Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

František Vacovský by dnes oslavil 95. narozeniny. Připomeňme si kariéru hokejové legendy

Dnes je to přesně pětadevadesát let ode dne, kdy se narodil hráč ledního hokeje, pravý obránce a trenér ledního hokeje František Vacovský. Sportovní legenda zemřela před pěti lety. Během své kariéry se stal mistrem světa v roce 1949, mistrem republiky v dresu Motoru v roce 1951 a členem Síně slávy českého hokeje.

František Vacovský začínal s hokejem v rodném Písku. V roce 1946 začal hrát za AC Stadion České Budějovice. Ve stejný rok byl nedaleko soutoku Malše s Vltavou postaven stadion s umělou ledovou plochou, který výrazně přispěl k raketovému zlepšení zdejšího hokeje. František Vacovský se stal stálicí Stadionu v nejvyšší soutěži a poté, co zahynula část reprezentantů při leteckém neštěstí, dostal šanci i v reprezentaci.

A nebyla to šance ledajaká, přišel totiž v sezoně 1948-49 přímo do týmu, který na konci sezony získal památnou zlatou medaili na mistrovství světa ve Švédsku. Tehdy Čechoslováci poprvé porazili Kanaďany a cestou vlakem domů zažili tolik ovací, jako málokdo. Bohužel záhy poté nastala nejčernější doba českého hokeje, kdy byli reprezentanti ve vykonstruovaném procesu odsouzeni k mnohaletým trestům vězení a první zlatá generace byla prakticky rozprášena.

František Vacovský procesům unikl díky tomu, že z reprezentace v roce 1950 vypadnul. Ale nadále byl ve dvojici s Antonínem Španingerem nedílnou součástí první formace Českých Budějovic v nejvyšší soutěži. Bylo to tak i v sezoně 1950-51, kdy se na jihu Čech slavil dosud jediný mistrovský titul.

Po 13 letech v nejvyšší soutěži Vacovský ukončil svou veleúspěšnou kariéru a přesunul se na lavičku jako trenér. Jeho největším úspěchem byl bezesporu zisk mistrovského titulu s českobudějovickými dorostenci v roce 1963. U hokeje se pohyboval do vysokého věku a až do posledních chvil nevynechal příležitost, aby zafandil svému klubu přímo v Budvar aréně.

František Vacovský zemřel po krátké nemoci v září 2016 ve věku 90 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Encyklopedie Českých Budějovic, HC Motor České Budějovice | Zdroj HC Motor České Budějovice

Štítky České Budějovice, hokej, HC Motor, Vacovský František, František Vacovský, kariéra, Madeta Motor České Budějovice, Síň slávy českého hokeje, soutěž, Mistrovství světa v ledním hokeji, Budvar aréna, Vltava, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Vacovský by dnes oslavil 95. narozeniny. Připomeňme si kariéru hokejové legendy  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.