Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hokejová NHL nezačne, extraligu bude hrát i Jágr

V nejvyšší zámořské hokejové soutěži NHL začala výluka. Vypršela kolektivní smlouva mezi hráči a majiteli klubů, kteří se předtím nezvládli dohodnout na nové. Jde o čtvrté zastavení soutěže od roku 1992, kdy hráči několik dní stávkovali.

Zatímco fanoušci za mořem jsou zklamaní, čeští diváci se mohou těšit. Do extraligy ze zámoří nejspíš zamíří mnoho českých hráčů včetně Jaromíra Jágra. Budějcký Mountfield by měl posílit Martin Hanzal a možná i Radek Martínek.

Výluka nastala o půlnoci ze soboty na neděli místního času na východním pobřeží severoamerického kontinentu, tedy v šest ráno našeho času. Vedení ligy již dříve uvedlo, že oficiální začátek výluky nebude vyhlašovat. Očekává se ale, že obě strany sporu se k situaci vyjádří během neděle.

Nová sezona nejvyšší zámořské hokejové soutěže měla začít 11. října. Konec základní části pak byl plánovaný na 13. duben. Přípravné tréninkové kempy se v NHL měly otevřít od 21. září.

Současná výluka je již třetí v nejvyšší americké ligové soutěži za posledních 18 měsíců. Předchozí výluky postihly basketbalovou ligu NBA a ligu amerického fotbalu NFL. Jen v případě NBA ale loni zasáhly do sezony.

Extraligu bude hrát řada hvězd

Po začátku výluky v NHL lze očekávat, že řada českých hokejistů působících v zámoří zamíří do české extraligy. Fanoušci se mohou brzy dočkat toho, že v dresu Kladna nastoupí Jaromír Jágr s Tomášem Plekancem. Aktuální držitel Zlaté hokejky Patrik Eliáš se může objevit v týmu pražské Sparty.

Extraligové kluby však musí řešit nákladné pojistky hráčů, případně i nároky zamýšlených posil, takže někteří mohou zamířit do lukrativní KHL.

Nejvíce odchovanců mezi hráči NHL, kteří se dočasně ocitli bez práce, má Kladno v čele s hvězdou Jágrem z Dallasu. Dalšími jsou útočníci Tomáš Plekanec z Montrealu, Jakub Voráček z Philadelphie, Michael Frolík z Chicaga, Jiří Tlustý z Caroliny, obránci Tomáš Kaberle z Montrealu, Marek Židlický z New Jersey a brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu.

Rytíři ale údajně vsadí jen na dvě hlavní esa - majitele klubu Jágra a Plekance. Představit by je měli ve vybraných atraktivních zápasech i v pražské O2 areně, kde by se Kladno údajně mohlo představit už ve středu.

O ostatní hráče se budou ucházet jiné kluby. Voráčka vábí Lev Praha, který chce i Jiřího Hudlera z Calgary a bude lákat ještě jednoho hráče, protože vedení soutěže povolilo tři akvizice z přerušené NHL.

Židlický s Kladnem trénuje, ale touží po něm mimo jiné Sparta. Ta doufá, že uvítá jeho spoluhráče z Devils Eliáše. I třebíčský rodák hrával v mládí za Kladno, ale s rodinou se usadil v Praze. Otázkou je, zda si klub z Holešovic dovolí tak nákladné posilování, jelikož oba hráče by musel ještě vyplácet extraligovým klubům - Židlického Kladnu a Eliáše Brnu, které převzalo práva po Znojmu po jeho působení při výluce v sezoně 2004/05. Sparta by byla variantou i pro gólmana Michala Neuvirtha z Washingtonu.

Jako prakticky hotovou věc berou v případě výluky v konkurenční Slavii příchod útočného dua Roman Červenka (Calgary) a Vladimír Sobotka (St. Louis).

