Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Starkova Příbram uloupila Dynamu cenné body

Prudší povahy musely duel 22. kola Gambrinus ligy mezi týmy Dynama České Budějovice a 1. FK Příbram doslova protrpět. Ne ani tak proto, že utkání o šest bodů skončilo výhrou hostujícího celku 1:0, ale především kvůli velmi sporným výrokům hlavní rozhodčího Drahoslava Drábka.

Po vcelku nezáživném úvodu začala nebezpečně hrozit hlavně Příbram. Největší šanci v první půli hosté ve 20. minutě nevyužili, když po zaváhání Daňka zůstala za budějckým gólmanem prázdná branka. Tu však Wágner trestuhodně minul.

Postupně se začalo hlásit o slovo také Dynamo. Machovec pálil těsně mimo a Benát hlavičkoval střílený centr nad břevno. Potom se ale začaly dít věci.

Ve 30. minutě upadl Řezníček ve vápně při souboji s Trappem, rozhodčí Drábek ale situaci vyhodnotil jako filmování a domácího forvarda potrestal žlutou kartou.

Napjatá situace vrcholila za dalších osm minut. Po slibné příležitosti Klesy viděl hlavní arbitr další sporný faul, Jakub Řezníček v zápalu emocí hodil směrem k němu míč, sudí neváhal, okamžitě ukázal druhou žlutou kartu a poslal domácí do deseti. Na stadionu to jiskřilo!

Ještě napjatější atmosféra čišela ze Střeleckého ostrova pět minut po pauze. Drábek totiž nařídil po souboji Daňka s hostujícím Jugasem proti Dynamu penaltu. Nikdo ale netušil, co se na hřišti stalo. Míč už byl v tu dobu mimo šestnáctku.

Tohle rozhodnutí samozřejmě vyvolalo neuvěřitelně emotivní představení. Fotbalisté z jihu Čech vehementně protestovali, na rozhodčího se kromě Daňka sesypali i další hráči. Všechno ale bylo marné. Frustrovaný Lengyel začal svlékat dres a vzteky zahodil kapitánskou pásku, někteří další fotbalisté v černo-bílých dresech se začali klanět před příbramskou lavičkou, na které seděli mimo jiné i tamní boss Jaroslav Starka nebo bývalý vedoucí budějckého mužstva Roman Rogoz...

To však nic nezměnilo na tom, že Příbram měla v tu chvíli výhodu pokutového kopu. Míč si na penaltový puntík postavil Tomáš Pilík a se štěstím ji proměnil - Příbram vedla v Budějcích 1:0.

Nedlouho po gólu se síly na hřišti vyrovnaly, když Šlapák vyfasoval za další faul druhou žlutou kartu a musel zamířit do sprch. V 59. minutě se objevil sám před Hruškou domácí středopolař Klesa, na kopačce měl vyrovnání, bohužel ho ale gólman Příbrami vychytal.

Ve zbytku zápasu se sice Dynamo snažilo ze všech sil o vyrovnání, hosté ze středních Čech ale pořád hráli (i přes vyloučení jednoho hráče Příbrami) v jedenácti, a tak snaha domácích byla naprosto zbytečná... Těsně před koncem byl ještě na tribunu vykázán trenér Martin Vozábal.

„Nervozita nám v úvodu duelu svazovala nohy, chyběla nám přesná přihrávka a lepší kombinace. Nelze hráčům upřít snahu, chtěli si vypracovat gólovou šanci, ale branka bohužel nepadla. Místo penalty v náš prospěch přišlo vyloučení Řezníčka a od té doby jsme hráli proti obrovské přesile. Klukům musíme poděkovat, o výsledek se rvali. Myslím, že jsme si zasloužili, abychom penaltu kopali my. Víc k tomu říkat nechci. Tohle utkání nešlo vyhrát ani přes maximální úsilí všech hráčů. V žádném případě to nevzdáváme a budeme se rvát dál. Pokud však bojujeme také proti jiným vlivům, těžko ligu zachráníme,“ řekl po zápase trenér Dynama České Budějovice Pavol Švatner, který se musel při svém hodnocení velmi mírnit.

„Utkání bylo oboustranně hodně nervózní. Možná šlo o víc než šest bodů. Myslím, že jsme začali aktivně a prvních třicet minut zápas kontrolovali, dobrou šanci si vypracoval Wágner. Pak jsme ale opustili naši hru, posadili domácí na koně a ti měli šance. Naštěstí nás podržel Hruška. Ve druhé půli jsme chtěli neinkasovat a čekat na šanci. Pak přišla penalta, těžko k tomu něco říct... je tam x hráčů, nastane situace, hráč je faulovaný, není faulovaný... Pokutový kop jsme proměnili, zbytek zápasu ubojovali a vyhráli,“ komentoval průběh vyhecovaného utkání příbramský kouč František Straka.

Na závěr tiskové konference ještě Straka promluvil ke všem Budějčákům svým typicky emotivním hlasitým projevem a teatrálními gesty. „Přeju vám, abyste tu ligu tady zachránili. Nic nevzdávejte! Je ještě plno zápasů, potřebujete štěstí. Sehráli jste suprový zápas se Spartou, viděl jsem ho na vlastní oči. Kdybyste jí dali gól, slehla by tady!“

Další zápas čeká Dynamo příští neděli od 14 hodin v Teplicích. Jihočechům bude chybět vykartovaný Řezníček i oba stopeři Lengyel s Mkoyanem.

SK Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 0:1 (0:0)

Branka: 54. T. Pilík (11). ŽK: 7:4 (Řezníček 2, Daněk, Lengyel, Rýdel, Mkoyan, Hora - Šlapák 2, Wágner, Hruška). ČK: 1:1 (38. Řezníček po 2 ŽK - 57. Šlapák po 2 ŽK). Rozhodčí: Drábek - Jiřík, Nádvorník. Diváci: 3652.

Dynamo: Daněk - Ježdík (69. Linhart), Lengyel, Mkoyan, Machovec - Hora, Klesa (80. Táborský), Benát, Rýdel, Sandro (78. Malakyan) - Řezníček. Trenér Pavol Švantner.

Příbram: Hruška - Jugas, Mišůn, Trapp, Pleško (61. Macháček) - Pilík, Tarczal, Wágner, Aziz (90. Abraham), Šlapák - Střihavka (77. Valenta). Trenér František Straka.

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, 1. FK Příbram, Gambrinus liga, Jakub Řezníček, 1. česká fotbalová liga, František Straka, Tomáš Pilík, žlutá karta, AC Sparta Praha, FK Teplice, Martin Vozábal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Vilímek

Rozhodčí Drábek by měl jít před disciplinární komisi. To, co předváděl na hřišti, byla donebevolající zhůvěřilost...

Sobota, 6. dubna 2013, 11:43Odpovědět

Starkova Příbram uloupila Dynamu cenné body  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.