Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nad počínáním občanského sdružení se vznáší otazníky

Příběh znovuzrození budějckého hokeje nebere konce. Zatímco skupina Radka Bělohlava podniká všemožné kroky k zisku prvoligové licence, mezi fanoušky je stále častěji vyslovován název občanského sdružení HC České Budějovice. Dnes uveřejňujeme aktuální stanovisko fanklubu.

Fanklub H.C. České Budějovice i nadále plně podporuje veškeré aktivity společnosti CB Hokej 2013 s.r.o., směřující k získání prvoligové licence a vybudování seniorského týmu pro 1. ligu.

S potěšením konstatujeme, že i na základě veřejné podpory ze strany fanoušků to vypadá, že hokej v Českých Budějovicích bude provozovat společnost, která má důvěru hokejové veřejnosti.

Rádi bychom v této souvislosti také ocenili přístup statutárního města České Budějovice a rady města, jmenovitě pak zejména Ing. Miroslava Jocha, který nepodlehl arogantním a diktujícím požadavkům ze strany zástupců společnosti Mountfield HK a.s.

V neposlední řadě, by fanklub rád poděkoval členu správní rady občanského sdružení HC České Budějovice Ing. Stanislavu Ratajovi za jeho vstřícný přístup při jednání s fanoušky.

Fanklub veřejně vyzývá zástupce občanského sdružení HC České Budějovice, které zastřešuje mládežnický hokej, aby vynaložili veškeré úsilí k podpoře nově budovaného seniorského týmu ve druhé nejvyšší soutěži. Jsme přesvědčeni, že jen úzká spolupráce obou subjektů může vrátit budějovický hokej na pozice, které mu historicky náleží.

Fanklub upřímně konstatuje, že se mu nezamlouvá nákup prvoligové licence z Hradce Králové, včetně převzetí závazků nad částí prvoligového týmu Královští lvi Hradec Králové. Bere však v úvahu skutečnost, že tato možnost byla i s ohledem na mnohé nestandardní, zákulisní a nečestné kroky představitelů společnosti Mountfield HK a.s. nakonec jedinou možnou. Za této situace lze nákup licence z Hradce Králové akceptovat.

Co však fanklubu vadí a jsme přesvědčeni, že i drtivé většině hokejových příznivců českobudějovického týmu, je jakákoliv forma aktivní spolupráce občanského sdružení HC České Budějovice s Mountfield HK a.s. Obavy, že by se tak mohlo dít, spatřuje fanklub zejména na základě zveřejněných informací v médiích o chystaném podpisu vícestranné smlouvy, podle které mělo občanské sdružení HC České Budějovice za zcela nevýhodných podmínek dodávat do extraligového týmu Mountfield HK a.s. své nejlepší odchovance a juniory.

Tyto obavy výrazně posiluje osoba prezidenta občanského sdružení Zdeňka Blažka. Člověka, který stojí za podivnými a nepřijatelnými praktikami v občanském sdružení HC České Budějovice, kdy poprvé na valné hromadě v květnu 2010 a následně na valné hromadě v roce 2013 opakovaně hlasovaly tzv. „mrtvé duše“, tedy zcela účelově přijatí členové, kteří pak na základě plných mocí hlasují k uskutečnění zájmů skupiny lidí okolo Zdeňka Blažka.

Muže, který se z titulu své pozice v HC Mountfield a.s. podílel na „odcizení“ extraligy z města. Muže, který z titulu své funkce v občanském sdružení, které bylo na základě registračního čísla u ČSLH faktickým držitelem extraligové licence, nevyvinul žádné úsilí, které by převodu licence zabránilo a naopak dohodou s HC Mountfield a.s. tento převod licence fakticky umožnil. Tím dle našeho názoru zároveň porušil stanovy občanského sdružení v tomto bodě:

1. Hlavním cílem a posláním HC je zajišťování a provozování mládežnického ledního hokeje a ledního hokeje vůbec v Českých Budějovicích. Za tím účelem HC vytváří svým členům podmínky pro výkon jejich sportovní činnosti, hájí zájmy svých členů a usiluje o rozvoj ledního hokeje v Českých Budějovicích.

