Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dynamo začalo přípravu se starým známým Jarabicou

Netradičně už v neděli začala fotbalistům SK Dynamo České Budějovice zimní příprava na nadcházející jarní část Synot ligy. Kádr, který prodělal četné změny, je na jména sice zatím chudší, to však neznamená, že do startu 17. kola nebude doplněn.

Ještě v průběhu prosince byl znám příchod prvního muže, který měl zalepit díry v sestavě celku. Devatenáctiletý rodák z Banské Bystrice, Martin Chrien, zvýší konkurenci na pozici středního záložníka. Na hostování do konce sezony jej uvolnila Viktoria Plzeň.

„Já jsem s odchodem počítal a jsem rád, že přišla nabídka z nejvyšší soutěže. Okamžitě jsem neváhal a nabídku Dynama přijal. Doufám, že se prosadím, abych stabilně hrál a pomohl mužstvu,“ říká mladík, který byl v uplynulém ročníku zvolen objevem Corgoň ligy. Sám ale předpokládá, že proti svému hlavnímu zaměstnavateli z Plzně v úvodu jara nenastoupí.

Prozatím na testech je v Budějcích obránce Marián Jarabica. Ano, to jméno je fanouškům Dynama hodně povědomé. Pětadvacetiletý rodák ze slovenského města Čadca, kde ve třetiligovém klubu naposledy působil, již za černobílé hrál v sezoně 2009 - 2010. Svým gólem dokonce pomohl porazit pražskou Spartu. Při cestě na Střelecký ostrov, kde se mimo jiné znovu sešel třeba s Petrem Benátem nebo Zdeňkem Křížkem, tak nezabloudil.

„Před zimní přípravou jsem se dozvěděl, že je možnost, abych se vrátil do vrcholového fotbalu. Byl jsem zraněný dohromady asi tři roky, ale teď musím zaklepat, že se mi tak půl roku se zraněným kolenem nic nestalo. Hrálo roli, že už jsem tu působil, měl jsem zde udělané nějaké jméno. Zimní příprava však bude náročná, doufám, že ji zvládnu,“ věří Jarabica, jenž má za sebou již čtyři operace kolene.

V pondělí od 9:30 začne fotbalistům ten pravý dril. Jihočeši vyrazí do Třeboně na kondiční soustředění, kde budou ladit fyzičku před úvodním utkáním pravidelné Tipsport ligy. „Do zahraničí nejedeme, tak jako odjíždí spousta mančaftů do Turecka, nebo na Kypr. Zůstáváme v našich podmínkách, musíme se s tím poprat. Nevadí mi to, jelikož vím, že v únoru budeme hrát na těžkých terénech. V danou chvíli jsme prostě tady a věřím, že se dobře připravíme,“ komentuje plán přípravy Luboš Urban.

Tým bude mít v Třeboni ideální podmínky. Jsou zde terény, umělé hřiště, takže dvoufázový trénink bude rozdělen na běžeckou a herní část. V jednání je také drobná změna herního plánu soustředění, Dynamo by se totiž rádo střetlo před jarní fází s jedním z kvalitních rakouských soupeřů. Generálkou bude duel s Teplicemi, se kterými se již Budějčtí v ročníku dvakrát utkali, a tak na sebe už nenarazí.

Po vcelku podařené první polovině soutěže odešlo ze Střeleckého ostrova pět borců, proto se tandem Martin Vozábal - Luboš Urban, jenž se především stará o stavbu mužstva, musí činit. „Bylo logické, že někteří odejdou zpátky do svých mateřských klubů, protože jim končila hostování, jiní zase už tolik nehráli. Jediným překvapením je Ondřej Herzán, který to z rodinných důvodů úplně ukončil. Musíme pracovat tak, jak jsme to loni doplnili. Věřím, že budeme mít šťastnou ruku a doplníme to i teď, víme kde nás tlačí bota. Je to otázka stopera, pravého obránce a eventuálně středního záložníka. Něco je rozpracovaného,“ přidává lodivod klubu.

Pro soustředění byli do kádru přizváni také čtyři starší dorostenci. Přípravu si tak užijí obránci Michal Řezáč, Lukáš Havel, záložník Filip Vaněk a forvard Patrik Švantner. „Chodil jsem na zápasy staršího dorostu i juniorky a tihle kluci si potřebují příležitost čuchnout ke kondiční a herní stránce A-týmu, protože hrajeme řadu zápasů s ligovými celky. Teď už záleží jen na nich, jak se jí kdo chytne,“ přidává Urban.

Se zdravotním stavem svých svěřenců je ale spokojen a těší ho, v jakém stavu se hráči po vánočních svátcích sešli. „Akorát jsou dlouhodobě zraněni Klesa s Kadulou, oba jsou po operaci křížových vazů, takže u nich je to běh na dlouhou trať, otázka tří až pěti měsíců. Jediný, kdo nepřijel, je Machovec. Ten je pořád v péči lékařů, chodil vyklusávat, měl individuální plán, ale pořád ho ten sval bolel. Nakonec se však zjistilo, že má asi vyhřezlou ploténku. Teď tedy nastoupil jiný druh léčby, půjde na magnetickou rezonanci a po ní budeme moudřejší. Do začátku soutěže snad bude k dispozici.“

Seznam hráčů na začátku přípravy SK Dynamo České Budějovice:


Brankáři: Zdeněk Křížek, Kamil Hajdušek, Tomáš Fryšták
Obránci: Aleš Dvořák, Michal Řezáč, Roman Lengyel, Pavel Novák, Matej Podstavek, Lukáš Havel, Marián Jarabica (testování), Aleš Hanzlík, Jaroslav Machovec (zraněný)
Záložníci: Jiří Funda, Filip Vaněk, Petr Benát, Jiří Kladrubský, Jan Hála, Martin Chrien, Ladislav Volešák
Útočníci: Zdeněk Linhart, Michal Škoda, Richard Kalod, Patrik Švantner

Příprava SK Dynamo České Budějovice:

5. ledna - 9. ledna: Kondiční soustředění Třeboň
10. ledna: SK Dynamo ČB - FK Dukla Praha (11:00, Tipsport liga)
14. ledna: SK Dynamo ČB - FK Viktoria Žižkov (14:00, Tipsport liga)
18. ledna: SK Dynamo ČB - FC Graffin Vlašim (14:00, Tipsport liga)
25. ledna: O umístění (Tipsport liga)
31. ledna: SK Dynamo ČB - FK Pardubice (13:00, České Budějovice)
7. února: SK Dynamo ČB - FC MAS Táborsko (13:00, České Budějovice)
15. února: SK Dynamo ČB - FK Teplice (Teplice)
21. února: 17. kolo Synot ligy

Štítky dynamo, jarabica, SK Dynamo České Budějovice, 1. česká fotbalová liga, Tipsport liga, Marián Jarabica, FK Teplice, soutěž, FC Viktoria Plzeň, Luboš Urban, Martin Chrien, Třeboň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo začalo přípravu se starým známým Jarabicou  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.