Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jan Štencel: Věřím, že tým se letos výborně posílil

V minulé sezóně dostal důvěru od trenérů a s „A“ na dresu byl druhým nejproduktivnějším obráncem týmu (5+16). Zadák Motoru Jan Štencel se stal během uplynulého ročníku otcem a svoji roli si s radostí užívá. Jak se mu zamlouvá letní příprava? Co dělal ve svém volném čase? Co si myslí o stavbě kádru a možného úspěchu v nadcházející sezoně?

Nyní absolvujete letní přípravu. Jak se při ní cítíte?
Jsme v její poslední čtvrtině a intenzita se zvyšuje, ale už to bude brzo končit. Příprava je velmi náročná, ale pečlivě vedená. Věřím, že budeme dobře připravení. Za mě osobně se cítím dobře.

Trenér Čihák je znám přísnou fyzickou přípravou. Je to znát oproti jiným trenérům?
Rozdíly tam jsou. Každý trenér preferuje něco jiného. Tréninky jsou těžší, místy je to opravdu náročné, ale věřím, že ten letní dril zužitkujeme a dosáhneme nějakého pořádného výsledku.

Ze všech týmů jste měli nejvíce volna kvůli předčasnému konci sezony. Jak jste ho trávil?
Protože s manželkou máme kořeny na Moravě, tak jsme po sezoně jeli tam. Narodil se nám syn, tak jsme nechali rodinu pohromadě, ať si babičky, dědečkové, tetičky malého užijí. Snažil jsem se dát do kupy po všech stránkách. Chvilku jsem odpočíval a pak jsem postupně začal cvičit. Poté jsme dostali zprávu, že se máme nachystat na sraz a volno celkem rychle uteklo.

Během sezony se vám narodil syn, jak jste zmínil. Jak si užíváte roli otce?
Užívám si to moc. Dlouho jsme se na to těšili. Malý je moc hodný, a když přijdu z tréninku a vidím ho doma, jak se směje, jdeme si hrát. Díky tomu, že je manželka vážně skvělá a ve všem mi pomáhá, mám to doma hodně ulehčené. Myslím, že nám to dobře funguje.

Mnoho hokejistů si ve volnu, nejlépe po sezoně, dopřeje něco dobrého k jídlu. V jednom rozhovoru jste řekl, že když projdete okolo cukrárny, máte kilo nahoře.
V letní přípravě máme nastolenou stravu, které bychom se měli držet a já ji dodržuji. Snažím se jíst podle toho, abych podpořil nárůst svalové hmoty, zejména teď v létě, a aby tělo stihlo regenerovat po náročných trénincích. Strava je přes léto poměrně striktní. Před letní přípravou jsem si ale dopřál nějaké jídlo, které nepatří mezi ty nejzdravější. Nyní se řídím podle zavedeného jídelníčku.

Jste vášnivým rybářem. Když se vám narodil syn, mohl jste mít méně času. Stihl jste si i přesto tento koníček dopřát?
Bohužel k tomu nebylo počasí. V čase, kdy jsem mohl, počasí dobré nebylo, takže jsem si zarybařil pouze dvakrát. Doufám, že se ale ještě během léta na ty ryby dostanu.

Rybaříte sám, nebo to sdílíte se svým současným či bývalým spoluhráčem?
V Motoru zrovna není moc kluků, kteří by chytali ryby, takže na ně chodím sám. Mám kamarády různě po republice, se kterými se občas vídám. Tady v Budějovicích nemám žádného parťáka, se kterým bych chodil rybařit.

Takže v kabině opravdu není nikdo, kdo by s vámi na ryby zašel?
Je tam Vopy (Lukáš Vopelka – pozn. red.), ale ten bydlí dál. Nikdo takový tam ale není. Ostatní kluci mají jinačí koníčky, ale rybaření do nich bohužel nepatří.

Pojďme ke stavbě týmu. Z něho odešli obránci Petr Šenkeřík, Kristofers Bindulis a Stuart Percy. Do obrany ale Motor získal třeba Michala Gulašiho, se kterým jste získal mistrovské tituly s Kometou Brno v letech 2017 a 2018. Je výhodou pro vás, že do kádru přijde někdo, s kým se znáte z dřívějška?
Je mi líto, že odešli kluci, se kterými jsem se znal. Na druhou stranu přišli kluci, kteří ty díry dokázali zaplnit a určitě budou pro tým přínosem. Jsem rád, že přišel Michal. Seděli jsme vedle sebe v šatně, známe se, takže vím, co od něj můžu očekávat.