Fanklub poukazuje na to, že toto konání nebylo a není v zájmu hokejové mládeže v Českých Budějovicích a že toto konání mohlo být ovlivněno skutečností, že pánové Blažek a Schön jsou společníci ve společnosti Lesní školka Hájek s.r.o. Fanklub se na základě těchto skutečností domnívá a zároveň má důvodné obavy, že motivace Zdeňka Blažka je jiná než prospěch hokejové mládeže v Českých Budějovicích. Zdeněk Blažek je také de jure stále členem představenstva HC Mountfield a.s.

Fanklub proto veřejně vyzývá Zdeňka Blažka, aby přijal odpovědnost za kroky, které učinil a nebo naopak neučinil v obou svých postech a aby neprodleně rezignoval na svůj post prezidenta a člena správní rady v občanském sdružení HC České Budějovice.

Fanklub dále Zdeňka Blažka vyzývá, aby hokejové veřejnosti z pozice předsedy občanského sdružení HC České Budějovice zodpověděl následující dotazy:

V tiskovém prohlášení ze dne 30. července 2013, publikovaného na stránkách občanského sdružení HC České Budějovice, informoval Zdeněk Blažek o tom, že „Správní rada HC České Budějovice o.s. jednomyslně odmítla navrhované podmínky smluv předložené HC Mountfield a.s. a Mountfield HK a.s. o ukončení spolupráce a převodu registračních práv hráčů.“

Fanklub se tedy táže, zda je či není pravda, že 17 hráčů, jejichž práva vlastnilo občanské sdružení HC České Budějovice, bylo převedeno do společnosti Mountfield HK a.s. Zároveň se fanklub dotazuje, zda je či není pravda, že převod těchto hráčů proběhl za podmínek, které jsou jednoznačně nevýhodné pro občanské sdružení HC České Budějovice, a zda je či není pravdivá informace, že částka, za kterou byli hráči postoupeni do Hradce Králové, byla pouhým zlomkem jejich skutečné hodnoty dle přestupních tabulek ČSLH.

Fanklub se také dotazuje, zda je či není pravdivá informace o působení Luboše Roba mladšího v týmu Mountfield HK, a pokud ano, tak by veřejnost jistě ráda věděla, zda se jedná o přestup či hostování a dále za jakých finančních podmínek byla případná transakce uskutečněna.

Fanklub se dále dotazuje, zda má k dnešnímu dni společnost HC Mountfield a.s. na základě smlouvy o spolupráci s občanským sdružením HC České Budějovice vypořádány veškeré závazky vůči občanskému sdružení. Pokud tomu tak není, táže se fanklub, jaké úsilí vyvinula správní rada občanského sdružení a její prezident Zdeněk Blažek k vyrovnání těchto závazků a zda jsou společnosti HC Mountfield a.s. účtovány obvyklé úroky z prodlení.

Fanklub se dále dotazuje, zda je či není pravda, že společnost HC Mountfield dosud neuhradila občanskému sdružení HC České Budějovice smluvní částky za přestup hráčů Milana Gulaše a Jiřího Novotného. Pokud tyto částky nebyly dosud uhrazeny, táže se fanklub, jakým způsobem byla úhrada urgována a kdy budou dlužné částky uhrazeny, včetně obvyklých úroků z prodlení.

Fanklub se zdvořile dotazuje, kolik členů občanského sdružení má k dnešnímu dni uhrazeno členské příspěvky vyplývající ze stanov občanského sdružení a zda je či není pravda, že velké množství členů několik let neuhradilo tyto členské příspěvky a tedy dle stanov občanského sdružení měli tito neplatící členové pozbýt členství.

Fanklub se rovněž ptá, zda jsou či nejsou pravdivé informace ze strany mnoha rodičů hráčů, že v mládežnických týmech a potažmo v občanském sdružení jako celku vládne protekcionalismus.

Fanklub věří, že správní rada občanského sdružení HC České Budějovice na tyto otázky, které trápí hokejové příznivce, v brzké době veřejně odpoví a vyvrátí tak určitá podezření o tom, jakým způsobem občanské sdružení funguje a že dostatečně nehájí zájmy svých členů a hokejové mládeže v Českých Budějovicích.

