Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hlubočtí vsadili na mladou krev

Červenec je jedním z mála měsíců v roce, během něhož mají krajští fotbalisté čas na dovolené a odpočinek od mistrovských utkání. S kulatým nesmyslem na kopačkách se přesto po hřištích prohánějí, jelikož se již několik dní intenzivně připravují na novou sezonu, která začne už za tři týdny.

Volnějšího období využila Budějcká Drbna k tomu, aby se ohlédla za uplynulým ročníkem Fincentrum krajského přeboru, respektive vyzpovídala všechny čtyři více či méně úspěšné účastníky Budějcka. První zastavení měla v hlubockém podzámčí.

Jarní zlepšená koncovka

Mužstvo TJ Hluboká nad Vltavou nastoupilo již do druhé sezony pod taktovkou bývalého aktivního fotbalisty a historicky nejlepšího klubového střelce ligového Dynama České Budějovice Karla Váchy. Zanedlouho jedenačtyřicetiletý kanonýr měl vloni v létě k dispozici velmi perspektivní mladý kádr, které postupem času začal vystrkovat růžky. Svoji sílu tým ukázal především v průběhu jarní části, když dokázal vyhrát sedm zápasů v řadě, Lukáš Dudek s Josefem Kuralim se navíc ´rozstříleli´ a za celou sezonu dokázali společně nasázet do soupeřových sítí úctyhodných 28 branek!

„Od doby, kdy na Hluboké působím jako trenér, byla naše jarní série, co se týká udržení herních kvalit a výsledků, rozhodně naším největším úspěchem. Jako hráč jsem tady možná podobnou šňůru už zažil, ale zápisky si nedělám,“ konstatoval kouč Hluboké Karel Vácha a pokračoval: „Naše úspěchy byly podle mého názoru výsledkem toho, že jsme vsadili na správnou kartu, když jsme se rozhodli dát příležitost mladým hráčům, kteří přišli z našeho dorostu nebo českobudějovického SKP. Mezi muži se kluci v průběhu sezony otrkali, začali si věřit a postupně jsme se na ně mohli spolehnout. A hlavně jsme začali dávat góly, s čímž jsme měli předtím problémy. Rozstřílel se Lukáš Dudek, který se vrátil po zranění, na druhou stranu jsme na podzim citelně postrádali Pavla Hájka, jenž odešel na hostování do Třeboně. Přestože jsme se ale potýkali se zraněními a nemocemi, chyběl nám například Ondra Janoušek, s hodně širokým kádrem se nám podařilo mužstvo konsolidovat a odehrát několik povedených zápasů.“

Při pohledu do statistik zjistíme, že ze třiceti odehraných zápasů Hlubočtí dokázali rovnou polovinu duelů vyhrát, šestkrát remizovali a devětkrát odešli poraženi (z toho jen třikrát na jaře – pozn. red.). V průběhu sezony 2010/2011, kdy tým z podzámčí vstřelil 53 branek a inkasoval 46 gólů, nasbírali hlubočtí fotbalisté celkem 51 bodů, což jim zajistilo čtvrtou příčku tabulky krajského přeboru. Po postupu Čížové, Českého Krumlova a Milevska do divize se tedy Hluboká může před novou sezonou pyšnit pomyslným titulem nejlepšího mužstva v kraji.

„Se sezonou jsem spokojen. Myslím si, že předvedená hra i bodový zisk potěšily i vedení klubu. Povedlo se nám do mužstva zapracovat mladé kluky, což byl hlavní důvod našich úspěchů. Druhým důležitým faktorem je střelecká potence útočného dua Dudek – Kurali. Šance jsme si sice vypracovávali i na podzim, ale nedařila se nám koncovka. To je ale také otázka štěstí. Musím říct, že se mi naše hra v minulém ročníku líbila, což je pro mě osobně hodně důležité. Když se na fotbal dá koukat a lidi si řeknou, že to byl fajn zápas, mám z toho radost,“ řekl Budějcké Drbně Zbyněk Stráský, který po zranění Jana Čermína opět nosil na své paži kapitánskou pásku. „Před mým vlastním zraněním jsem si tuto úlohu už při několika zápasech vyzkoušel. Nijak mě to ale nesvazuje, naopak mám motivaci, když se snažím kluky vyhecovat. A taky mi asi páska dává větší pravomoce povídat si s rozhodčím, což dělám velice rád,“ směje se Stráský.

