Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dynamo poprvé prohrálo venku, Slavia nastřílela šest branek

Fotbalisté Slavie rozdrtili v osmém kole první ligy České Budějovice 6:1 a vedou neúplnou tabulku o skóre před mistrovskou Plzní, která má utkání k dobru. Pražané rozhodli o pohodlné výhře už v úvodním dějství, kdy se dvakrát trefil nejlepší střelec soutěže Stanislav Tecl a jednou Ivan Schranz. Po změně stran se za domácí prosadili Lukáš Masopust, Ondřej Lingr a střídající Ewerton, za hosty snížil Roman Potočný. Dynamo hrálo od 65. minuty v oslabení bez vyloučeného Jakuba Hory.

Slavia zvítězila po dvou soutěžních remízách po sobě, naplno bodovala pošesté z posledních sedmi kol a ve čtyřech domácích zápasech ligové sezony vstřelila 23 branek. V příštím utkání nejvyšší soutěže se Pražané za týden představí v Plzni. Jihočeši v lize na Slavii podvanácté za sebou prohráli, v posledních dvou kolech nebodovali a jsou dvanáctí.

Trenér Slavie Trpišovský udělal hned šest změn v základní sestavě oproti čtvrtečnímu úvodnímu duelu skupiny Evropské konferenční ligy v Sivasu, kde jeho svěřenci remizovali 1:1. Na poslední chvíli kvůli zranění při rozcvičce vypadl kapitán Holeš.

Pražané vyhráli v posledních dvou domácích ligových zápasech 7:0 a 6:0 a drtivou převahu měli od úvodu i proti Budějovicím. V sedmé minutě reflexivně vytáhl Lingrovu hlavičku zblízka brankář Janáček, který poté zneškodnil i Douděrův pokus.

V 18. minutě už favorit vedl. Na Juráskův centr z rohového kopu si naskočil Tecl a hlavičkou otevřel skóre. Za další tři minuty přidali slávisté pojistku. Tecl rychle vhodil aut na nabíhajícího Schranze a ten propálil Janáčka. Slovenský reprezentant se trefil dva dny před úterními 29. narozeninami.

Jihočeši působili neškodným dojmem a za celou první půli Mandouse nijak výrazně neohrozili. Naopak ještě před přestávkou inkasovali potřetí. Schranz se dostal za obranu, před vybíhajícím gólmanem Janáčkem vrátil míč na hranici vápna a Tecl bez problémů trefil opuštěnou branku. Dvaatřicetiletý útočník skóroval poosmé v ligové sezoně a střeleckou tabulku vede už o tři trefy.

Vršovičtí pokračovali v dominanci i po změně stran. V 52. minutě Potočný nepřesnou zpětnou přihrávku daroval ve vápně míč Masopustovi a ten technickým pokusem na zadní tyč zvýšil už na 4:0. O čtyři minuty později se dočkali i hosté. Po dlouhém nákopu potáhl míč středem pole Potočný, napřáhl z více než 25 metrů a jednou z nejhezčích tref v posledních ligových ročnících překonal zaskočeného Mandouse.

Jinak se ale dál hrálo na jednu branku. V 58. minutě zastavil Grič unikajícího Masopusta, ale sudí Křepský hostujícího záložníka nevyloučil ani poté, co situaci přezkoumal u monitoru. Červenou kartu dostal až v 65. minutě někdejší slávista Hora po ostrém zákroku na domácího Douděru.

Pražané pak přesilovku využili k dalším dvěma gólům. Tecl ještě po chybě Janáčka odkrytou branku z úhlu netrefil a svůj druhý hattrick v sezoně a čtvrtý v ligové kariéře nedal, v 66. minutě už ale domácí znovu slavili. Juráskův centr z levé strany zblízka umístil pod břevno Lingr.

Za dalších pět minut skórovali Pražané pošesté. Třetí asistenci si připsal David Jurásek, po jehož přihrávce s pomocí Havlovy teče překonal Janáčka uzdravený Brazilec Ewerton. Slávisté věnovali vysoké vítězství svému šéfovi Tvrdíkovi, který dnes slaví 54. narozeniny. Pražané potřetí za sebou dali doma v lize aspoň šest gólů, tři branky jim scházely k jejich rekordní výhře 9:1 v samostatné historii nejvyšší soutěže.

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 6:1 (3:0)

Branky: 18. a 45.+1 Tecl, 21. Schranz, 52. Masopust, 66. Lingr, 71. Ewerton - 56. Potočný. Rozhodčí: Křepský - Hájek, Antoníček - Štěrba (video). ŽK: Grič, Potočný, Sluka. ČK: 65. Hora (všichni Budějovice). Diváci: 11.312

Slavia: Mandous - Douděra (68. Usor), Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (73. M. Jurásek) - Tiéhi, Provod (78. Hromada) - Masopust, Lingr (68. Ewerton), Schranz (68. Jurečka) - Tecl. Trenér: Trpišovský.

Č. Budějovice: Janáček - Sladký, Havel, Králik, Skovajsa - Grič (70. Sluka), Hellebrand (46. Čavoš) - Čmelík (46. Švec), Hora, Potočný (84. Hais) - Zajíc (67. Krch). Trenér: Weber.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Škrle / SK Dynamo České Budějovice

Štítky Slavia, České Budějovice, sport, fotbal, liga, SK Dynamo České Budějovice, SK Slavia Praha, Stanislav Tecl, Roman Potočný, Ivan Schranz, Lukáš Masopust, Ondřej Lingr, Jakub Hora, soutěž, FC Viktoria Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo poprvé prohrálo venku, Slavia nastřílela šest branek  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.