Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Do druhé ligy pod taktovkou Pavla Hoftycha

S pozměněným kádrem, novým realizačním týmem a dalšími změnami ve vedení i struktuře klubu se začne SK Dynamo České Budějovice připravovat na novou sezonu, ve které bude A tým mužů po sestupu z nevyšší tuzemské soutěže bojovat o body mezi týmy Fotbalové národní ligy.

Nedávno skončený ročník 2012/2013 se fotbalistům z jihočeské metropole nepovedl. Ve třiceti odehraných zápasech Gambrinus ligy získali pouhých 26 bodů, které jim stačily jen na předposlední sestupovou příčku.

„Minulou sezonu musím hodnotit jako velice neúspěšnou. Na druhou stranu všechno špatné je k něčemu dobré,“ nechal se v úvodu dnešní tiskové konference slyšet předseda představenstva a generální manažer Dynama Karel Poborský a zároveň představil nového trenéra mužstva Pavla Hoftycha, jenž se Českým Budějovicím upsal na dva roky.

„Měl jsem možnost vidět zázemí klubu, včetně areálu na Složišti a tamních tréninkových ploch, a troufám si tvrdit, že Budějovice mají z mého pohledu absolutní zázemí pro fotbal. Jsem rád, že mi nabídly možnost tady pracovat. Chtěl bych zlepšit image klubu, vztah hráčů k fotbalu, zvýšit jejich pracovitost, a také vylepšit vnímání veřejnosti tak, aby se v klubu vytvořila pozitivní nálada. Zbytek už záleží na nás,“ řekl odhodlaně dva týdny před začátkem letní přípravy Hoftych.

Cíle klubu pro nadcházející druholigovou sezonu jsou jasně dané - stabilizovat a omladit tým. „A jakmile to bude možné, postoupit zpátky do první ligy,“ dodal Poborský s tím, že nadcházející rok bude pro Dynamo očistný. „V poslední době se v klubu odehrála spousta změn, odešel Jiří Kotrba, větší změny nastanou i na Složišti, což se snad na naší práci také projeví.“

Nejbližším spolupracovníkem kouče Hoftycha bude už od června bývalý kormidelník Viktorie Žižkov, Slovácka, Hradce Králové nebo Baníku Ostrava Pavel Malura. „Jeho příchod byl mým přáním, jelikož Pavel je odborník na mladší hráče. Jelikož tu v nich máme velký potenciál, věřím, že pomůže v jejich rozvoji,“ vysvětlil Pavel Hoftych.

U mužstva bude i nadále pokračovat jako trenér brankářů Pavol Švantner, sportovním manažerem se stal jeho jarní parťák na lavičce prvoligového týmu Martin Vozábal. „Chceme se orientovat na odchovance a mladší fotbalisty. Naší prioritou tedy bylo prodloužit spolupráci s Romanem Lengyelem, spěchali jsme s uzavřením smluv s našimi mladými hráči Linhartem, Kadulou, Fundou a Wermkem. Dnes ráno jsme podepsali přestup útočníka Richarda Kaloda ze Žižkova, vrací se naši hráči z druhé ligy Dobal, Rakovan, Hovorka a Němec,“ vyjmenoval všechny dosavadní příchody Vozábal. Tým má i nového maséra - Vladimíra Adama nahradí Jiří Rotbauer.

Smlouva na jihu Čech naopak skončila Petru Benátovi, Janu Riegelovi a Sandrovi, jenž nepřistoupil na upravené podmínky a rozhodl se v Budějcích nepokračovat. „Na naše poměry měl nadstandardní smlouvu, na poměry druhé ligy hodně nadstandardní. Z naší strany jsme udělali po finanční stránce velký ústupek, přesto jsme ke shodě nedošli,“ vysvětlil dnešní ukončení spolupráce s brazilským středopolařem sportovní manažer Dynama. U mužstva nebudou pokračovat ani Ivo Táborský, Jakub Hora a Edgar Malakyan, kterým vypršelo hostování.

K dalším změnám v kádru pak může dojít během letní přípravy. „Začneme s dvaceti hráči plus třemi gólmany a budeme reagovat na to, jak bude tým v přípravě vypadat. Možná si pomůžeme hostováním ze spřátelených klubů. Bude záležet i na nabídce trhu,“ řekl Pavel Hoftych. „S trenérem se denně bavíme o deseti jménech. Jsme rádi, že se nám příchodem Kaloda podařilo vyřešit útok. Prioritou tedy aktuálně je záložní řada,“ nabídl Martin Vozábal malou indicii, o jaké hráče bude v Českých Budějovicích zájem.

Příprava A týmu Dynama na novou sezonu začne v pondělí 24. června, hráči však mají už nyní připravené individuální tréninkové plány, s nimiž budou muset začít o necelý týden dříve. Novinkou bude vznik zázemí pro letní přípravu na Složišti, aby tým nemusel neustále pendlovat mezi tréninkovým areálem a stadionem na Střeleckém ostrově. „Pokud nepočítám zápasy, celou přípravu absolvujeme doma v Budějovicích,“ uvedl trenér Hoftych.

Pádem z Gambrinus ligy do nižší soutěže samozřejmě klesl i rozpočet klubu, jeho přesnou výši však Karel Poborský nechtěl specifikovat. „Za sestup musí mužstvo nést zodpovědnost, takže platy hráčů byly sníženy adekvátně k druhé lize. Troufám si říct, že rozpočet byl pro nás velice zajímavě snížen,“ uvedl šéf klubu. „Po dohodě s trenérem ale bude standardně nastaven bonusový systém, takže hráči mají možnost získat prémie, ale vypláceny jim budou v drtivé většině až po postupu zpátky do první ligy,“ upřesnil Poborský.

Po několika experimentech s hracími dny se klub rozhodl také pro definitivní termín domácích zápasů. Druholigové Dynamo bude hrát na Střeleckém ostrově v neděli od 17 hodin, v zimním čase pak od třetí hodiny odpolední.

I v příští sezoně klub hodlá spolupracovat s třetiligovými Strakonicemi jako svou farmou, juniorskou soutěž ale s největší pravděpodobností už hrát nebude. „Myslíme si, že zápasy za Strakonice dají hráčům víc, než ty v juniorce. To je další krok dorostu a mužský fotbal se tam úplně nehraje. Pokud se Strakonice zachrání, nevidíme důvod, proč s nimi nepokračovat dál,“ konstatoval český exreprezentant a bývalý hráč evropských velkoklubů Manchesteru United, Benficy Lisabon nebo Lazia Řím.

Pokud by si Strakonice příslušnost v České fotbalové lize zachovaly, čekalo by je definitivní stěhování pod Černou věž. Všechny domácí zápasy by hrály na Složišti a fungovaly by jako skutečný rezervní tým druholigového áčka. „Technicky se název změnit nedá, ale tým by už spadal pod České Budějovice,“ upřesnil Martin Vozábal a dodal, že trenérské obsazení se oproti juniorské lize nezmění. Budějcké Strakonice by tedy podle všeho i nadále trénoval Jiří Lerch.

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, Pavel Hoftych, nový trenér, Fotbalov národní liga, letní příprava, soutěž, trenér, 2. česká fotbalová liga, Karel Poborský, Strakonice, Martin Vozábal, 1. česká fotbalová liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do druhé ligy pod taktovkou Pavla Hoftycha  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.