Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Motor se po sedmi letech vrátil do extraligy, doma nestačil na neoblíbený Mountfield

, aktualizováno 17. září 2020, 21:57

Po sedmi letech se na jih Čech vrátil extraligový hokej. A pouhých sedm vteřin vydrželo nerozhodné skóre. Neoblíbený Mountfield, který je v Českých Budějovicích považovaný za „zloděje licence“, odskočil Motoru už v první třetině na rozdíl tří branek a vývoj utkání si již pohlídal. V sestavě s hvězdným Filipem Hronkem nakonec Východočeši zvítězili 1:5.

První perioda po sedmi letech v elitní extralize Motoru nevyšla zrovna ideálně. Už její začátek byl doslova hrůzostrašný. Mountfield, kterému dali domácí příznivci jasně najevo, kdo je v Budvar aréně doma, vlétl do nového ročníku jako utržený ze řetězu. Už po osmi vteřinách totiž vedl, když brankáře Marka Čiliaka překonal Jakub Orsava – 0:1. A o minutu později bylo Motorákům ještě hůře. Hosté z Hradce Králové totiž své vedení zvýšili, když využil přesilovou hru Filip Pavlík – 0:2. Aby toho nebylo málo, nenáviděný rival z východu Čech v nastoleném tempu pokračoval. Když už to vypadalo, že by domácí hokejisté mohli svého soupeře dostat pod tlak v početní výhodě, přišel samostatný únik Radovana Pavlíka a hosté se radovali z tříbrankového vedení – 0:3.

Ale výborní příznivci Motoru, kteří se v Budvar aréně sešli v hojném počtu, se rovněž dočkali. V desáté minutě se totiž Motoru už přesilovou hru zužitkovat podařilo. Střelou po ledě snižoval na rozdíl dvou branek Karel Plášil a na jihu Čech bylo veselo. Jenže před odchodem do kabin už to bylo zase o tři góly, když se z protiútoku prosadil z přečíslení Jakub Lev – 1:4.

Do druhé třetiny vstupovali svěřenci Václava Prospala i s Václavem Karabáčkem, který odešel po střetu s protihráčem předčasně do šaten. Ani přítomnost šikovného útočníka však výraznou proměnu ve skóre nepřinesla. Spíše naopak. Byli to zase hosté z Hradce Králové, kteří navyšovali své vedení. Konkrétně se o to postaral zkušený Radek Smoleňák, když využil další z mnoha přesilových her Mountfieldu – 1:5.

O pořádné vzrušení se pak postaral zákrok domácího Víta Christova, který se za údajné podkopnutí poroučel předčasně do kabin. Trest 5 + do konce utkání však hokejisté Českých Budějovic ubránili. Další výraznější moment už druhá dvacetiminutovka nenabídla a Východočeši tak na jihu Čech po dvou třetinách jednoznačně dominovali.

To třetí třetina začala pro domácí hokejisty velmi slibně. Z úvodní tlaku ale nakonec svěřenci Václava Prospala nic nevydolovali. Neujala se ani žádná z početních výhod, a tak se oba celky rozešly v poslední periodě nerozhodně. Motoru tak návrat po sedmi letech do nejvyšší tuzemské soutěže zhořkl. Celý duel ovšem v Budvar aréně doprovázela fantastická atmosféra, o kterou se postarali již tradičně výteční domácí fanoušci, kterých na stadion v podivné koronavirové době dorazilo maximální možný počet – 3710. I přes nepříznivý výsledek nakonec své oblíbence vyprovodili potleskem ve stoje.

Madeta Motor České Budějovice - Moutfield HK
1:5 (1:4, 0:1, 0:0).

Branky a nahrávky: 10. Plášil (M. Novák) – 1. Orsava (Cingel, Nedomlel), 2. Hronek (F. Pavlík, Orsava), 4. R. Pavlík (Koukal), 18. Lev (Perret, Hronek), 25. Smoleňák (V. Růžička, Orsava). Rozhodčí: Jeřábek, Svoboda – Pešek, Malý. Vyloučení: 9:6. Využití: 1:2. Diváci: 3710. Střely na branku: 28:24. Zblokované střely: 7:10. Vhazování: 23:27.

Madeta Motor: Čiliak (Patera) – Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha, Pavel, Allen – Holec, Venkrbec, Christov – Z. Doležal, R. Přikryl, Beránek – D. Voženílek, Prokeš, Jonák – Karabáček, Gilbert, M. Novák.

Mountfield HK: Mazanec (Š. Lukeš) – Nedomlel, Hronek, Jank, Blain, Šalda, F. Pavlík – Orsava, Cingel, Smoleňák – J. Sklenář, V. Růžička, Kelly Klíma – Perret, Kevin Klíma, Lev – R. Pavlík, Koukal, Jergl – R. Pilař.

Ohlasy po zápasu:

Václav Prospal (České Budějovice): "Měli jsme katastrofální vstup do zápasu, po třech minutách jsme prohrávali 0:3. Sice jsme dali jeden gól, ale byl rozdíl mezi tím, jak jsme šance řešili my a jak soupeř. Ten start po tom, jak se všichni na první zápas těšili a co všechno média o tom napsala, se nám hrubě nepovedl a udal ráz utkání. Všechno, co mohlo, nám napadalo do brány. Za stavu 1:3 jsme měli šanci my, dorážku, ale neproměnili jsme. Hra se otočila a je to 1:4. Jsou to detaily. Nejsme v Chance lize, kluci získali poznání, jak se hraje hokej na vyšším levelu. Nemůžu říct, že by přestali pracovat, ale soupeř vyhrál zaslouženě."

David Kočí (Hradec Králové): "Jsme rádi za výborný vstup do sezony. Samozřejmě to pro nás bylo prestižní utkání. Myslím, že jsme ho odehráli velmi dobře. Měli jsme dobrý vstup do zápasu a bylo důležité, že všichni hráči, co nastoupili, pracovali a hráli zodpovědně. Snažili jsme se hrát jednoduchým způsobem, nekomplikovat si to, chodit do brány. Ze začátku nám to tam napadalo. Tím jsme se uklidnili a pak už jsme to dokázali udržet."

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, moutfield, Mountfield Hradec Králové, Madeta Motor České Budějovice, Filip Hronek, Jakub Orsava, Radovan Pavlík, Budvar aréna, Václav Prospal, Radek Smoleňák, Jakub Lev, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilek Jakoubek

To "údajné podkopnutí" je přesné. Faul jaký svět neviděl!

Čtvrtek, 17. září 2020, 23:27Odpovědět

FOTO: Motor se po sedmi letech vrátil do extraligy, doma nestačil na neoblíbený Mountfield  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.