Uplynulá sezona však nebyla pro hlubocké fotbalisty úspěšná hned od prvních kol. Úvod soutěže se jim nepovedl, proto se snažil trenér Vácha dát týmu nějaký nový impuls. „Po pěti zápasech jsme měli jen dva body, proto jsem nabídl svoji rezignaci. Nedělal jsem to kvůli tomu, že bych chtěl v době, kdy se nám nedařilo, někam utéct, ale myslel jsem si, že mužstvu pomůžu, když ho začne trénovat někdo jiný. Potom se to ale naštěstí zlomilo. Hráči udělali maximum pro to, abychom získávali pravidelně tři body. Ne vždycky se to však povedlo. Nejvíc mě mrzela porážka od mužstva, které zdaleka nedosahovala našich kvalit,“ shrnul svoje pocity Karel Vácha.

Roli jasných favoritů odmítají

Letní přípravu začal tým Hluboké minulý víkend, když sehrál v Kájově přátelské utkání s Českým Krumlovem. Výsledek však nebyl pro svěřence Karla Váchy vůbec příznivý: „Krumlov nás jako každý rok v přípravě nachytal, prohráli jsme 1:6. Tuto sobotu nás čeká Vltavín, potom hrajeme s kombinovaným mužstvem Písku a před prvním mistrákem nastoupíme proti nováčkovi I. A třídy z Křemže. Moc času na přípravu nemáme, proto jsme nechtěli hrát žádné turnaje. Sice je to zpestření, ale v této fázi přípravy nemá pro mužstvo moc velký smysl. Proto jsme zvolili samostatná utkání,“ vysvětlil Vácha.

Co se týká změn v kádru, nově do něj byli začleněni bývalí dorostenci z SKP České Budějovice – obránce Eduard Janeček a brankář Matěj Kříž. „Jsou to mladí a perspektivní kluci, kteří se teď musí poprat o místo v základní sestavě,“ doplnil Karel Vácha. Na hostování do Zlivi odešel po minulé sezoně Jiří Mašek, minimálně další půlrok bude oblékat dres Jankova Jiří Hrdý. Podzimní část sezony musí vynechat synovec trenéra Karla Váchy Tomáš Adam, který si přetrhnul křížový vaz, po obdobném úrazu bude ještě nějakou dobu pauzírovat Jan Čermín. „Do přípravy se už po zranění zapojil Ondřej Janoušek, takže bychom měli být víceméně ve stejném složení, jako na jaře. A to i přes to, že o Lukáše Dudka projevily zájem divizní Strakonice. Sám Lukáš ale chce ještě jednu sezonu v krajském přeboru hrát,“ těší Váchu, který rovněž poodhalil plány svého mužstva před nadcházejícím soutěžním ročníkem: „Chtěli bychom hrát stejně jako v minulé sezoně, ale určitě hodláme lépe začít. Uvidíme, jak se všechno bude vyvíjet, rozhodně však chceme být mezi prvními pěti mužstvy krajského přeboru a neustále mít kontakt se špičkou.“

Podobný názor má i kapitán Zbyněk Stráský, který však svoje mužstvo nepovažuje za jasného favorita. „Každá sezona je jiná - někomu se může dařit více, jinému méně. Pokud budeme plnit to, co na jaře, určitě se budeme pohybovat v popředí tabulky. Chceme zase hrát technický a útočný fotbal,“ míní Stráský. „Pro mě je důležité, abychom předváděli takovou hru, která se bude líbit lidem. Na Hluboké, ale nejen tam, přestali za posledních pět let chodit diváci. Když hrajete před sedmdesáti lidmi, kteří jsou vesměs nějak spřízněni s hráči, tak sice máte radost, že alespoň je to zajímá. Když ale potom vidíte, že spousta lidí, co sportuje, na fotbal vůbec nepřijde, tak nás to všechny mrzí. Přejeme si, aby se vrátila doba před deseti roky, kdy se hrálo podobně kvalitně a každý zápas sledovalo 150 až 200 diváků,“ zmínil na závěr jedno z přání hlubockého klubu trenér Karel Vácha.

Štítky Karel Vácha, fotbalista, krajský přebor, úraz, Hluboká nad Vltavou, trenér, Český Krumlov, Drbna.cz, Fincentrum, SK Dynamo České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlubočtí vsadili na mladou krev  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.