Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Junioři Motoru bojují o záchranu. S posilami vyhráli 7:5

Téměř sto střel na branku, dvanáct gólů, velké drama, odjezd dvou hráčů do nemocnice a hlavně vítězství Budějc viděli v pondělí večer diváci v Budvar Aréně, kde se hrál důležitý záchranářský souboj juniorské extraligy mezi českobudějovickým Motorem a HC Dukla Jihlava.

Na utkání přišlo 454 diváků, kteří si určitě přišli na své. Již ve druhé minutě dorazil svou střelu Dominik Točík - 1:0. V čase 2:18 skončil zápas pro domácího obránce Janka Křikavu, který po tvrdém střetu u mantinelu zůstal ležet na ledové ploše. „S podezřením na otřes mozku byl převezen do nemocnice,“ uvedl po utkání domácí trenér Jan Trummer.

Kouč Motoru mohl počítat se všemi juniory z kádru A týmu - Lubošem Robem, Radkem Prokešem i Emilem Švecem. Právě Emil Švec využil v deváté minutě přesilovku - 2:0. Když se ale o pár chvil neprosadil po přihrávce Roba v gólové pozici Pašek, tak se obraz hry změnil. Jihlavští byli najednou daleko nebezpečnější. Tým z Vysočiny snížil po krásné kombinaci v přesilovce Lukášem Jíchou na 1:2 z pohledu Dukly.

Dvougólové vedení vrátil Motoru Patrik Opava v čase 29:34 - 3:1. Ale jen na deset sekund. Jan Marcilis využil domácí zaváhání a bleskově snížil - 3:2. A za další minutu a půl mohlo být srovnáno. Po závaru v brankovišti skončil puk v domácí brance. Dvojice hlavních rozhodčích Pešina - Pražák ale gól pro postavení útočícího hráče v brankovišti neuznala.

V další části druhé třetiny se podařilo Motoru tlak Jihlavy utlumit. Nejprve Emil Švec dorazil puk do odkryté branky a poté proměnil trestné střílení Dominik Točík - 5:2. Do závěrečné třetiny hosté vyměnili brankáře a zápas dochytal Josef Kořenář. „Dominik Svoboda si stěžoval na bolesti v oblasti břicha a byl raději odvezen na vyšetření do nemocnice,“ upřesnil důvod změny trenér Dukly Petr Svoboda.

Jihočeši do třetího dějství vstupovali s velkým náskokem a zápas si měli pohlídat. Jenže se nestalo. Jihlava snížila po 78 sekundách třetí třetiny. Tomáš Ludvík dal gól odrazem od nohy jednoho z bránících hráčů - 5:3.

Rozhodnout mohl Motor při přesilovce pět na tři. Při výhodě dlouhé 97 sekund ale jen třikrát vystřelil na branku. Duklu to nakoplo a při úniku dva na jednoho výborným blafákem snížil na jednogólový rozdíl Lukáš Anděl - 5:4.

Vyrovnat mohli hosté při dvojnásobné přesilovce. Nepovedlo se a po faulu Simona Berana se pokračovalo čtyři na čtyři, což jihlavskému týmu vyhovovalo. Větší prostor na ledě hrál v tu dobu pro lépe pohybující se hosty, kteří toho využili v čase 49:09. Do odkryté branky se trefil Tomáš Střecha - 5:5.

Nejen domácím hokejistům, ale i fanouškům v tom momentě zatrnulo. Motor ztratil třígólové vedení a hosté ho tlačili. Rozhodující moment ale teprve přišel. Dva fauly po sobě poslaly Jihlavu znovu do tří a tentokráte toho Jihočeši již využili. V čase 54:12 propálil vše od modré Vladimír Hanus - 6:5.

Rozhodnuto bylo o dvě minuty později. Jihlava šla po faulu Dufka do čtyř a přesilovku proměnil v rozdílový gól Radek Prokeš - 7:5. Na dvanáct gólů hráči potřebovali 97 střel, o jednu byla lepší Jihlava (48:49).

Před utkáním měli předposlední Jihočeši náskok na Duklu jen jeden bod. Nyní je situace lepší a do konce základní části zbývají dvě kola. Extraliga juniorů bude po této části rozdělená na dvě skupiny a hrát se bude nadstavba. Do baráže o udržení v soutěži půjde jen poslední celek nadstavby.

„Začátek utkání byl dobrý. Šli jsme do vedení a i ve druhé třetině jsme měli náskok. Šlo o poslední místo a bylo jasné, že Jihlava se nevzdá. Po druhé části jsme v šatně hráčům připomínali, že to bude těžké. Že musíme ustát prvních deset minut. Udělali jsme zbytečný útočný faul a byli potrestaní. Třetí a čtvrtý gól jsme inkasovali po hrubých chybách. V závěru jsme proměnili dvě přesilovky a myslím si, že to rozhodlo,“ zhodnotil utkání kouč budějckých juniorů Jan Trummer.

„Na hráčích bylo vidět velké odhodlání. Několik gólů jsme soupeři darovali. Kluky ale musím pochválit, že se ze stavu 2:5 dostali zpět do zápasu. Asi z přemotivování jsme udělali zbytečné fauly a ve třetí třetině si nemůžeme dovolit hrát pořád ve čtyřech nebo ve třech. To je prostě smrtící koktejl a bylo by trestuhodné, kdyby Budějovice neproměnily dvakrát přesilovku pět na tři,“ uvedl trenér Jihlavy Petr Svoboda.

HC Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 7:5 (2:1, 3:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 2. Točík, 9. Švec, 30. Opava (Ruda), 35. Švec (Šulek, Vácha), 39. Točík (TS), 55. Hanus (Pašek, Švec), 57. Prokeš (Pašek, Hanus) - 13. Jícha (Anděl, Beran), 30. Marcilis (Nováček), 42. Ludvík, 47. Anděl (Beran), 50. Střecha (Dundáček). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Jindra, Zíka. Vyloučení: 6:7, navíc Prokeš a Matoušek (oba CEB) 10 minut. Využití: 3:3. Střely na branku: 48:49. Diváci: 454.

HC Motor České Budějovice: Mazúch - Škopek, Hanus, Kachyňa, Malovec, Matoušek, Břečka, Křikava, Kutiš - Rob, Prokeš, Pašek - Ruda, Točík, Opava - Šulek, Švec, Vácha - J. Bárta, Marek, Koupal. Trenér Jan Trummer.

HC Dukla Jihlava: Svoboda (40. Kořenář) - Tobola, Půža, Šidlík, Hohl, Dundáček, Port - Dufek, Ludvík, Balaštík, Střecha, Dvořák, Mahút, Marcilis, Beran, Jícha, Anděl, Nováček. Trenér Petr Svoboda.

Štítky hokej, HC Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava, NOEN extraliga juniorů, Madeta Motor České Budějovice, FC Vysočina Jihlava, Emil Švec, nemocnice, Budvar aréna, FK Dukla Praha, České Budějovice, Petr Svoboda, Luboš Rob

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Junioři Motoru bojují o záchranu. S posilami vyhráli 7:5  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.