Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trápila nás špatná koncovka a doplatili jsme na to v baráži, hodnotí uplynulou sezonu Roman Turek

Fanoušci si pomalu zvykají na to, že hokejová extraliga nebude v jihočeské metropoli ani v příští sezoně. Motor nezvládl svou třetí účast v baráži za posledních pět let, přičemž ta letošní byla z jeho strany vůbec nejhorší. Začíná se tedy pomalu chystat na sedmý ročník ve druhé nejvyšší soutěži, který přinese na samotném konci novinku v podobě přímého postupu. Pro tým tak odpadne „strašák“ v podobě baráže, se kterou se nedokázal poprat. V úspěch věří i místní hokejová ikona a současný prezident klubu Roman Turek, který se ještě ohlédl za výkony týmu v uplynulém ročníku.

Panuje s právě skončenou sezonou spokojenost?
Spíš nespokojenost, protože se nám nepovedl závěr. Se základní částí jsme spokojení byli. V play-off nás čekali těžcí soupeři a ty zápasy se nám povedlo uhrát, takže tam ta spokojenost trvala. Až v baráži to nedopadlo dobře. Nebyli jsme schopní přehrát žádného soupeře a hned po pár zápasech jsme byli z kola venku, takže baráž byla velké zklamání.

Jak hodnotíte hru, kterou se tým prezentoval?
Mužstvo letos hrálo jiným stylem. Snažilo se hodně bruslit a nevyčkávalo jen na chybu soupeře. Myslím si, že i pro oko diváka je takový hokej zajímavější, kdy ta hra má nějaké tempo a pořád se něco děje. V základní části jsme mohli být s tím projevem spokojeni. Naše soupeře jsme hodně přebruslili a přestříleli, akorát jsme se trápili v koncovce. Na to jsme kolikrát i dopláceli, když nám soupeř dokázal i z minima šancí nějaké ty branky dát. Několikrát se nám podařilo ty zápasy v závěru otáčet, což bylo samozřejmě pozitivní, protože z mužstva tak byla cítit síla, ale kolikrát jsme mohli ty zápasy zvládnout už v prvních dvou třetinách. S tou špatnou koncovkou jsme se trápili celou sezonu a doplatili na to v baráži.

Co týmu chybělo, aby se lépe vyrovnal se soupeři v baráži?
Extraligová mužstva byla samozřejmě zkušenější. Pardubice chytly hned začátek baráže, což jim hodně pomohlo psychicky. V týmu pak měly pohodu a psychika je zrovna v baráži strašně důležitá. Něco jiného je, když se ty první zápasy nepovedou a mužstvo to pak musí nějakým způsobem dohánět, což je samozřejmě na psychiku náročný. Já si nemyslím, že bychom byli o parník horší než soupeři. Odehráli jsme vyrovnané zápasy, ale zradila nás naše koncovka. Gólů jsme dávali hrozně málo. V závěru se nám taky zranilo pár klíčových hráčů, což bylo pro tým citelné oslabení.

Jako již tradičně, se i letos vyrojily spekulace fanoušků o tom, že postoupit nechcete.
Slyšíme to už několik sezon a pořád dokola se opakujeme, že to není pravda. Každý v klubu přes vedení, majitele, management má ten cíl jasně daný a tím je postup do extraligy.

Čeká vás sedmá sezona v první lize, takže ten postup se nedaří poměrně dlouhou dobu.
První dvě sezony byly takový rozkoukávací. Všichni jsme v tom byli nový, a to mužstvo se muselo nějakou dobu skládat. V té první sezoně jsme byli hlavně rádi, že se zvládlo vše vyřídit papírově a dali jsme dohromady vůbec nějaké hráče. Tomu postupu jsme měli nejblíž před dvěma lety, kdy jsme byli ve hře až do předposledního zápasu. Ta letošní baráž se samozřejmě vůbec nepovedla.

V loňské sezoně se neúspěch částečně sváděl i na špatnou atmosféru v kabině. Letos se takový problém nevyskytl?
Loni si na pohovorech po sezoně opravdu hodně hráčů stěžovalo na to, co se dělo v kabině. Byly tam mezi nimi nějaké nesrovnalosti. Letos proběhli pohovory také a nikdo neměl pocit, že by to v kabině neklapalo. Takže ten neúspěch se odehrával hlavně na ledě.

Vidíte i přes neúspěch nějaký pokrok u týmu oproti předchozím sezonám?
Myslím si, že bylo vidět, jak má mužstvo natrénováno. Některé sezony bylo vidět, že nám v závěru už docházela šťáva a soupeři nás přebruslovali, ale letos to neplatilo.

Jaký máte názor na zrušení baráže od příští sezony a myslíte si, že se tím pro vás i usnadní postup?
Se změnou souhlasím. Bude to spravedlivější po sportovní stránce. Hraješ svoji soutěž až do konce, si nejlepší, postupuješ do extraligy. Jednoduché to ale nebude, protože mužstev, které budou chtít postoupit je víc.

