Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

První domácí ztráta, Jihočeši nestačili na Spartu

Extraliga v rychlém tempu pokračuje! V rámci pátého kola toužili Jihočeši udržet stoprocentní domácí bilanci, proti však byla pražská Sparta. Milan Klouček svými skvělými zákroky dlouho držel českobudějovické hokejisty ve hře o cenné body, ke konci druhé třetiny však nestačil na střelu Tomáše Hyky. V závěru střetnutí Pražané přidali další tři branky a odváží si z Budvar arény tři body.

I přes nepovedený předchozí zápas na ledě Olomouce neudělal trenérský štáb Českých Budějovic žádnou změnu v sestavě. Výjimku tvořil pouze muž v brankovišti, po dvouzápasové odmlce se do domácí klece vrátil Milan Klouček.

Už po několika vteřinách hry vyzkoušel Kořenářovu pozornost překvapivou zadovkou z rohu kluziště kapitán Milan Gulaš, gólman Pražanů kotouč před dvěma napadajícími útočníky domácích raději pokryl. Aktivní nástup Jihočechů pokračoval, výjezdem zpoza branky zkoušel hostujícího brankáře překonat i Filip Přikryl, Kořenář puk vytěsnil až do rohu hrací plochy. I nadále se hrálo prakticky bez přerušení, ale také bez výraznějších šancí. Až v sedmé minutě tak mohla zaplněná Budvar aréna tleskat zajímavým akcím. Nejdříve Pavlu Pýchovi, který zablokoval Chlapíkovu střelu z nebezpečného prostoru, o chvíli později pak bombě Šimona Kubíčka od modré čáry, skóre však zůstávalo nezměněné. A to i v jedenácté minutě, kdy se reprezentant Krejčík šikovně uvolnil a svou střelou orazítkoval tyčku Kloučkovy branky. Momentum zápasu se začalo překlápět na stranu Sparty, činit se musel ale i Kořenář ři Přikrylově pokusu. Nebezpečněji ale poté po Tonově přihrávce střílel hostující Najman, budějovický brankář ale betony sklapl včas. Jihočeši byli i nadále pod tlakem, skvělý zákrok musel Milan Klouček předvést proti Chlapíkově střele, v ještě větší příležitosti se ale objevil Pavel Kousal. Mladý sparťanský útočník dostal výbornou přihrávku mezi kruhy, branku ale v ideální pozici netrefil. To, že na kostce svítily nadále dvě nuly, byla bezvýhradně zásluha domácího brankáře, který nejdříve betony vyrazil kotouč odražený od bruslí Romana Horáka, po následném závaru pak čelil vizitce vyslané Dominikem Mašínem. Motor se z hostujícího tlaku vymanil až v závěru třetiny, kdy za katr po hákování putoval Tůma, stav ale první přesilová hra zápasu nezměnila.

Druhé dějství začalo smolně pro Kanaďana Reillyho, domácí bek byl kotoučem zasažen do tváře, ale na ošetření naštěstí zamířit nemusel. Motoru první pauza pomohla. U mantinelu skvěle pracoval Kondelík, vyhnul se bránícímu hráči a před Kořenářem hledal Ordoše, 28letý útočník ale neměl prostor nebezpečně zakončit. To Šimon Kubíček ano, ale z pravé strany Kořenářovu klec netrefil. Na tahu tak byla Sparta. Filip Chlapík si nabruslil před branku, dokázal si dokonce položit i Kloučka, po jeho zakončení ale mohl domácí gólman opět děkovat brankové konstrukci. Posléze fauloval Kousal a Budějovice tak mohly zahrozit v početní převaze. Nejblíže skórování byl po Gulašově přihrávce Nick Olesen, dánský forward ale hrací předmět do síťky neposlal, Kořenář se po kotouči jen ohlédl. To samé se na druhé straně nepovedlo ani Tomáši Hykovi, který místo střely volil ještě přihrávku, což v daný okamžik nebylo úplně ideální řešení. Blízko úvodnímu gólu byla Sparta ve 34. minutě, Krejčíkova střela propadla za Kloučkova záda na brusle Milana Doudery, naštěstí pro domácí se kotouč od budějovického obránce neodrazil do odkryté branky. Pražané se ale přeci jen ujali vedení. Salomäki se prokličkoval až před Milana Kloučka, byl však tísněn a zakončit nedokázal, volný puk si ale našel Tomáš Hyka a bez problémů ho poslal za brankovou čáru. Navýšit vedení mohli Sparťané ve své první přesilovce. Budějovičtí sice vyvezli kotouč až před Kořenáře, Kachyňa ale v klíčovém okamžiku zlomil hůl a hosté se vydali do brejku, jenž štiplavou střelou zakončil Irving, Klouček puk tlumil ve své výstroji.

