Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plný gumový míček a krátká hůl. Přesně před 108 lety se v Budějcích začal hrát hokej

Přesně 108 let dnes uplyne od prvního zaznamenaného hokejového utkání v Českých Budějovicích. Tehdy nešlo o zápas v klasickém hokeji, tak jak ho dnes známe, ale o jakousi obdobu bandy na ledě. Plný gumový míček velikosti tenisáku byl hráči veden holí výrazně kratší než je ta kanadská. Zároveň byla u paty silně zaoblena. Brusle s kulatou špičkou se upínaly pomocí kličky na obyčejné boty. Právě s takovou výbavou se v prvním utkání střetli hráči na politých tenisových dvorcích na dnešním Palackého náměstí 12. ledna 1913.

Od 15. listopadu 1908 je Česko členem Mezinárodní hokejové federace založené na květnovém zasedání téhož roku v Paříži. Čechy podaly přihlášku do Mezinárodní hokejové federace jako teprve druhá země po první Francii. Krátce po založení hokejového svazu a zvolení jeho prvního předsedy se nejlepší tuzemští hráči poprvé seznámili s kanadským hokejem, kotoučem či hokejkami. Stalo se tak 23. - 30. ledna 1909 na mezinárodním turnaji ve francouzském Chamonix.

Tehdy se proti sobě postavila mužstva prvního a druhého Hockeyového kroužku. Během dvou půlhodinových poločasů zvítězilo první mužstvo 13:1. Platících diváků bylo kolem stovky, ovšem dalších 700 přihlíželo za drátěným oplocení.

Za týden si českobudějovičtí dojeli do Strakonic ke zkušenému soupeři, který měl ve hře již pětiletý náskok, pro porážku 1:10, ale v odvetě 2. února na kluzišti mezi mosty na Malši domácí podlehli po boji čestně 4:7. Na hokej tehdy přišla už téměř tisícovka diváků.

Sezona 1913 - 1914 již proběhla naplno. Hockeyový kroužek vstoupil do Athleticko-Footballového Klubu České Budějovice a pronajal si plochu na řece Malši nedaleko mostu v Biskupské ulici. Kromě AFK ve městě existovalo několik dalších mužstev, především při středních školách. Slibně se rozvíjející činnost klubů byla přerušena první světovou válkou. Po jejím skončení byla založena hokejová mužstva v celé řadě klubů, především ve fotbalových.

To však nemělo dlouhého trvání. Často docházelo k jejich slučování a k přestupům hráčů do jiných klubů. V polovině 20. let se hrál v Českých Budějovicích stále bandy hokej na ledě. Kanadský hokej definitivně převládl až v sezoně 1926 - 1927.
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv P. Turka | Zdroj Encyklopedie Českých Budějovic, HC Madeta Motor České Budějovice

Štítky hokej, České Budějovice, historie, Madeta Motor České Budějovice, Česko, Mezinárodní federace ledního hokeje, první světová válka, Paříž, Francie, Malše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plný gumový míček a krátká hůl. Přesně před 108 lety se v Budějcích začal hrát hokej  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.