Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hokejisté začali sezonu skvěle, Astanu porazili 5:4

Po týdnu a dvou dnech na ledě sehrál budějcký HC Mountfield první přípravné utkání před nadcházející extraligovou sezonou. Na svém ledě přivítal atraktivního soupeře z kazašské metropole Astany, který hraje Kontinentální hokejovou ligu. Domácí do utkání nastupovali s vědomím, že je čeká přemožitel pražské Sparty – ve čtvrtek vyhrál Barys vysoko 5:0.

Do úvodních minut zápasu vstoupil notně omlazený domácí mančaft nešťastně a už ve 4. minutě prohrával rozdílem dvou branek. Jako první se prosadil Upper, jenž dorazil puk ležící za Sáblíkovými zády po střele Aleksandrova, na 0:2 pro Astanu zvýšil v čase 3:33 unikající Dows.

Rychlé vedení Kazachů však domácí mladíčky nezaskočilo, přitvrdili v osobních soubojích a v 8. minutě snížil po samostatné akci Stanislav Polodna. Před okamžikem ještě velmi nepříznivý výsledek se podařilo vylepšit za necelých pět minut Tomáši Mertlovi střelou do horní části Lassilovy branky – 2:2.

Poté, co ve 13. minutě nastřelil Červený tyč, šla Astana do dvojnásobného oslabení. Faulující reprezentant Kazachstánu Starchenko za naražení budějckého hráče zezadu na mantinel navíc vyfasoval desetiminutový osobní trest. Domácím se ale bohužel početní výhodu nepodařilo využít.

Tvrdá hra obou týmů pokračovala i v dalším průběhu první třetiny, na trestnou lavici přesto chodili jen hráči účastníka KHL. Čtvrtou přesilovku zužitkoval 56 sekund před sirénou po skvělé přihrávce Kašpaříka Peter Mikuš a Mountfield odcházel do kabiny jakou vedoucí tým – 3:2.

Druhá část hry začala podobně jako úvodní dvacetiminutovka, jen s tím rozdílem, že se Astana neprosadila gólově. Hosté zatlačili Jihočechy v jejich obranném pásmu a největší šanci měl Aleksandrov, ale ležícímu Sáblíkovi pomohla tyčka.

Z tlaku se nemohli svěřenci kouče Draisaitla vymanit ani v dalších minutách, svým spoluhráčům nepomohli ani vyloučení Frühauf a Marek. Vyrovnání se Kazaši dočkali těsně poté, co se utkání přehouplo do své druhé poloviny. Akci dva na jednoho zakončil povedenou střelou Spiridonov.

Vzápětí měli domácí po krvavém faulu Solareva do obličeje Kašpaříka výhodu čtyřminutové přesilovky, bohužel ji ale nevyužili. Na řadu přišly i potyčky, které pramenily ze závaru před Lassilou. Jelikož v dalším průběhu druhé třetiny šancí na obou stranách ubylo, na kostce svítil o druhé přestávce stav 3:3.

První desetiminutovka závěrečné periody se hrála ve slušném tempu, šance se střídaly na obou stranách. Největší brankovou příležitost domácích měl v 52. minutě Mertl, úspěšnější byl ale gólman Astany, stejně se mu vedlo při další Mertlově šanci o šest minut později.

Očekávaný tlak Barysu Astana vyústil ve vedoucí branku Kazachů necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby. Rudenko vypálil z pravé strany a puk proletěl až za záda jinak spolehlivého Sáblíka – 3:4. Mountfield si tohle utkání nezasloužil prohrát, a tak poslední naděje na srovnání stavu svitla domácím v čase 59:06 při vyloučení Boyda na dvě plus deset minut.

Početní výhodu se podařilo Motoru zužitkovat a téměř dvě tisícovky diváků stály na nohou. Mikuš vypálil od modré a Pavel Kašpařík skvěle tečoval těsně přes Lassilou – 4:4. Na řadu přišly hned vzápětí samostatné nájezdy. Rozhodlo se ve třetí sérii, kdy neúspěšnou penaltu Uppera potrestal Tomáš Knotek a zajistil svému týmu velmi cenné vítězství.

HC Mountfield – Barys Astana 5:4sn (3:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 8. Polodna, 12. Mertl (Šimánek), 20. Mikuš (Kašpařík, Mertl), 60. Kašpařík (Mikuš, Květoň), rozhodující nájezd proměnil Knotek – 1. Upper (Aleksandrov), 4. Dows, 31. Spiridonov (Polishak, Ermolaev), 59. Rudenko. Rozhodčí: Hodek, Pešina – Jindra, Kostka. Vyloučení: 6:10, navíc Starchenko a Boyd (Astana) 10 minut OT. Využití: 2:0. Diváci: 1850.

HC Mountfield: Sáblík – Mikuš, Plášil, Frühauf, Kolarz, Vráblík, Prokop, Dietz, Makovský – Šimánek, Kašpařík, Mertl, Soudek, Knotek, Květoň, Suja, Červený, Marek, Ferebauer, Přibyl, Polodna. Trenér Peter Draisaitl.

Barys Astana: Lassila – Hatchinson, Junland, Novopaschin, Grigoriev, Schemelin, Ischmametiev, Bachurin, Grebenshikov – Boyd, Dows, Bochenski, Upper, Rudenko, Aleksandrov, Polishak, Spiridonov, Ermolaev, Solarev, Belgebaev, Starchenko. Trenér Vladimir Krikunov.

Štítky hokej, HC Mountfield, Barys Astana, příprava, Mountfield Hradec Králové, Kontinentální hokejová liga, Tomáš Mertl, Pavel Kašpařík, HC Sparta Praha, Stanislav Polodna, Tomáš Knotek, Madeta Motor České Budějovice, Peter Draisaitl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejisté začali sezonu skvěle, Astanu porazili 5:4  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.