Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pohled do jihočeské fotbalové duše

Těžko říct, kolik drží Jihočeši republikových primátů, ale jeden ze středy tohoto týdne je, zdá se, nezpochybnitelný. Postarali se o něj fotbalový publicista Michal Průcha a novinář Zdeněk Zuntych, kteří připravili a vydali knihu Jihočeské fotbalové kluby.

Ta na 120 stranách encyklopedicky představuje všech 256 klubů, zapojených v jižních Čechách do soutěží Fotbalové asociace ČR.

„Nic podobného, aby někdo zmapoval krajský fotbal od nejlepších týmů až po čtvrté třídy, včetně klubových znaků, historie a barev, nikde v Česku zatím nevyšlo. Autory zajímají jen nejslavnější týmy a jejich hvězdy. To my naopak připomínáme lidi, o nichž se zpravidla nikdy nepsalo,“ uvedl Michal Průcha.

Nejfotbalovějším jihočeským okresem je Písecko, kde se fotbal hraje v 68 ze 75 obcí! Na Českokrumlovsku pak v každé druhé - ve 45 obcích je 25 kubů. A tak podobně.

„Často se mluví o kulturním dědictví a myslí se památky, literatura, hudba, výtvarné umění. Ale já za jeho součást pokládám i fotbal, který na vesnicích drží často po desetiletí při životě pouze pár funkcionářů - nadšenců. Dnes už často i penzijního věku. A právě jejich jména jsme se vedle hráčů a trenérů snažili také zaznamenat,“ dodává Zdeněk Zuntych, sám dvacet let budující přední jihočeský klub Malše Roudné.

Těch jmen je nakonec v knížce více než tři tisíce. U každého klubu, spolu s jeho nejdůležitějšími momenty. K tomu pár zajímavostí a také poprvé zpracované Milníky jihočeské kopané od roku 1919, kdy v mladé Československé republice vznikla Jihočeská župa footballová, až do právě končícího roku 2013.

Oba autoři s několika spolupracovníky ‚projeli‘ celé jižní Čechy a často začínali doslova od nuly. Skládaly vzpomínky, fakta i znaky, o nichž někde ani nevěděli, že existují. V Sokole Horní Pěna si ho zase kvůli knížce sami vytvořili. Jinde, jako třeba v AC Buk, se ruční kresba z kroniky dotahovala do tiskové podoby.

„Takových bylo na padesát. Kdyby nic jiného, tak jsme mužstvům pomohli vytvořit znak jako součást jejich tradic a identity. To jsou věci, na nichž třeba anglický fotbal, velmi ctící tradice, stojí,“ říkal Michal Průcha, provozovatel specializovaného webu Jihočeskýfotbal.cz.

Přes něj si lze knihu objednat, přímo koupit pak pouze v budějcké Plachého ulici 2, v knihkupectví Duha. „Distribuce je zatím naší slabinou. Je to tak čerstvé, že jsme ji ani neměli čas pořádně nastartovat. Ale po Novém roce se chceme do celého kraje dostat hlavně přes okresní fotbalové svazy a samotné kluby,“ uvedl Zdeněk Zuntych.

Kniha ‚o klubech z naší ulice a z naší vesnice‘ vyšla díky podpoře společnosti E.ON ČR, která má k fotbalu díky projektu E.ON Junior Cup blízko. Ten oslaví příští rok 10 let existence a je ukázkou, jak se z malého, regionálního turnaje může stát největší republikový turnaj svého druhu se 190 týmy a více než 2700 hráči.

Křtilo se, jak jinak v jižních Čechách, než Budějovickým Budvarem, a za kmotry, nebo lépe kmotřence, byli Radek Bílý a Marek Pagač z marketingu E.ON ČR a Ladislav Novák, legendární útočník Dynama, který na vrcholu sil skončil s velkým fotbalem a v jedenatřiceti odešel do SK Mladé, za které nastřílel 560 gólů.

Autoři

Štítky Jihočeské fotbalové kluby, Michal Průcha, Zdeněk Zuntych, fotbal, kniha, SK Dynamo České Budějovice, Česko, E.ON, Jihočeský kraj, Fotbalová asociace České republiky, Budějovický Budvar, Ladislav Novák, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohled do jihočeské fotbalové duše  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.