římov, SK Zliv, SK Rudolfov B, TJ Hluboká n. Vlt. B.

III. třída muži - TJ Nové Hrady, SK Koloděje nad Lužnicí, TJ Mír Dívčice, TJ Slovan Černý Dub, TJ Sokol Kamenný Újezd B, TJ Mokré, FC Nové Hodějovice, TJ Bavorovice, SK Čtyři Dvory B, TJ Sokol Lipí, SK Mladé B, TJ Sokol Kamenná, SK Lišov B, FK Olympie Týn nad Vltavou B

IV. třída muži - FK Boršov n. Vlt. B, Sokol Křemže B, SK Dobrá Voda u ČB B, TJ Slovan Černý Dub B, TJ Zborov, TJ Hraničář Horní Stropnice, společenství Zliv B/Sedlec B/FC Praktic Pištín, TJ Slavoj Hrdějovice B, SK Ševětín B, TJ Sokol Chrášťany

Okresní přebor dorostu - FC Velešín, TJ Slavoj Ledenice, SK Nemanice/Úsilné, FC Nové Hodějovice, TJ Calofrig Borovany, Sk Lišov, SK Planá, TJ Mokré, SK Mladé, FK Borek, TJ Hraničář Horní Stropnice, TJ Dříteň.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Roman Šperňák

Štítky fotbal, okres, českobudějovicko, losování, výsledky, ocenění, okresní přebor, soutěž, Dříteň, Dolní Bukovsko, okres České Budějovice, SK Dynamo České Budějovice, Jiří Malý, Česká obec sokolská, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, B

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okresní přebor budou hrát nově Dříteň a Dolní Bukovsko. Nadcházející ročník soutěží na Českobudějovicku je rozlosován  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.