Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Druhé vítězství v řadě. Motoru se začíná dařit, v Budvar aréně přehrál Litvínov 4:3

Na jih Čech dorazila v probíhající sezoně Extraligy vůbec poprvé litvínovská Verva. A Chemici měli na co navazovat, v poslední době totiž sbírali jeden dobrý výsledek za druhým. Ale poslední zápas vyšel také Motoru, který si doma poradil se Zlínem. A tak duel sliboval zajímavou podívanou, kterou zvládli lépe domácí. Jihočeši se prezentovali kvalitním pohybem, kterému se soupeř nevyrovnal. Po dramatickém závěru si Motor po zásluze připsal druhé domácí vítězství v řadě.

Poprvé doma za tři body. Motor v neděli oslavil vítězství 3:1 nad Zlínem, na které potřeboval navázat i v dalším domácím utkání. Na jih Čech vůbec poprvé dorazil Litvínov, kterému se v poslední době velmi daří. Naposledy si Chemici smlsli s čistým kontem na Pardubicích a stejně tak chtěli uspět v Budvar aréně. Jihočeši však potřebovali podpořit výhru s Berany dalším bodovým ziskem.

Domácí vstoupili do utkání přesně tak, jak si představovali. Aktivní hrou si vynutili hned tři po sobě jdoucí přesilové hry. A právě díky druhé početní výhodě se Motor také ujal vedení. A byl to opět kapitán Jihočechů Pavel Pýcha, který si připsal další bod do svých bohatých statistik. Českobudějovický obránce možná prvotně jen nahazoval na brankáře Godlu, ten však kotouč neviděl, a tak šli domácí do vedení – 1:0. V dalším průběhu první třetiny se podařilo hostům z Litvínova vyrovnat hru. V dobrých pozicích se ocitl Jakub Petružálek nebo Filip Helt, ale pokusy Chemiků vždy ztroskotaly na pozorném Marku Čiliakovi. Především díky slovenskému brankáři si Jihočeši odnesli do kabin lepší náladu.

Ta panovala na kluzišti Budvar arény i nadále. Už ve čtvrté minutě druhého dějství se totiž Motor radoval podruhé. Tentokrát se o gól postaral individuální akcí Radek Prokeš. Stejně jako v duelu se Zlínem dostal českobudějovický útočník kotouč přesnou, tvrdou ranou pod horní tyčku – 2:0. Jenže domácí se dopustili zbytečného technického přestupku, když hráli v šesti a Chemici je ihned potrestali. V první přesilové hře Litvínova se prosadil po pěkné kombinaci Patrik Zdráhal, jehož střela mířila do odkryté brány Marka Čiliaka – 2:1. Takový stav však dlouho nevydržel. Aktivní Motor se díky výbornému pohybu dostal opět do dvoubrankového vedení. Pokus Václava Karabáčka ještě Denis Godla dokázal vyrazit, na dorážku Connora Allena už ale vlivem prvního zákroku nestačil – 3:1. A když se brankáři Čiliakovi podařilo pokrýt všechny šance Vervy, dostali domácí k dispozici další přesilovku, jejíž průběh rozdělila druhá siréna.

Zbylých sedmadvacet vteřin v početní výhodě už domácí Motor využít nedokázal, a tak mohla začít snaha Chemiků v honbě za vyrovnáním. A litvínovská snaha se přeci jen ujala. Za záda Marka Čiliaka dostal puk Radek Látal, který obdržel krásnou přihrávku od Jakuba Petružálka. Jenže právě druhý jmenovaný po přihrávce srazil slovenského brankáře a gól byl tak po zhlédnutí videa hlavními rozhodčími odvolán. A tak hostům zbývalo na vyrovnání pouhých deset minut. V Budvar aréně se ovšem šest a půl minuty před koncem třetí třetiny začalo schylovat k dramatickému závěru. Po neučesané pasáži u modré čáry vybruslil s kotoučem Jiří Fronk a pohotovým zakončením mezi betony Marka Čiliaka snížil na rozdíl jediného gólu – 3:2. Jenže aktivní odpověď Jihočechů Vervě zamezila v další postupu za vyrovnáním. Domácí přidali zásluhou Reného Vydareného půl minutu před závěrečnou sirénou pojistku do prázdné klece - 4:2. Ale Chemici přeci jen ještě snížili. Šest sekund zbývalo na časomíře po přesné ráně Františka Lukeše - 4:3. A tak už to zůstalo. Motor si tak připsal druhé vítězství v řadě.

Po dvou utkáních s celky ze spodní poloviny tabulky se Jihočeši utkají znovu s papírově slabším týmem. V pátek 15. ledna zavítají svěřenci trenéra Václava Prospala do Olomouce, kde se postaví tamním Kohoutům. Začátek zápasu je naplánován na 17 hodin. O dva dny později se Jihočeši představí ve stejný čas opět doma, tentokrát s Pardubicemi.

Madeta Motor České Budějovice - HC Verva Litvínov 4:3 (1:0, 2:1, 1:2).

Branky a nahrávky: 5. Pýcha (M. Forman, R. Přikryl), 24. Prokeš (Jonák, Vydarený), 32. Allen (Karabáček, M. Toman), 60. Vydarený - 28. P. Zdráhal (Irving, Jarůšek), 54. Fronk (V. Hübl), 60. F. Lukeš (Demel, Balinskis). Rozhodčí: Hradil, Úlehla - Axman, Kis. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:1. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Čiliak - Plášil, Vydarený, Slováček, J. Suchánek, Allen, Pýcha - Jonák, Prokeš, Christov - Z. Doležal, D. Voženílek, M. Forman - Karabáček, M. Toman, Holec - P. Novák, R. Přikryl, M. Beránek - Ville. Trenér: Prospal.

Litvínov: Godla - Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Štich, Demel, D. Kolář - P. Zdráhal, Žejdl, Jarůšek - Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš - Petružálek, M. Hanzl, M. Látal - Fronk, Helt, Zygmunt. Trenér: Országh.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "Měli jsme dobrý start do zápasu, pomohly nám tři přesilovky. Získali jsme vedení, se kterým se nám hrálo líp. Soupeř se ale probudil a my měli štěstí, že jsme pořád zůstávali o gól nebo dva napřed. Závěr byl z naší strany hodně kostrbatý a jsme rádi, že jsme získali tři body. Určitě nám to zvedne sebevědomí, ale výkon pořád není takový, jak bych si přál. Pořád jsou tam chyby. Dnes byly u hráčů, u kterých normálně nevznikají."

Vladimír Országh (Litvínov): "Prvních deset minut jsme byli ještě v autobuse. Třemi vyloučeními jsme dostali soupeře na koně. Celý zápas jsme byli pozadu v nasazení, soubojích, osobní statečnosti. Měli jsme ve hře i světlé momenty, ale celkově jsme zaostávali. Budějovický tým bojuje, bruslí, stále je aktivní. Tento aspekt mi u nás chyběl."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, litvínov, verva, Madeta Motor České Budějovice, HC Verva Litvínov, Budvar aréna, FC Fastav Zlín, Česko, Marek Čiliak, Václav Prospal, Jakub Petružálek, Denis Godla, František Lukeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Druhé vítězství v řadě. Motoru se začíná dařit, v Budvar aréně přehrál Litvínov 4:3  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.