Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bitvu možných rivalů v play off vyhráli Jihočeši

Sedmačtyřicáté kolo Tipsport extraligy ledního hokeje proti sobě svedlo čtvrtý a pátý tým tabulky. Budějcký HC Mountfield hostil v této sezoně již podruhé Bílé Tygry z Liberce, kterým v minulém domácím duelu podlehl 2:3. Tentokrát už oslabený mančaft, jenž mohl po delší době před vlastními příznivci znovu spoléhat na kvalitu navrátivšího rekonvalescenta Aleše Kotalíka, nezaváhal a Severočechy udolal. Vítězství se ale nerodilo lehce.

Počáteční střelecké pokusy na obou stranách přetavili domácí hokejisté v branku už po pěti a půl minutách hry. Strůjcem celé akce byl ještě ne zcela uzdravený Kotalík, jenž pohotově zachytil rozehrávku Pince. Následnou Langhammerovu střelu sice ještě stihl liberecký gólman vyrazit, na dorážejícího Lukáše Květoně však byl krátký – 1:0.

V dalších minutách úvodní dvacetiminutovky měli navrch Budějčáci, kteří byli po vstřeleném gólu na koni. Práci měl ale i Kovář, když se vytáhl například proti tvrdé ráně Trončinského. Na opačném pólu kluziště mohli skórovat Gulaš s Burianem, s jejich záměrem ale nesouhlasil Marek Pinc. Druhý jmenovaný hráč Mountfieldu navíc stihl nastřelit břevno. Po nevydařené přesilovce Liberce podržel svůj tým Jakub Kovář, jenž ve 13. minutě dokonale vystihl kličku Bulíře a se štěstím poloodkrytou branku ochránil.

Před odchodem do šaten toho už moc zajímavého k vidění nebylo. Domácí obrana Tygry do zakončení v podstatě nepouštěla, Liberečtí přesto mohli srovnat s Jihočechy krok, a to přičiněním obránce Němečka, jenž si málem srazil kotouč do vlastní branky.

První zajímavější akce druhé třetiny se udála na konci 22. minuty, když si Štich s Pincem nedokázali poradit s letícím pukem, který se dostal k Mertlovi. Ten ho však netrefil a do prázdné branky vůbec nestačil zakončit. Následující momenty utkání se nesly ve znamení převahy Mountfieldu, bohužel bez gólového efektu.

Poté, co Kotalík dokázal rybičkou zastavit únik kapitána Liberce Nedvěda, se na druhé straně neprosadili Gulaš ani Šimánek, jenž v polovině základní hrací doby trefil tyčku. Horko muselo být Libereckým zanedlouho, to když se Gulašova střela odrazila od zadního mantinelu zpátky přes branku a nikdo z domácích bohužel nedokázal puk dopravit až do branky.

Následovaly dvě přesilové hry Tygrů, žádný z pokusů – včetně nebezpečné dorážky Urbana – ale gólem neskončil. Výhodou více než minutu a půl trvající početní výhody pět na tři dostali svěřenci Františka Výborného nedlouho před koncem druhé periody. Do sirény se už nic nestalo.

Největší šance v dvojnásobné přesilovce Motoru přišla třičtvrtě minuty po zahájení třetí třetiny. Domácím se podařilo ze závaru před brankovištěm skórovat, Kotalík však trefil Pince do masky a branka nebyla uznána. Pravidlo, že jednobrankové vedení v této sezoně málokdy stačí českobudějovickým hokejistům k výhře, se potvrdilo i tentokrát a Liberec vyrovnal. Ve 45. minutě se ke kotouči dostal Lukáš Vantuch a perfektní střelou vymetl horní růžek Kovářovy svatyně – 1:1.

Inkasovaným gólem se ještě umocnila poměrně komorní atmosféra, která v neděli večer panovala v ochozech Budvar arény. Zamrzlé emoce více než čtyř tisícovek diváků rozhodně neprospěly vcelku ospalému výkonu hráčů obou celků. Únava z náročné lednové série utkání se začala naplno projevovat, a tak Jihočeši mohli litovat neúspěšných dorážek Gulaše a Kašpaříka v 52. minutě. Duel po nudném zbytku třetí části hry tedy dospěl do prodloužení.

Ve čtvrté minutě nastavení byla potrestána liberecká lavička za hru v pěti (prodloužení totiž hraje každý tým se čtyřmi hráči v poli), čehož dokázali domácí dokonale využít. Slovinský bek Kranjc vypálil na Pince a exliberecký forvard Pavel Kašpařík druhým gólem celý zápas rozhodl.

HC Mountfield odskočil triumfem z posledního střetnutí před desetidenní reprezentační pauzou Libereckým na rozdíl pěti bodů, který se Jihočechům bude při závěrečných pěti duelech základní části soutěže nesmírně hodit. Třikrát totiž zajíždí hokejisté Motoru na hřiště soupeřů…

HC Mountfield – Bílí Tygři Liberec 2:1p (1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Květoň (Langhammer, Kotalík), 64. Kašpařík (Kranjc, Kotalík) – 45. Vantuch (Nedvěd). Rozhodčí: Šindler, Müllner – Dřínovský, Jindra. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci:4473.

HC Mountfield: Kovář – Ptáček, Kranjc, Novák, Vráblík, Němeček, Kolarz – Červený, Kašpařík, Šimánek – Burian, Kotalík, Gulaš – Květoň, Langhammer, Švihálek – Kuchejda, Mertl, Pšurný. Trenér František Výborný.

Bílí Tygři Liberec: Pinc – Trončinský, Derner, Čakajík, Výtisk, Roth, Štich, Moravec, Holub – Bulíř, Nedvěd, Klimenta – Urban, Vantuch, Bárta – Špaček, Vak, Kica – Víšek, Bortňák. Trenér Jiří Kalous.

Štítky Madeta Motor České Budějovice, FC Slovan Liberec, Aleš Kotalík, Mountfield Hradec Králové, Bílí Tygři Liberec, Extraliga ledního hokeje, Marek Pinc, Pavel Kašpařík, Lukáš Květoň, Jakub Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitvu možných rivalů v play off vyhráli Jihočeši  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.