„Pojistky si musíme vyřešit v klubu, ale na smlouvách jsem s oběma domluvený. Určitě budu chtít, aby hráli spolu v jedné lajně,“ prohlásil na klubovém webu kouč a generální manažer Vladimír Růžička. Ohledně spekulací kolem beka Jana Hejdy (Colorado) je opatrný. „Měl zraněné zápěstí, byl na operaci, navíc jeho děti chodí v Americe do školy,“ uvedl Růžička.

Rovněž České Budějovice projevily zájem hlavně o hráče, kteří v klubu hokejově vyrostli. Výpomoc přislíbili Martin Hanzal a také Radek Martínek, pokud půjde hrát do Evropy. V případě dlouhodobé výluky přichází v úvahu také start Václava Prospala či Radka Dvořáka.

„U Milana Michálka to není jasné. Zatím bude čekat, jak dlouho by výluka trvala. Má podepsaný skvělý kontrakt a nerad by se zranil. Zbyněk Michálek má zájem hrát u nás, ale protože má rodinu, bude čekat, zda bude výluka trvat déle. Pokud to tak bude, je šance dostat sem i nějaké hráče z Ameriky,“ uvedl sportovní manažer Petr Sailer. Práva na Zbyňka Michálka v extralize navíc patří Karlovým Varům.

Pardubický sportovní manažer Petr Hemský počítá s posilou v podobě svého syna Aleše, hvězdy Edmontonu. Na dobré cestě je prý i jednání s dalším útočníkem, mluví se o elitním centrovi Bostonu Davidu Krejčím.

Vítkovice dostaly kladné odpovědi od kvarteta Pavel Kubina (bez angažmá, naposledy Philadelphia), Roman Polák (St. Louis), Filip Kuba a Tomáš Fleischmann (oba Florida). Rostislav Olesz z Chicaga se chce doléčit.

Případný start v dresu Bílých Tygrů připustil edmontonský obránce a liberecký odchovanec Ladislav Šmíd. Zlínští jsou dohodnutí s útočníkem Martinem Eratem (Nashville), nepravděpodobný je naopak příchod zkušeného zadáka Romana Hamrlíka (Washington). Třinec by měl vyztužit obranu dvojicí Rostislav Klesla (Phoenix) - Jakub Kindl (Detroit).

Nejasná je situace v Plzni. „Jednoho dva hráče v mužstvu snesete, kdyby to bylo víc, tak už to může být na obtíž, protože víte, že odejdou. Uvidíme, jestli to vůbec uděláme,“ řekl kapitán Martin Straka, který je zároveň generálním manažerem klubu. Před odchodem do New Jersey se v Plzni chystal v minulé sezoně Petr Sýkora.

Konkrétní jména neodtajnili v Brně a Chomutově, kde nemají z NHL k dispozici odchovance. Bez hráčů ze zámoří by se pravděpodobně obešli v Karlových Varech a Litvínově.

Zajímavé posily se může dočkat prvoligová Mladá Boleslav v osobě Radima Vrbaty, útočníka Phoenixu, jenž je spolumajitelem Bruslařského klubu. S Olomoucí se připravoval Krejčí, toho ale prý chtějí Pardubice či Třinec.

„Hrával jsem v Třinci a v Kladně, ale jsem otevřený všem nabídkám. Vylučovat nechci ani KHL, ale to by byla jedna z posledních variant,“ řekl nedávno deníku Sport.

Jasno není u útočníka Martina Havláta (San Jose) či beka Michala Rozsívala z Chicaga. Kanonýr Milan Hejduk z Colorada bude vyčkávat v Denveru, brankář Tomáš Vokoun z Pittsburghu se chystal setrvat na začátku výluky na Floridě s rodinou. Bek Jaroslav Špaček je po skončení smlouvy s Carolinou bez angažmá a nevyloučil konec kariéry, pokud nezíská kontrakt v NHL.

Zdroj: ČTK
Foto: s.yume

Štítky hokej, NHL, extraliga, výluka, National Hockey League, Jaromír Jágr, soutěž, Rytíři Kladno, HC Sparta Praha, Colorado Avalanche, Chicago Blackhawks, HC Oceláři Třinec, Patrik Eliáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejová NHL nezačne, extraligu bude hrát i Jágr  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.