Padají nějaké vtípky mezi vámi dvěma?
Vtípky probíhají dennodenně, v šatně se popichujeme a sem tam zavzpomínáme na staré časy (úsměv).

Do týmu se vrátili Pavel Pýcha či David Štich, se kterými jste už hrál. Jeví se opět výhodou, že do mužstva přišel někdo, kdo už tam působil?
Uvidí se až v sezoně, zda to do sebe zapadlo. Věřím, že tým se letos výborně posílil a bude mít svoji kvalitu. Tito kluci mají přínos pro celý tým. Výkony, které předváděli v minulých sezonách, ukazují na to, že tým jedině posílí.

Patřil jste mezi klíčové beky. V ročníku jste měl „A“ na dresu jakožto asistent kapitána. Berete se za základní pilíř budějovické defenzívy?
Roky nejdou zastavit a nějaké zkušenosti přibývají. Asi bych nějaké zkušenosti měl předávat ostatním, takže této pozici se vůbec nebráním, a tím, že jsem dostal funkci asistenta, to vygradovalo. Byla to pro mě obrovská pocta a závazek vůči týmu, abych ho nějak podržel a pomohl mu. Přišli noví trenéři a uvidíme, kdo bude mít jaké role. Pokud by přišla, určitě bych se jí chopil.

Vaše statistika činila 21 bodů, což je na obránce vskutku slušné číslo. Jak jste spokojen se svými osobními výkony?
Každá sezona by mohla být vždy lepší. Ta loňská nedopadla hlavně po týmové stránce a od toho se víceméně odvíjí individuální statistiky. Když se daří týmu, bude se dařit i jednotlivcům. Já osobně také poté mohu sbírat body a získávat sebevědomí.

Z kádru odešel nejproduktivnější bek Stuart Percy. Může to být velký zásah do obrany? A počítáte s tím, že teď bude především na vás osobně velký tlak, protože jste klíčovým mužem obrany, co se týče produkce?
Myslím, že kluci, kteří přišli, Čenda a Doudy (Milan Doudera – pozn. red.), tak ti jsou také velmi produktivní a umí vytvořit příležitosti pro své spoluhráče a sami dokážou skórovat. Jako třeba Vráblas, který ukázal, že má potenciál. Pokud si to v příští sezoně sedne, jak má, myslím, že by se góly mohly rozprostřít mezi více hráčů, a tím pádem bychom mohli být ještě silnější a budeme konkurenceschopní.

Řeč byla i o Romanu Vráblíkovi, který je vaším parťákem v obraně a trenéři vás po celou dobu sezony nerozdělili. Jak se vám líbí spolupráce s ním?
My už spolu hrajeme skoro dva roky, s pár přestávkami. Za mě je to super, já jsem si s ním sedl a je vidět, že jsme na sebe zvyklí. Na ledě se vnímáme instinktivně. Jsme si nápomocní a doufám, že novou sezonu začneme spolu a budeme moct pokračovat ve výkonech, které jsme předváděli.

Jaké máte pocity z nových trenérů – Ladislava Čiháka a Jiřího Hanzlíka?
Je to změna a uvidíme, jaké to bude. Vše si teprve sedá, takže není z čeho usuzovat. Každý trenér má svoje specifika. Věřím, že budeme úspěšní.

Na sociálních sítích Motoru jsou často k vidění záběry z týmového posilování. Těšíte se o to více na led? Protože posilování asi není úplně oblíbená činnost hokejistů.
Není to nic příjemného. Asi neznám žádného hokejistu, který by měl letní přípravu v oblibě. Je to náročné, ale zároveň potřebné. Jde se do toho s tím, že se v létě musí zatnout zuby a trénovat, ať je hráč připraven co nejlépe. Na led se těší každý. Nebude to sice žádný med, bude se to stupňovat, ale je to pohyb s pukem. Něco, co je nám vlastní, takže na to se všichni těšíme.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Motor České Budějovice

Štítky motor, české budějovice, štencel, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Štencel: Věřím, že tým se letos výborně posílil  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.