Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zázemí se v Českých Budějovicích blíží západu, říkají noví trenéři Dynama

Tomáš Zápotočný a Marek Nikl, kteří nově vedou českobudějovické Dynamo, se těší na novou výzvu. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu popisují první dojmy, nadcházející program i herní styl, kterým by se měly České Budějovice prezentovat.

V Dynamu jste pár dní, v sobotu vás čeká pohárové utkání s Hradcem Králové. Náročný začátek?
Marek Nikl: To bych ani neřekl. Jsme nadšení. To zázemí a vše okolo je na vysoké úrovni. Všichni se o nás starají, pořád nám někdo něco nabízí, na to nejsme moc zvyklí. Kádr je velmi kvalitní. Ten začátek pro nás není nijak náročný.
Tomáš Zápotočný: Pro mě osobně je příjemné to, jak tady všichni chtějí úspěch. To je pro nás dobrý impuls, ta pozitivní energie nás nabíjí. Jsme za to moc rádi.

Bylo to těžké rozhodování s ohledem na to, jak jste měli rozehranou soutěž v Příbrami?
Marek Nikl
: Z tohoto pohledu nás asi nejvíc mrzí, že jsme tam ty kluky nechali. To je nám líto. Tahle nabídka ale nešla odmítnout. 
Tomáš Zápotočný: Je to pro nás krok dopředu. 

Co říkáte na zázemí klubu, ke kterému patří i velký sportovní areál Složiště? Vy jste toho ve světě hodně viděli, takže můžete srovnávat. 
Marek Nikl: Myslím, že se to blíží právě tomu západu a tomu, jak to tam funguje. Já jsem zažil jen Norimberk, kde bylo úžasné zázemí. Pak jsem absolvoval nějaké stáže a je pravda, že v Čechách tohle není běžné. U některých českých ligových klubů je normální, že různé týmy trénují na jiných místech, je to naše velká slabina. 
Tomáš Zápotočný: Přitom by to měl být základ pro české kluby - něco postavíte a postupně jdete nahoru. Ještě jsme se jako celek západu moc nepříblížili. Je paradox, že i v Turecku mají krásná tréninková centra, viděl jsem to v Bursasporu či Besiktasi. Z pohledu zázemí jsou ty kluby jinde.
Marek Nikl: My to tady v Budějovicích máme a jsme z toho nadšeni. 

Zleva: Marek Nikl a Tomáš Zápotočný na Střeleckém ostrově. Foto: SK Dynamo ČB

Jste rádi, že si vyzkoušíte ostrý zápas s Hradcem Králové před tou dlouhou zimní pauzou?
Tomáš Zápotočný
: Je to maličká výhoda. Poznáme všechny lidi okolo klubu, nepracují pro něj jen hráči, ale jsou tu trávníkáři, uklízečky a tak dále. Záleží nám na tom, abychom všichni táhli za jeden provaz a makali za klub.
Marek Nikl: Myslím, že bychom to zvládli i bez toho. Výhodou pro nás je, že začínáme před tou pauzou. To, že nás čeká ostrý zápas, se nám určitě může hodit. 

Jste tedy za tu delší pauzu rádi? Nebo byste raději hráli?
Tomáš Zápotočný
: Já bych hrál pořád. (smích)
Marek Nikl: Je asi dobře, že si to můžeme přizpůsobit. Budeme mít prostor na to, abychom klukům ukázali, co chceme hrát. 

Tomáš Zápotočný (42 let)
Odchovanec příbramského fotbalu hrál v Česku za Liberec, Baník Ostrava či Spartu. Italskou Serii A si vyzkoušel v dresu Udine, několik let pak strávil v Turecku. Dvakrát vyhrál tureckou ligu s Bursasporem a Besiktasem, s druhým jmenovaným klubem dvakrát triumfoval v tureckém poháru. Jako trenér vedl naposledy Příbram. 

