Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před 95 lety se narodil legendární jihočeský hokejista Vlastimil Hajšman

Dnes uplyne přesně 95 let od narození legendárního hokejisty Vlastimila Hajšmana. Ten se narodil 26. února 1928 v Ledenicích a jeho jméno je úzce spjato s jihočeským hokejem. Hajšman během své kariéry získal bronzovou medaili na MS v roce 1955 a zahrál si také na olympiádě v roce 1952.

Hajšman byl ve své době možná nejstylovější a nejrychlejší útočník, který se po československých nekrytých stadionech proháněl. Přitom s hokejem začínal poměrně pozdě. Až ve dvanácti letech se přihlásil do žákovského mužstva Stadionu České Budějovice. Po skončení II. světové války přešel do sousedního Meteoru, se kterým měl v sezoně 1948/1949 na dosah postup do první ligy, ale ten nakonec o vlásek zelenobílým unikl.

Po odkroucení povinné dvouleté vojenské služby se vrátil do Českých Budějovic a v dresu Slavoje hrál až do sezony 1961 / 1962. Pohyboval se na obou pólech ligové tabulky. V roce 1953 pomohl dvaceti brankami vybojovat Slavoji konečnou třetí příčku, o sedm let později ani jeho devět branek nezabránilo sestupu z nejvyšší soutěže.

V reprezentačním týmu Československa startoval na VI. zimních olympijských hrách v Oslu 1952, na světovém šampionátu ve Stockholmu 1954 zažil senzační vstup týmu Sovětského svazu na světovou scénu. O pouhý rok později se zúčastnil mistrovství světa v Západním Německu, kde Československo vybojovalo bronzové medaile.

Po skončení aktivní hokejové kariéry se začal věnovat trenérskému řemeslu. Jenže pak Vlastimil Hajšman vážně onemocněl, kvůli čemuž se musel vzdát práce kolem hokeje a sedm let marně bojoval s těžkou ledvinovou nemocí. Zemřel 3. března 1978.

Kariéra Vlastimila Hajšmana v kostce:
S hokejem začal 1938 v AC Stadion České Budějovice, pak hrál za Meteor České Budějovice. V sezoně 1949—1950 mistr ČSR v dresu Armádního tělovýchovného klubu Praha. Od 1951 do 1962 hrál za Spojené komunální podniky a Slavoj České Budějovice, kde odehrál 10 prvoligových sezon a jednu ve II. lize; v jejich dresu nastřílel 166 branek. Jako československý reprezentant s 50 starty vstřelil 24 branek. Účastník zimních olympijských her 1952 (4. místo), mistrovství světa 1954 (4. místo) a 1955 (3. místo). V letech 1963—1964 působil jako trenér Slavoje a 1969—1971 Motoru České Budějovice. Hrál také fotbal, většinou v dresu Meteoru České Budějovice. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto reprehokej.cz, archiv rodiny Vlastimila Hajšmana | Zdroj Motor České Budějovice, Encyklopedie Českých Budějovic

Štítky Vlastimil Hajšman, hokej, Madeta Motor České Budějovice, olympijské hry, Ledenice, Československo, druhá světová válka, Mistrovství světa v ledním hokeji, Stockholm, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 95 lety se narodil legendární jihočeský hokejista Vlastimil Hajšman  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.