Vám je nejbližší post brankáře. Pomáháte nějakým způsobem s jejich přípravou a tréninkem?
Vše ohledně brankářů řešíme spolu s trenérem Standou Hrubcem. Příprava na utkání je samozřejmě vyloženě v jeho roli. Nejen příprava našich gólmanů, ale má na starost i přípravu taktiky na gólmana soupeře. Po každém utkání si vše rozebíráme u videa. Sledujeme, u jakého zákroku se stala chyba a pak se o tom bavíme s našimi brankáři. Snažíme se je držet psychicky nahoře i po nepovedeném zápase. Standa je s nimi samozřejmě v bližším kontaktu, protože s nimi tráví čas v kabině i na výjezdech.

Jak hodnotíte jejich letošní výkony?
Během sezony pro ně nebyly zápasy vůbec jednoduché. Většinu času se hrálo na druhé straně, ale branku se třeba často vstřelit nepodařilo. Poté se dostane soupeř do ojedinělého úniku a na nich byla ta zodpovědnost, že musí ten tým podržet. Po téhle stránce to pro ně bylo těžké a myslím, že podávali celou sezonu kvalitní a stabilní výkony. V play-off nás dokázali podržet v každém zápase a měli spoustu vychytaných nul. V baráži už byl ten příběh trochu jiný. Neřekl bych, že by nám vyloženě tu baráž prohráli, ale to gólmanské štěstí tam odešlo. V takových zápasech potřebuješ, aby ten gólman udělal nějaký zákrok navíc, aby tím zvedl celé to mužstvo, a to tam letos nebylo.

Jak to aktuálně vypadá s Petrem Kváčou? Máte od Třince nějakou indicii, jestli s ním počítá do týmu?
Do konce května má Třinec právo si ho stáhnout do týmu. Podle posledních informací co mám, tak ten zájem z jejich strany zřejmě bude.

Už máte připravené nějaké varianty místo něj?
Nějaká jména v hledáčku máme a některé gólmany jsme oslovili. V případě, že by Kvaky odešel, tak bychom sem někoho z nich museli přivést.

Před pár lety se tu rozjel nový trend s příchody hráčů ze zámoří. Dají se očekávat další takové?
To hodně záleží na trenérech. Někteří mají to oživení kádru tímto způsobem rádi, jiní toho moc zastánci nejsou. Pokud by byla možnost přivést top hráče, tak se tomu určitě bránit nebudeme. Brát ho sem jen na zkoušku a doufat, že mu ta sezona vyjde nemá z mého pohledu význam. Trenéři na to mají možná jiný názor, ale podle mě, když beru do týmu cizince, tak musí být rozdílový a musí umět ty zápasy rozhodovat. Stejně jako to bylo za nás, když jsme začali odcházet do zahraničí, tak jsme museli být lepší, než domácí hráči. Já neříkám, že tady odehráli ty kluci špatnou sezonu, ale když jsme v závěru potřebovali, aby rozhodovali zápasy, tak nebyli moc vidět.

První vlna posil pro další sezonu je za námi. Jaká máte očekávání v jejich případě?
Kluky, které přivedeme už máme nějakým způsobem vytipované během sezony. Víme o nich, že v klubech odvádí dobrou práci, dávají góly. Dostat z nich to maximum, najít vhodné místo v sestavě, to už je na trenérech.

Jste v kontaktu i se slavnějšími odchovanci týmu a dají se očekávat nějaké jejich příchody v budoucnu, nebo z nich cítíte, že se jim moc nechce do druhé nejvyšší soutěže?
V kontaktu s nimi jsme a probíhají mezi námi různá jednání. Je pochopitelné, že kluci jsou zatím v letech, kdy ještě mají na to, hrát v zahraničí nebo v extralize. Hokejem se stále živí a když dostanou od někoho zajímavou smlouvu, tak chápu, že ty peníze potřebují vydělávat, dokud mohou. Záleží na nich, kdy řeknou, že se chtějí vrátit. Není to ale o tom, že bychom na ně čekali, až budou kulhat, budou je bolet kolena a sem si přijdou jen dohrát kariéru. Potřebujeme, aby pro ten tým byli ještě platnými hráči. Pokud si řeknou, ke klubu mám vztah, jsem ještě použitelný a mám fazonu, chci Budějovicím pomoci, tak je tu samozřejmě uvidíme rádi.

Jak to vypadá s ekonomickou stránkou klubu? Očekáváte úbytek partnerů?
Vyjednávání jsou v začátcích, ale zatím nemám informace, že by někdo z partnerů vyloženě řekl, už do toho s vámi nejdu. Hodně záleží také na divácích. Pro nás je nejdůležitější, když po sezoně, ve které přišlo zklamání vidíme, že lidé mají stále zájem chodit a permice začnou mizet. Základna fanoušků je tu velká a pro nás hodně důležitá. Tím, že si lidé kupují lístky na hokej, nás samozřejmě hodně podporují.

Jak to v současné chvíli vypadá s plánovanou dostavbou stadionu?
Tohle s městem řeší generální manažer Standa Bednařík. Hodně to záviselo na tom, jestli se bude stavět nová sportovní hala. Teď to vypadá, že se stavět nebude, takže by ty jednání o přístavbě Budvar arény měly pokračovat. Jde ale o záležitosti, kdy je to každou chvíli jinak a teď nedokážu říct, v jaké fázi se to právě nachází.

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky hokej, Motor, rozhovor, baráž, Roman Turek, soutěž, Extraliga ledního hokeje, Třinec, Budvar aréna

Trápila nás špatná koncovka a doplatili jsme na to v baráži, hodnotí uplynulou sezonu Roman Turek  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.