Říkáte, že se snažíte inspirovat zahraničím, tam jste sbírali zkušenosti jako hráči. Jsou věci, které se dají přenést do našeho prostředí?
Marek Nikl
: Určitě. To je ten základ - vzdělávat se a snažit se to posouvat dopředu. Němci měli před x lety krizi, a tak se rozjeli po celém světě a odevšud si něco vzali. Vytvořili koncepci a pak byli úspěšní. 
Tomáš Zápotočný: Myslím, že hodně čerpáme ze zkušeností, které jsme nabrali venku. Samozřejmě jsme ale také vyrůstali v Česku a tohle prostředí nás taky ovlivnilo. Všechno, co jsme zažili, se snažíme předávat. 

Co vás čeká v nadcházejících týdnech a měsících?
Tomáš Zápotočný
: Končíme asi 2. prosince, hraje se přátelák s rakouským Riedem. Pak mají kluci volno, budou tam nějaké individuální běhy, aby byli připraveni na 2. leden, kdy se sejdeme. Na programu je soustředění v Turecku. Přáteláky se ještě budou dojednávat. Nechceme nic měnit, plynule na ten program navážeme. 

Jste tu krátce, ale bavili jste se o ambicích, se kterými přicházíte?
Marek Nikl
: Je to jednoduché. My chceme vyhrát každý zápas.
Tomáš Zápotočný: Souhlasim s Márou. Jdeme zápas od zápasu. Máme to v DNA a opravdu chceme každé utkání vyhrát bez ohledu na to, jestli je to liga, přátelák nebo cokoliv jiného. Teď v sobotu chceme postoupit do čtvrtfinále. 
Marek Nikl: Je pro nás důležité, aby nás to bavilo. Máme představu, jak fotbal dělat a hrát. Chceme být úspěšní naší hrou. 

Marek Nikl (46 let)
Je odchovancem Bohemians. Odtud zamířil v roce 1999 do německého Norimberku, kde působil do roku 2007. Dvakrát vyhrál 2. Bundesligu, jednou německý pohár. S Tomášem Zápotočným působil jako trenér v Benešově a naposledy v Příbrami. 

V Příbrami jste pracovali s řadou mladých hráčů. Bude se vám to hodit tady, kde se dlouho mluví o využívání odchovanců?
Marek Nikl
: Za mě nezáleží na věku, hraje ten nejlepší. My rádi pracujeme s mladými, protože je chceme zlepšovat. Když bude mladý dobrý, bude hrát. 
Tomáš Zápotočný: Je to tak. Budeme sledovat B tým i nižší kategorie. Trenéry tam známe, hrávali jsme proti sobě - Dušan Žmolík, Petr Benát, Jirka Kladrubský, nechtěl bych na nikoho zapomenout. Zase se vracíme k tomu zázemí. Byla by velká škoda, kdybychom ty místní talentované odchovance nevyužili. Klub by z toho měl profitovat. 

Jaký fotbal na Střeleckém ostrově uvidíme?
Marek Nikl:
Chceme hrát na balonu, chceme hrát rychle, náročně, vysoko a agresivně. Když tomu kluci budou věřit, myslím, že se to povede. 
Tomáš Zápotočný: Chtěli bychom trochu navázat na styl Davida Horejše a Jiřího Kohouta. Samozřejmě nechcete nikoho kopírovat, ale přinést něco nového. Nebude to ze dne na den. Jdeme ale nějakou cestou a z té nechceme uhnout.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SK Dynamo České Budějovice

Štítky dynamo, fotbal, rozhovor, Tomáš Zápotočný, Marek Nikl, trenéři, sport, České Budějovice, trenér, Drbna.cz, Příbram, Turecko, Česko, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frantisek Šůna

OK

Čtvrtek, 17. listopadu 2022, 22:20Odpovědět

Zázemí se v Českých Budějovicích blíží západu, říkají noví trenéři Dynama  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.