Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Slyšet českou hymnu byl můj splněný sen, říká Samuel Drančák

Čeští reprezentanti do sedmnácti let za sebou mají pestrý prázdninový program, který nemohli zakončit lépe. Ke dvěma výhrám proti Švýcarsku si připsal českobudějovický Samuel Drančák ještě první místo z Turnaje pěti zemí. Drančák patří k talentům českobudějovického hokeje.

Samuel odehrál celou sezónu za dorost Motoru a dokonce přidal čtyři utkání za českobudějovickou juniorku. Už v sezóně zastupoval Motor na několika srazech s českou reprezentací a jinak tomu nebylo ani v létě. Nejprve byl nominován na tři přípravné zápasy proti Švýcarsku a poté si vybojoval místo v nominaci na Turnaj pěti zemí v americkém Colorado Springs.

Na konci července se česká reprezentace sešla na přípravném kempu v Sokolově, odkud pak společně odjela do švýcarského Davosu. První dva zápasy dopadly ve prospěch českých mladíků, ti zvítězili 4:0 a 3:2, kde si Drančák připsal gól a asistenci. Třetí zápas se svěřencům Václava Eismanna nepodařilo vyhrát a padli po samostatných nájezdech 3:4.

Po pár dnech odpočinku, kde mladíci nasbírali síly, společně odletěli do amerického Colorado Springs, kde se konal turnaj pěti zemí.

V prvním zápase vyhráli nad Švýcarskem 5:4. Po dni volna přehráli reprezentaci ze Slovenska 7:1, kde se Drančák podílel na výhře asistencí. Hned následující den zvítězili i nad Německem a to 4:1. Po třech výhrách bylo jasné, že se česká reprezentace umístí na vyšších pozicích, ale o tom, zda z turnaje přiveze prvenství, rozhodoval až zápas s domácí Amerikou. Po vyrovnaném zápase, který nakonec vyhráli 6:4, si čeští reprezentanti vybojovali zlato. Na to, jak to celé probíhalo, jsme se zeptali Samuela Drančáka, který přispěl k výhře nad USA důležitým gólem.

Jak bys zhodnotil duely ve Švýcarsku?
Zápasy v Davosu bych řekl, že byly určitě přínosné hlavně pro turnaj v USA. Potřebovali jsme si vyzkoušet nové systémové věci a zjistit, jak na tom jsme po suché přípravě. Do Švýcarska jsme odjížděli s cílem vyhrát všechny tři utkání, což se nám bohužel nepodařilo, ale ukázalo nám to, na čem máme zapracovat, abychom to zlepšili na turnaj a odjížděli tak v nejlepší formě.

Jak bys popsal jednotlivé zápasy na Turnaji pěti zemi v USA?
První zápas jsme hráli se Švýcarskem, kde jsme z předešlých přípravných utkání věděli, že to nebude nic jednoduchého, a že ke každému zápasu musíme přistupovat zodpovědně. Zápas byl od začátku v náš prospěch, ale ke konci jsme si to zkomplikovali zbytečnými fauly. Nakonec se nám podařilo si zápas udržet a vyhráli jsme 5:4. Po jednodenní pauze nás čekal zápas proti Slovensku a to byl druhý nejlepší zápas, co jsme na turnaji odehráli. Zápas jsme ovládli s velkým rozdílem 7:1. Při zápase s Německem jsme soupeře podcenili a po první třetině jsme prohrávali 0:1. O přestávce v kabině musel trenér zvýšit hlas, aby se nám povedlo zápas otočit v náš prospěch, což se povedlo a my tak vyhráli 4:1. Zápas proti domácímu výběru byl zároveň finálovým utkáním. Věděli jsme podle výsledků USA, že to můžeme zvládnout a porazit je. Od začátku jsme hráli naplno a dodržovali systém a tím je přehráli. I když se nakonec utkání zdramatizovalo, zvládli jsme to a zápas vyhráli 6:4.

Českobudějovičtí dorostenci Samuel Drančák a Matyáš Humeník dostali pozvánky na sraz reprezentačního týmu U17 v Praze 24. - 25. srpna, hráči zde podstoupí testy na ledě i mimo led ve spolupráci s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Jak probíhaly přípravy na jednotlivé zápasy?
Před každým zápasem bylo video týkající se oslabení, přesilovky a systému hry soupeře, abychom věděli jak hrát a na co si dávat pozor. Jediné, co se vždy měnilo, bylo ranní rozbruslení, které bylo přizpůsobeno soupeřům, se kterými jsme odpoledne hráli.

Jaký máte kolektiv?
Myslím, že jsme skvělá parta. Všichni se dokážeme obětovat jeden pro druhého a táhneme za jeden provaz, což se projevovalo i na ledě. Právě kolektiv je naší silnou stránkou a doufám, že se tomu tak bude i nadále.

Co pro tebe byl největší zážitek?
Samotný zápas s Amerikou a k tomu slyšet českou hymnu, vstřelit gól a užit si pozápasové oslavy v kabině, to pro mě byl neskutečný zážitek. Celý turnaj byl vlastně splněný sen. Oproti tomu byl nejhorší zážitek nezapomenutelná cesta do Ameriky, kdy nám lety nepřály a cesta trvala dva dny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Motor České Budějovice

Štítky drančák, hokej, česko, rozhovor, motor, budějovice, Švýcarsko, USA, Colorado Springs, Německo, Davos, Slovensko, národní hymna, Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, Sokolov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slyšet českou hymnu byl můj splněný sen, říká Samuel Drančák  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.