Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Na výročí kanonáda. Motor v retro dresech prohrál se Spartou vysoko 2:7

Výroční zápas na oslavu sedmdesáti let od zisku jediného titulu v klubové historii Motoru vůbec nevyšel. V krásných retro dresech přivítali Jihočeši na domácím ledě extraligového lídra a pražská Sparta svěřence Václava Prospala vyučovala. V první třetině ještě domácí s velkým favoritem drželi krok, od prostředního dějství však začala kanonáda hostí. Ta se zastavila až na skóre 2:7 v neprospěch Motoru.

Jihočeský svátek hokeje. Do Budvar arény přicestovala pražská Sparta a Motor slavil sedmdesát let od prvního a jediného titulu v klubové historii. Právě na počest tohoto výročí odehráli hokejisté Českých Budějovic svůj předposlední domácí zápas aktuálního ročníku extraligy ve speciálních retro dresech. A aby udělali fanouškům, kteří jsou smutní z nepovedeného návratu mezi elitu, alespoň trošku radosti, potřebovali zaskočit velkého favorita.

Úvodní minuty duelu patřili hostům z Prahy, kteří se drželi na kotouči, ale výrazněji neohrožovali klec Jihočechů. A když se domácím stále nedařilo usadit v útočné třetině, prosadila se poprvé Sparta. Pražané využili rychlého kontru, když přesnou kombinaci zakončil po přiťuknutí Matúše Sukeľa ránou nad levé rameno Strmeně Jan Košťálek – 0:1. Mohla však přijít rychlá odpověď. Domácí dostali k dispozici přesilovou hru, kterou takřka okamžitě využil Miroslav Holec. Jeho branku ale rozhodčí neuznali, protože nedovoleně atakoval brankáře Machovského. Další šance Motoru přišla pět minut před koncem první periody. Václav Karabáček ale ve velké příležitosti pohotového brankáře Sparty nepřekonal. Do třetice všeho dobrého však už domácí uspěli. Minutu před první sirénou vystihl špatnou rozehrávku hostů René Vydarený a těsně před odchodem do kabin srovnal výbornou střelou stav utkání – 1:1.

Zatímco konec první periody vyšel domácím na jedničku, začátek té druhé přesně naopak. Už po 28 sekundách hry se totiž prosadil Andrej Kudrna, který procpal puk za záda Strmeně těsně kolem levé tyče – 1:2. A hned po čtyřech minutách přišel další trest. A opět to byla branka z hokejky Andreje Kudrny, který se opřel do puku tvrdým golfákem z hranice pravého kruhu – 1:3. V Budvar aréně se v prostředním dějství schylovalo k pořádné kanonádě. Zhruba v polovině utkání zvýšil na rozdíl tří branek v přesilové hře ranou od modré Jan Košťálek, který tak přidal svou druhou branku v utkání – 1:4. Od dalších inkasovaných gólů ochránila domácí branková konstrukce, která zazvonila v následujících minutách hned dvakrát. Na branky velmi bohatá druhá dvacetiminutovka toho už více nenabídla.

Také třetí třetina začala ve velkém stylu. Po pěti minutách jejího průběhu snížily České Budějovice na rozdíl dvou branek. A autorem gólu byl kdo jiný než nejpilnější střelec Motoru Zdeněk Doležal. Právě jihočeský snajpr si našel místo před brankou, kam dostal přihrávku po skvělé individuální akci Karla Plášila – 2:4. Ale Sparťané přispěchali s rychlou odpovědí. Jen tři minuty poté, co snižoval Doležal se prosadil po samostatném úniku Lukáš Rousek – 2:5. Hned vzápětí inkasoval Strmeň po šesté, tentokrát velmi zbytečně. Domácím nevyšla ani trenérská výzva, a tak se z gólu radoval David Dvořáček – 2:6. Tři minuty před koncem utkání mohli Jihočeši ještě zredukovat velký brankový rozdíl, ale dorážka jednoho z nich minula prostor mezi třemi tyčemi. A tak místo snížení přišel další trest. Sparta zužitkovala početní výhodu a sedmou brankou, kterou si připsal Michal Řepík, napsala tečku za utkáním – 2:7.

K poslednímu venkovnímu utkání odcestují hokejisté Motoru do Litvínova, kde budou hrát v pátek od 18:00. Vůbec poslední zápas sezony pak odehrají Jihočeši na domácím ledě, při rozlučce s aktuálním ročníkem Extraligy vyzvou od 17:20 Oceláře z Třince.

Madeta Motor České Budějovice - HC Sparta Praha 2:7 (1:1, 0:3, 1:3).

Branky a nahrávky: 20. Vydarený, 46. Z. Doležal (Plášil, R. Přikryl) - 7. Košťálek (M. Sukeľ, Dvořáček), 21. Kudrna (Němeček), 25. Kudrna (Sobotka, Tomášek), 30. Košťálek (Sobotka, Horák), 49. Rousek (Kudrna, Horák), 51. Dvořáček (M. Sukeľ, Němeček), 59. Řepík (Tomášek, Horák). Rozhodčí: Úlehla, Veselý - Ganger, Klouček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:2. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Strmeň - Plášil, Vydarený, Štencel, Slováček, Kubíček - Holec, D. Voženílek, Jonák - Z. Doležal, Toman, M. Novák - Gilbert, R. Přikryl, M. Beránek - Alderson, Karabáček. Trenér: Prospal.

Sparta: Machovský - Košťálek, Polášek, M. Jandus, Němeček, O. Němec, T. Dvořák, Kalina - Řepík, Horák, Rousek - Sobotka, Tomášek, Kudrna - Říčka, Pech, Buchtele - Dvořáček, M. Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (Č. Budějovice): "Odehráli jsme výbornou první třetinu, ale nebyli jsme dost produktivní. Utkání se zlomilo na začátku druhé části. Nemůžeme dostávat takové góly od soupeře, jakým je Sparta. Rozdíl mezi týmy se ukázal také v přesilovkách. Sparta to trefí, my to netrefíme. Klukům nemůžu upřít snahu, ale dostáváme laciné góly a děláme zbytečné chyby. Nejsme dost zkušení."

Josef Jandač (Sparta): "Zápasy proti týmům ze spodní poloviny tabulky se nám v poslední době moc nedařily, proto jsme rádi za výsledek. Po vydařeném utkání v Třinci jsme chtěli odehrát dobré utkání, což se nám podařilo. Některé situace jsme odehráli malinko lehkovážně, ale Machovský chytal spolehlivě."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky motor, české budějovice, madeta, hokej, extraliga, sport, sparta, praha, Madeta Motor České Budějovice, AC Sparta Praha, retro, Václav Prospal, Andrej Kudrna, Jan Košťálek, Zdeněk Doležal, David Dvořáček, Michal Řepík, René Vydarený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na výročí kanonáda. Motor v retro dresech prohrál se Spartou vysoko 2:7  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.