Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odvetu zvládli lépe sešívaní. Bitva bude pokračovat v Edenu

Druhé semifinálové utkání série play-off WSM ligy mezi ČEZ Motorem České Budějovice a Slavií Praha ovládli hosté. Jihočechy ukolébala jejich vedoucí branka a druhou třetinu doslova prospali. Mocný závěr už na dotažení náskoku sešívaných nestačil.

Oproti včerejšímu zápasu měli motoráci pomalejší rozjezd, i tak ale po úvodní třetině vedli. Na teč Hřebejka mimo branku Slavie ve 4. minutě a následnou jedovatou střelu Heřmana, kterou Frodl chytil, dokázali hosté odpovědět Rysem, jenž v šesté minutě z úhlu napálil tyčku.

Z dalších příležitostí Motoru určitě stojí za zmínku šance Vaka a Chovana. Brankář Pražanů střežil svou svatyni pozorně až do 16. minuty, kdy Chovan ve dvojnásobné přesilovce z pravého kruhu našel na modré čáře volného Žigu Pavlina a jeho nechytatelnou dělovku už Frodl neměl šanci lapit – 1:0.

Nepříjemnou událostí první části hry bylo krvavé zranění hlavy slávistického útočníka Tejrala, jenž po souboji s Hřebejkem a nárazu do mantinelu v 7. minutě zápasu opustil stadion na nosítkách a musel být transportován do českobudějovické nemocnice.

Oba týmy se vrátily z kabin jako vyměněné. Zatímco Slavia svou hru zrychlila a zpřesnila, motoráci naprosto nepochopitelně polevili a byli právem potrestáni. Velkou šanci Jankovského ještě dokázal Kváča zlikvidovat, ve 27. minutě ale stejný hráč namazal zpoza branky nekrytému Václavu Krlišovi a ten se z voleje tváří v tvář budějckému gólmanovi nemýlil.

O tři minuty později hrálo mužstvo z metropole přesilovku, exbudějcký Pletka našel v levém kruhu Jana Pohla, na jehož projektil švihem byl domácí muž v masce krátký. Zkázu Motoru dokonal ve 36. minutě Martin Šagát. Při hře čtyři na čtyři se objevil před brankovištěm a s trochou štěstí procedil kotouč mezi Kváčovými betony.

Největší šanci budějckých hokejistů měl tři sekundy před koncem druhé periody Dostálek, Frodl ale jeho ránu efektním zákrokem lapačkou zlikvidoval. Herní projev Motoru dokonale vystihla slova rozzuřeného asistenta domácího trenéra Martina Štrby: „Stojíme a čumíme!“

Obrovské drama a infarktový závěr nabídla poslední třetina. České Budějovice usilovně dotahovaly dvougólové manko, dlouho se ale nemohli prosadit. Stoprocentní šanci zahodil v 51. minutě Vlček, který uháněl sám na slávistickou branku, s přehledem chytající Frodl však byl úspěšnější.

Udeřilo až v čase 51:42. Vlastimil Dostálek to vzal na sebe, na pravém křídle obešel beka Slavie a pohlednou akci zakončil střelou z úhlu, která znamenala kontaktní gól na 2:3. Hosté mohli vzápětí znovu odskočit, Kváča se ale při pokusu Ryse blýskl.

Motoráci se nedlouho před koncem sami připravili o možnost delšího tlaku. V krátkém sledu za sebou se totiž nechali vyloučit Novák a poté ještě Chovan. Jen co se oba vrátili na led, domácí to zkoušeli minutu a půl v šesti, bohužel marně. Brankář sešívaných ve spolupráci se všemi spoluhráči zdatně odolávali a ubránili těsné vedení. Slavia porazila ČEZ Motor 3:2 a vyrovnala semifinálovou sérii.

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Myslím, že naše aktivní hra v první dvacetiminutovce byla základem pro uspokojení v prostřední části hry. Hráči to vnímali tak, že utkání má včerejší průběh a chtěli ho jenom dohrát. Byli jsme pasivní a Slavia nás potrestala třemi góly. Posledních dvacet minut nám bylo málo, abychom vyrovnali. A jestli nás hosté svou hrou zaskočili? Mě ne… počítal jsem s tím a hráčům to zdůrazňoval.“

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): „Dnešní zápas se hodnotí určitě lépe. Podali jsme výkon hodný play-off s dobrým bruslením a hrou do těla. Z naší strany to bylo povedené utkání, jen jsme se opět nevyvarovali zbytečných faulů. Takové věci nás příště můžou stát výsledek.“

Odvetné duely na ledě Slavie v pražském Edenu se budou hrát koncem tohoto týdne. Třetí vzájemné utkání startuje v pátek od 18 hodin, začátek sobotního zápasu je v 17:30. Už dnes je jisté, že se bude hrát také v pondělí v Budvar aréně – úvodní buly bude vhozeno tradičně o půl šesté.

ČEZ Motor České Budějovice - HC Slavia Praha 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Pavlin (Chovan, F. Novák), 52. Dostálek (F. Novák, Vlček) – 27. Krliš (Jankovský, Půhoný), 30. Pohl (Pletka, Šafránek), 36. Šagát (Knot, Kadlec). Rozhodčí: Svoboda, Sýkora – Jílek, Šperl. Vyloučení: 8:9, navíc Bača (SLA) 10 minut. Využití: 2:1. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Gába) – Fillman, F. Novák, Pýcha, Pavlin, Vráblík, Mucha, Mazanec – Šulek, Rob, Čermák – Chovan, Vlček, Heřman – Škoda, Dostálek, Babka – Hřebejk, Vak, Pajič. Trenér Antonín Stavjaňa.

HC Slavia Praha: Frodl (Polívka) – Knot, J. Novák, Pohl, Růžička, Bača, Holý, Kolařík – Pletka, Rys, Kadlec – Půhoný, Tejral, Krliš – Šmerha, Šagát, Jankovský – Kubica, Šafránek, Beránek. Trenér Milan Razým.

Štítky HC Slavia Praha, Stadion Eden, Madeta Motor České Budějovice, SK Dynamo České Budějovice, ČEZ, Vlastimil Dostálek, Žiga Pavlin, Martin Šagát, Jan Pohl, Antonín Stavjaňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvetu zvládli lépe sešívaní. Bitva bude pokračovat v Edenu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.