Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Motoráci drtili led pod taktovkou Prospala a Modrého

Léto je v plném proudu, ale hokejisté Motoru si na dovolenou musí ještě pár dní počkat. Před týdnem jim totiž začala v Hokejovém Centru Pouzar atraktivní a v tomto období netradiční část přípravy na ledě. Dnešní trénink navíc zpestřila dvojice zkušených mazáků - Václav Prospal a Jaroslav Modrý.

Šestadvacet mužů s =M= na prsou bylo rozděleno do dvou skupin, aby měli na ledě víc prostoru. Teplota v hale se pohybovala jen pár stupňů nad nulou, a tak jim na čerstvém vzduchu mohli dát oba slavní odchovanci českobudějovického hokeje pořádně do těla. A hráče rozhodně nešetřili!

„Střílejte do branky! Kdo ji netrefí, dá si pět kliků. Kolik jsi dal gólů ty?“ ukázal Václav Prospal, jenž sám odehrál v kanadsko-americké NHL více než 1100 zápasů, na jednoho z budějckých mladíků. „Dávejte si tu přihrávku na hokejku. Jasně, my jsme jich taky plno zkazili, ale musíte o to zabojovat!“ hecoval dvojnásobný mistr světa, bronzový olympionik z Turína a finalista Stanley Cupu hráče při dalším cvičení.

Zatímco dva hodinové tréninkové bloky byly pod taktovkou Prospala s Modrým, trenér hokejistů Motoru Petr Rosol byl na ledě pouze jako přihlížející. Jak se mu líbila role diváka? (směje se) „Kluci slyšeli to samé, co od nás, ale dozvěděli se i nějaké nové věci. Aspoň můžou vidět, že si nic nevymýšlíme,“ komentoval budějcký kormidelník tréninkovou jednotku vedenou ostřílenými borci.

Do podrobnějšího hodnocení prozatímního průběhu přípravy na ledě se ale člen kádru mistrů světa z roku 1985 pouštět nechtěl. „Po pár tréninkách je těžké cokoliv hodnotit, zatím to není špatné. Letní příprava trvá devět týdnů a je hlavně o posilovně, kole a běhu. Být na ledě je zpestření,“ řekl Petr Rosol.

Plácli si na golfových greenech

Václava Prospala a Jaroslava Modrého oslovilo vedení Motoru minulý týden ve středu na golfovém turnaji u Českého Krumlova. A oba zkušení hokejisté, kteří mají společně na svém kontě téměř dva tisíce odehraných zápasů v NHL, nabídku pomoci budějckému týmu přijali.

„Když člověk skončí s hokejem, trénování je to nejbližší, co může dělat. Navíc když mám doma čtrnáctiletého syna, který se sám snaží prosadit, tak člověk u sportu zůstane. Jsou ale hráči, kteří to nedokážou pochopit a trénování je pro ně frustrující. Na druhou stranu je to krásná věc,“ podělil se Václav Prospal o své pocity v roli trenéra.

Svou hráčskou kariéru uzavřel už v únoru, a jak sám říká - teď už není cesty zpět. „Člověk si musí uvědomit, kdy přijde ten správný čas skončit. Jsem dostatečně rozumný, abych věděl, že bez tréninku nejde pokračovat dál. Pořád ale chodím trénovat, abych se udržoval v kondici. Nechci totiž vypadat jako někteří moji bývalí spoluhráči nebo protihráči,“ smál se legendární Vinny.

„Nejsem smutný z toho, že nemůžu hrát. Jsem naopak šťastný! Kdyby mi někdo v pěti letech řekl, že budu hrát do devětatřiceti na profesionální úrovni, nevěřil bych mu. Samozřejmě mě mrzí, že jsme při mojí první sezoně v NHL nevyhráli Stanley Cup, tehdy nám utekl. Ale rozhodně bych nic neměnil a nazpátek se dívám s nadšením,“ hodnotil svou úspěšnou kariéru Václav Prospal.

V současné době budějcký rodák pracuje jako skaut pro jednoho z finalistů nedávno skončeného ročníku NHL - New York Rangers. „Nevím, jestli je to práce, která mě bude v budoucnu naplňovat. Vyžaduje hodně cestování a času mimo domov. Spousta věcí s dětmi mi už utekla, máme nádherný vztah… a já to nechci znovu opakovat,“ svěřil se Jihočech žijící v zámoří.

Dřina se hráčům vyplatila

Ač byli na své ovečky velice přísní, s tréninkem zatím ještě širokého kádru Motoru byli oba velezkušení hokejisté spokojeni. „Kluci se připravují dobře. Měli těžkou sezonu a nechtějí, aby se znovu opakovala. Motor je přece jen klub s tradicí a velkými ambicemi,“ uvedl po návratu z ledu Jaroslav Modrý, jenž měl na starosti obránce. „Je tam hodně mladých hráčů, se kterými je potřeba pořád pracovat. Jsou talentovaní, ale stejně jako my, když jsme byli v jejich věku, potřebují každou radu a pomoc,“ doplnil.

Motoráky chválil za jejich nasazení a chuť trénovat i Václav Prospal. „Červnový trénink na ledě může mít své pro i proti, ale proč toho nevyužít, když sezona v Čechách končí dřív než v Americe. U Pouzara je navíc krásný zimák a kluci radši budou tady, než aby se potili v parku a běhali čtyřstovky,“ myslí si.

Zároveň ale upozorňuje, že je třeba zapracovat na tlaku do branky. „To je obecně český problém. Jsme schopni si to přihrát v rohu a dát gól do prázdné branky. Hokej se ale posunul do fáze, že na nic není čas a krásné góly padají spíš až při vysokém skóre. Když se podíváte na NHL, většina je ze skrumáže před brankou nebo po střele od beka, která tou skrumáží prolétne. Když to gólman nevidí a rána ho netrefí, tak puk většinou skončí v síti, anebo se odrazí před branku. A když ti kluci mají koule tam zůstat stát, můžou dorážet,“ nabízel Prospal možný recept na úspěch.

Ještě tento týden se bude ČEZ Motor České Budějovice připravovat ve víceúčelovém zázemí Hokejového Centra Pouzar, poté však hráče čeká téměř měsíční dovolená. Sraz mají 21. července a o den později jdou znovu na led. První přípravný duel sehrají Jihočeši posledního července s extraligovou Plzní, doma se představí 12. srpna proti nováčkovi druhé nejvyšší soutěže z Kladna.

„Zatím trénujeme bruslení a různé individuální věci. Pak ale začneme postupně přecházet na rozehrávku, obranu, přesilovky... Kádr se během dovolené zúží maximálně o dva lidi, vytříbit by se měl do půlky srpna,“ popsal nejbližší program týmu trenér Petr Rosol.

Hokejisté Motoru trénovali s Prospalem a Modrým

Pondělí, 23. června 2014, 22:00

Hokejisté Motoru trénovali s Prospalem a Modrým
Hokejisté Motoru trénovali s Prospalem a Modrým

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, letní příprava, Hokejové Centrum Pouzar, Václav Prospal, Jaroslav Modrý, Madeta Motor České Budějovice, trénink, hokejista, National Hockey League, Petr Rosol, New York Rangers, Stanley Cup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motoráci drtili led pod taktovkou Prospala a Modrého  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.