Budějovičtí trenéři reagovali na slabou ofenzivní činnost v úvodních dvou třetinách změnami v útočných formacích. Olesen s Pechem však zůstali pospolu. A právě zmiňovaní hráči si v úvodu poslední dvacetiminutovky připravili velkou šanci. Osmadvacetiletý Dán se výborně uvolnil na modré čáře, na levé straně zavezl kotouč blíže brance a přihrávkou přes pásmo našel najíždějícího Lukáše Pecha. Nedávný oslavenec Kořenářovu svatyni z výhodného místa ale netrefil. V podobné pozici se ve 44. minutě objevil Kubík, sparťanský gólman se stihl přesunout ke své levé tyčce a bez problémů zasáhl. Jihočeši nadále vířili vzduch v útočném pásmu, mezi betony se puk snažil poslat Gulaš, z této situace ale vyšel jako vítěz Kořenář. U další nebezpečné akce byl opět domácí kapitán, který krásnou žabkou vyslal do úniku Přikryla. Šikovný útočník ale místo zakončení ještě hledal přihrávkou někoho ze svých spoluhráčů. Pražané jihočeský tlak ustáli a sami byli blízko navýšení skóre. Druhý gól měl na holi Tomáš Hyka, který přebruslil Douderu a řítil se sám na Kloučka. Dosavadní jediný střelec zápasu mířil mezi betony, které domácí gólman dokázal v pravý okamžik zaklapnout, s následným volným kotoučem už si budějovičtí obránci dokázali poradit. Sparťané ale nemuseli dlouho smutnit. Filip Chlapík to vzal na sebe, od pravého mantinelu si to namířil před domácí branku a střelou nad Kloučkovo rameno poslal Spartu do trháku. A pro Jihočechy bylo ještě hůř. Pohlednou přesilovkovou souhru zakončil nechytatelnou ranou do horní části branky Tomáš Hyka - 0:3. Sparta byla na koni a přidala další zásah. Aaron Irving dostal milimetrovou přihrávku na pravé křídlo a střelou zápěstím na vzdálenější tyč překonal Kloučka už počtvrté. Šanci korigovat stav měly Budějovice vzápětí. Ránu Milana Gulaše při další přesilovce řešil Kořenář za pomoci jednoho z hostujících obránců. Jihočeši tak další domácí zápas proti favoritovi soutěže nezvládli, Spartě podlehli 0:4. Šanci na nápravu má Motor už v neděli, kdy k soutoku Vltavy a Malše přijede Mladá Boleslav.

Banes Motor České Budějovice – HC Sparta Praha 0:4 (0:0, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 36. Hyka (Salomäki), 55. Chlapík (Najman, P. Kousal), 56. Hyka (Chlapík, Kemiläinen), 57. Irving (Hyka). Rozhodčí: Hribik, Ondráček – Zika, Rampír. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. V oslabení: . Diváci: 6267. Střely na branku: 17:32. Průběh utkání: 0:0, 0:4.

Motor: Klouček (Strmeň) – Doudera, Kachyňa, Štencel, Reilly, Pýcha, Kubíček, Cibulka – Ordoš, Kondelík, Gulaš – Kovařčík, Pech, Olesen – Kubík, Přikryl, M. Beránek – Kašlík, Koláček, Valský.

Sparta: Kořenář (Volevecký) – Kemiläinen, Mašín, T. Tomek, Krejčík, Irving, Tůma, Tomov – Hyka, Horák, K. Hrabík – P. Kousal, Vitouch, Chlapík – O. Hrabík, Lajunen, Salomäki – Forman, Najman, Ton.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hcmotor.cz

Štítky hokej, extraliga, motor, sparta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První domácí ztráta, Jihočeši nestačili na Spartu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.