Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před zápasem se Slavií si fanoušci připomenou slavná místa budějckého hokeje

Jen několik málo hodin dělí budějcké hokejové fanoušky od domácího začátku další sezonu WSM ligy. K tomu již tradičně patří pochod příznivců Motoru do Budvar arény. V letošním roce se však do haly nevydají z Lannovy třídy, ale z náplavky u Dlouhého mostu. Jejich trasa se zastaví na čtyřech místech, která jsou historicky spjata s budějckým hokejem.

Fanoušci mají sraz na náplavce u Dlouhého mostu v 15:15, samotný pochod začíná o patnáct minut později. Průvod se vydá směrem ke kurtům LTC Tonstav-Service České Budějovice, kde bude i první zastávka. Sem se na jaře roku 1938 přesunuly tenisové kurty z Palackého náměstí. Za války zde obětavci dokázali připravit kluziště, na kterém hrál zápasy AC Stadion České Budějovice.

„Hokejisté zde prožili mistrovské sezony 1941-42 a 1942-43, neboť se opravovaly elektrárenské bubny a vodní hladina na slepém rameni Malše klesla na minimum. Lidé tvrdili, že to Němci dělali naschvál. Budějčtí sehráli za Dlouhým mostem celkem pět ligových zápasů. Ani jednou nezvítězili  a záchranu v šestičlenné soutěži museli vybojovat na hřištích soupeřů. Fandové tady mohli zatleskat alespoň remízám proti pražským favoritům z Podolí a Sparty,“ říká hokejový historik a marketingový a PR ředitel Motoru Tomáš Kučera.

Po dvou letech se hokejisté vrátili na Malši ke klášteru a kurty přenechali výlučně tenistům. Ještě ale před zastávkou na slepém rameni, se pochod podívá k Sokolskému stadionu, kde byl v roce 1928 AC Stadion České Budějovice založen. „Poprvé se zde hrálo 19. prosince 1928 pod umělým osvětlením a stadioňáci porazili Strakonice 4:0. Sníh tuhé zimy byl používán i pro stavbu provizorních tribun. Na Sokolském stadionu se odehrály všechny důležité bitvy z počátků existence klubu. K duelu o mistra Čech sem 23. února 1930 zavítal LTC Praha, asi nejlepší tým kontinentální Evropy, a zvítězil 3:1. Bitvu sledovalo více než 700 diváků. Jediný gól Jihočechů vstřelil Jiří Toufar,“ přidává Kučera.

Na konci roku 1930 se Stadion přesunul na slepé rameno, kde se pochod rovněž zastaví. S přestávkami to bylo útočiště klubu celkem patnáct let. Hráči se převlékali v hostinci U Tří sedláků, který tehdy nesl název U Stadionu. „Kluziště mělo velkou výhodu v umístění v centru města. Nevýhodou bylo, že led se musel odsekávat od břehů, aby se při kolísání stavu vody kvůli provozu elektrárny nezničila hrací plocha. Do dějin zde vstoupily slavné zápasy. Ze Štvanice sem 27. února 1933 přijeli Američané, čerství mistři světa, reprezentovaní klubovým celkem Massechussets Rangers, a zvítězili 2:1. Českobudějovický střelec Václav Špatný se stal jediným Evropanem, který dokázal překonat fenomenálního brankáře Cosbyho (ten působil i jako náhradník týmu NHL z New Yorku),“ přidává Kučera.

Za klášterem se rovněž odehrál první ligový zápas Stadionu – 3. ledna 1937. Domácí tehdy porazili Mladou Boleslav 3:1. „Výsledek je nasměroval k zisku nečekaného bronzu v premiérové sezoně ligové soutěže v Československu. Na slepém rameni také domácí hokejisté v roce 1941 slavili postup do válečné Českomoravské ligy,“ doplňuje marketingový a PR manažer Motoru.

Poslední zastávkou průvodu fanoušků Českých Budějovic bude Budvar aréna. V loňském roce oslavil zimní stadion sedmdesát let od svého otevření a viděl památné hokejové bitvy či zisk jediného mistrovského titulu v roce 1951. „Prohnal se tudy požár i povodeň, dřevěné tribuny se změnily na betonové. V roce 2002 se završila celková rekonstrukce, která dala aréně dnešní podobu. Sportovní historie prostoru naproti někdejší židovské synagoze je však mnohem delší. Bruslilo se tady od počátku 20. století, kdy měl místo ve správě německý klub Eislauf-Verein Budweis. Podle náznaků v tisku nelze vyloučit, že se tady hrál hokej už v roce 1904, ale chybí jednoznačný důkaz. Každopádně je tato část jihočeské metropole zasvěcená hokeji přes sto let,“ uzavírá Kučera.

Foto Matěj Večeřa

Štítky hokej, zápas, Motor, fanoušci, Madeta Motor České Budějovice, HC Slavia Praha, Dlouhý most, Budvar aréna, Tomáš Kučera, hokejista, New York Rangers, Malše, National Hockey League

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před zápasem se Slavií si fanoušci připomenou slavná místa budějckého hokeje  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.