Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ani nová nabídka města na záchranu extraligy nestačila

Extraligový hokej v Budějcích s jistotou nezůstane. Vedení hokejového Mountfieldu totiž definitivně odmítlo vstřícný krok Juraje Thomy, primátora Českých Budějovic, na vyřešení takzvaného sporu o pivo, který nejvyšší představitel jihočeské metropole nabídl klubu v pátek odpoledne.

ČTĚTE TAKÉ: Město učinilo další pokus k záchraně hokejové extraligy

Za vypovězení smlouvy s pivovarem Budějovický Budvar požadovalo město po HC Mountfield záruku, že extraliga zůstane v nadcházejících dvou letech v Budějcích. Na to však šéfové hokejového klubu nepřistoupili s tím, že primátorovo ultimátum považují za vyděračské a obsahující nesplnitelné požadavky.

Tiskové prohlášení HC Mountfield

Dne 16. června se sešlo představenstvo HC Mountfield ke svému mimořádnému zasedání, aby zaujalo stanovisko k závěrům zasedání Rady města České Budějovice ze dne 14. června.

Představenstvo schválilo odpověď primátoru Thomovi a níže uvedené tiskové prohlášení.

Se zadostiučiněním konstatujeme, že primátor Thoma konečně uznal, že smlouva o propagaci z října 2012 byla zbytečným házením klacků pod nohy Klubu a že představuje zásadní překážku pro zahájení extraligové soutěže 2013/2014 v Českých Budějovicích.

Forma ultimáta je pro Klub ovšem naprosto nepřijatelná. Je-li pan primátor Thoma zvyklý tímto způsobem jednat se svými koaličními partnery, HC Mountfield není připraven akceptovat vyděračské praktiky. Pan Thoma dobře ví o velmi důležitém jednání Rady a Zastupitelstva Hradce Králové v úterý 18. června. Svým ultimátem chce učinit hradecké jednání zbytečným. To je však postup, který již v této chvíli nemůžeme akceptovat.

V ultimátu primátora není ani naznačeno, ke kterému dni by Smlouva mezi Městem a Budvarem byla ukončena. To je zásadní opomenutí či úmysl.

Další požadavek primátora Thomy, abychom garantovali setrvání HC Mountfield s extraligou v Českých Budějovicích v nadcházejících dvou sezonách, jasně vypovídá, jak vážně je míněn „pokus k záchraně extraligy“. Takovou garanci nemůže poskytnout žádný alespoň trochu soudný hokejový funkcionář. I malé dítě ví, že hokej je pouze sport a na začátku extraligové sezóny jsou šance všech mužstev vyrovnané. Každý může získat mistrovský titul, ale každý může také sestoupit do 1. ligy.

Pláč primátora Thomy nad finanční ztrátou čtrnácti milionů je úsměvný. Kdyby byl tak zodpovědným hospodářem, za jakého se nyní vydává, nikdy by nemohl pronajmout název arény společnosti Budvar za dva miliony korun ročně, když běžná cena v ostatních městech se pohybuje v částkách 4 až 5 milionů.

Je opravdu dojemné, jak primátor Thoma nyní hýří aktivitou a plánuje schůzky se zástupci ČSLH a obchodními subjekty, které podpoří budějovický hokej v případě odchodu HC Mountfield. Kdyby tak činil v minulosti ve prospěch Klubu a kdyby v roce 2011 neodmítl naši nabídku na bezúplatný převod 30 až 50 % akcií Klubu na Město, tak bychom se dnes v takto vyhrocené situaci neocitli.

Je pro mě obtížné pochopit, že po všech těchto kopancích, které o tomto víkendu dokonce vyvrcholily škodami na majetku majitele Klubu, pan primátor dosud nevyvodil osobní odpovědnost.

Pro úplnost je potřeba dodat, že ne všichni zastupitelé zaujali vůči Klubu negativistický postoj ala Thoma. Konstruktivní a vstřícné návrhy s námi diskutovali zastupitelé František Jelen, Ing. Stanislav Rataj a 1. náměstek Ing. Miroslav Joch. Neměli bohužel politickou sílu své názory prosadit a zabránit tak odchodu Klubu z Českých Budějovic.

Naše stanovisko je jasné. Ultimátum odmítáme jako vyděračské a obsahující nesplnitelné požadavky. Jedná se pouze o zoufalý pokus primátora Thomy mediálně svalit odpovědnost za vzniklou situaci na Klub.

Až do zveřejnění výsledků zasedání Rady a Zastupitelstva města Hradce Králové se k celé situaci nebudeme dále vyjadřovat.

Štítky HC Mountfield, město České Budějovice, Budvar, rozvázání smlouvy, Juraj Thoma, primátor, Mountfield Hradec Králové, hokej, Madeta Motor České Budějovice, ultimátum, České Budějovice, Budějovický Budvar, Extraliga ledního hokeje, Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ani nová nabídka města na záchranu extraligy nestačila  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.