Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Z plzeňského diktátu dostalo Dynamo čtyřku

Téměř vyprodaný stadion na Střeleckém ostrově se mohl v neděli večer přesvědčit o kvalitách úřadujícího vicemistra nejvyšší fotbalové soutěže. FC Viktoria Plzeň vyhrála utkání 3. kola Synot ligy s Dynamem České Budějovice rozdílem třídy v poměru 4:0. Dva góly hostů vstřelil Jan Chramosta.

Krásné letní počasí a velmi kvalitní soupeř přilákaly v závěru tohoto týdne do ochozů budějckého fotbalového stánku téměř šest a půl tisíce natěšených diváků. Mnozí věřili, že Jihočeši by mohli plzeňský celek, který v poslední době není ve zcela ideální herní pohodě, potrápit.

Jenže hned v samém úvodu atraktivního duelu Plzeňští tyto iluze příznivcům Dynama sebrali. Při nahrávce od Petržely trestuhodně zaváhal Machovec, míč na malém vápně jen tečoval přímo na kopačku Radima Řezníka a ten ve 2. minutě poprvé rozvlnil síť za Křížkem.

Zaplněný kotel fanoušků Viktorie vytvořil hostům domácí atmosféru, která červeno-modrým svědčila, a tak v 17. minutě zvýšili své vedení na 2:0. Akce začala přihrávkou Pilaře na Hořavu, ten skvělým pasem vyslal do úniku Jana Chramostu, jenž se přízemní střelou ke vzdálenější tyči nemýlil.

Budějčáci o sobě dali poprvé vědět až ve 22. minutě, kdy Škoda o několik metrů minul levou tyčku Bolkovy svatyně. S přibývajícím časem se domácí postupně začali vzpamatovávat a ve 43. minutě prvního poločasu Machovcův zatočený přímý kop z ostrého úhlu skončil na tyčce.

Když už dynamáci začali před odchodem do kabin přemítat, jak s rychlonohými viktoriány srovnat krok, přišlo další zaváhání obrany a třetí inkasovaná branka. Přetažený centr vrátil hlavou před malé vápno Procházka, balon prolétl mezi dvěma beky k Danielu Kolářovi a plzeňský záložník už neměl složitou úlohu - 0:3.

Po pauze už mohl loňský vicemistr zvolnit a pošetřit síly na příští zápasy. I volnější tempo mu však stačilo k dalšímu navýšení skóre. V 59. minutě našel Limberský nehlídaného Jana Chramostu, který nedal Křížkovi přesnou střelou k bližší tyči žádnou šanci.

České Budějovice mohly zkorigovat velmi nepříznivé skóre prakticky vzápětí, jenže Volešákův trestný kop minul levou tyčku o pár centimetrů. Čtvrt hodiny před koncem odvrátil pověstného ‚bůra‘ gólman Jihočechů Zdeněk Křížek, když vychytal stoprocentní šanci střídajícího Tecla.

Vítězství 4:0 si Viktoria Plzeň ve zbytku nedělního mače už bez problémů pohlídala a zcela zaslouženě veze do západočeské metropole všechny tři body.

„Na tohle utkání jsme se připravovali celý týden, věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. I když média psala, že je Plzeň po nepovedeném pohárovém vystoupení z formy, nebyla to pravda. Nasadili jsme všechny zkušené fotbalisty, které máme k dispozici, bohužel nám chybí pět zraněných, z toho čtyři hráči základní sestavy. Bohužel už v 16. minutě bylo rozhodnuto. Plzeň si hrála svůj fotbal, dostala nás pod velký tlak a já jsem se v té době modlil, aby utkání neskončilo ještě větším rozdílem. Po půlhodině jsme se začali zvedat a těsně před poločasem mohli srovnat. Jenže v nastavení jsme si nechali dát třetí gól a zápas jsme tak definitivně zabili. Druhou půli už jsme chtěli dohrát s nulou. Vyvíjelo se to dobře, soupeř zvolnil, ale po jednom z autů jsme opět ztratili balon, Plzeň se dostala do přečíslení pět na tři a vyřešila to excelentně. Závěr jsme už nějak odkopali, braly nás křeče. Sestavu už nedokážeme oživit větší kvalitou ani zkušenostmi. Z výsledku ale nedělám tragédii, zvykáme si na rychlejší, agresivnější a taktičtější první ligu. Teď už to bude jen o sehranosti. Po neodehraném utkání v Teplicím nám chybí zápasové vytížení, takže nakonec možná buďme rádi za výsledek 0:4. Každopádně minimálně tři góly jsme dostali zbytečně. V pohárovém utkání dostane možnost lavička,“ hodnotil nepovedený duel Luboš Urban, kouč Dynama České Budějovice.

„Nechci mluvit o tom, že jsme po nepovedeném čtvrtečním zápase něco napravili, nicméně jsme tady chtěli vyhrát a kontrolovat hru. Věděli jsme, že Budějovice mají vysoké hráče a výborné standardky. Naším záměrem bylo hrát do otevřených prostorů mezi stopery a krajními beky, což se povedlo a naše šance jsme proměnili. Poté jsme naštěstí přežili moment, kdy domácí mohli snížit na 2:1. Ve druhé půli jsme hru kontrolovali a ještě přidali čtvrtý gól. Za tři body jsem rád. Hráli jsme podobně jako proti Ploješti, ta nás ale potrestala a své příležitosti využila,“ komentoval zápas trenér Plzně Dušan Uhrin mladší.

Další ligové utkání čeká Dynamo příští sobotu v Brně. Už ve středu však svěřenci trenéra Urbana zamíří na hřiště klubu SK Lukavec na Litoměřicku, kde sehrají zápas 2. kola Poháru FAČR s divizními Brozany.

SK Dynamo České Budějovice - FC Viktoria Plzeň 0:4 (0:3)

Branky: 17. a 59. Chramosta, 2. Řezník, 45. Kolář. ŽK: 1:2 (Brunclík, Novák - Řezník). Rozhodčí: Kocourek - Kordula, Kříž. Diváci: 6402.

SK Dynamo České Budějovice: Křížek - Novák, Lengyel, Podstavek, Machovec (76. Hála) - Vošahlík, Benát, Brunclík (70. Funda), Volešák, Koreš - Škoda (57. Linhart). Trenér Luboš Urban.

FC Viktoria Plzeň: Bolek - Řezník, Hubník, Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela (71. Vaněk), Kolář, Pilař (75. Kovařík) - Chramosta (68. Tecl). Trenér Dušan Uhrin ml.

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, FC Viktoria Plzeň, Synot liga, 2. kolo, Jan Chramosta, SYNOT, Radim Řezník, Zdeněk Křížek, Střelecký ostrov, Daniel Kolář, Luboš Urban, Dušan Uhrin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z plzeňského diktátu dostalo Dynamo čtyřku  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.