Jsme rovněž přesvědčeni, že v současné obtížné ekonomické situaci by mělo být v zájmu občanského sdružení, aby se pokusil maximalizovat své příjmy, ať už formou členských příspěvků stávajících i nových členů, ale také příjmy za přestupy či hostování hráčů občanského sdružení v týmech mimo České Budějovice.

Fanklub však zároveň apeluje na donátory občanského sdružení, aby si prověřili zmíněné informace a aby zvážili, zda je občanské sdružení v současné době průhlednou a důvěryhodnou společností, která si jejich finanční prostředky zasluhuje.

Fanklub bere na vědomí požadavek vedení občanského sdružení, na základě kterého by měl předat občanskému sdružení seznam svých členů, včetně jejich případných přezdívek na hokejových fórech. Fanklub se důvodně domnívá, že na základě tohoto seznamu by mělo docházet k lustrování uchazečů z řad fanklubu o členství v občanském sdružení HC České Budějovice v zájmu uchování moci pana Blažka nad tímto v současné době de facto „zprivatizovaným“ sdružením. Z tohoto důvodu fanklub tento požadavek odmítá.

Fanklub naopak navrhuje přijetí občanského sdružení Fanklub H.C. České Budějovice jakožto právnické osoby za řádného člena občanského sdružení HC České Budějovice, neboť proklamované cíle podle stanov obou sdružení jsou v drtivé většině totožné, a tak fanklub nevidí žádný důvod, který by tomuto přijetí bránil.

V této souvislosti poukazujeme také na skutečnost, že podle zástupců občanského sdružení HC České Budějovice je teprve nedávno a po opakovaných apelech fanklubu zveřejněný tiskopis přihlášky na oficiálních stránkách sdružení www.mladezcb.cz neplatný a tudíž jsou přihlášky na tomto tiskopise Alešem Krátoškou odmítány.

Zveřejněné stanovy občanského sdružení ovšem v části týkající se vzniku členství o nutnosti použití žádného speciálního tiskopisu nehovoří a je zde pouze uvedeno, jaké náležitosti musí přihláška obsahovat. Vzhledem k tomu, že zmíněný tiskopis všechny údaje, které stanovy vyžadují, obsahuje, domníváme se, že nic nebrání k přijetí takových přihlášek a v bazírování na nějakém konkrétním formuláři spatřujeme pouhou obstrukci směřující proti přijímání nových členů!

O případné platnosti či neplatnosti přihlášky navíc podle našeho názoru nemůže z titulu své funkce rozhodovat pan Krátoška, ale měla by tak případně učinit správní rada. Fanklub proto apeluje na správní radu občanského sdružení, aby neprodleně zveřejnila aktuální a platnou verzi tiskopisu přihlášky a aby fakticky přestala bránit přijetí novým uchazečům o vstup do sdružení.

Fanklub také vyzývá všechny rodiče mladých hokejistů, hokejové příznivce, zástupce města i kraje, potenciální sponzory i partnery nového klubu a v neposlední řadě současné i bývalé hráče českobudějovického klubu, kterým není lhostejný osud českobudějovického hokeje, aby podali přihlášku do občanského sdružení HC České Budějovice a aby se svou aktivní prací v tomto sdružení pokusili ho zprůhlednit a navrátit mu důvěru a čest, které svým konáním a nekonáním v posledních letech, měsících a týdnech ztratil!

Vyplněnou a podepsanou přihlášku do občanského sdružení HC České Budějovice (viz tiskopis přihlášky, který je k dispozici na stránkách občanského sdružení www.mladezcb.cz) zašlete na adresu Fanklub HC České Budějovice o.s., P. O. BOX 33, 382 32 Velešín.

Přihlášku můžete rovněž osobně zanechat u obsluhy v restauraci Gerbera, nebo ji případně (pokud možno s doručenkou) zaslat přímo na adresu občanského sdružení HC České Budějovice o.s., F. A. Gerstnera 7/8, 370 01 České Budějovice. V takovém případě doporučujeme o podání přihlášky e-mailem informovat fanklub.

Fanklub věří, že celá záležitost okolo budějovického hokeje bude v nejbližších dnech dořešena ke zdárnému výsledku a bude se moci v brzké době soustředit na činnost, která by měla být jeho hlavní náplní - podpoře nového týmu na cestě zpět do extraligy!

Pavel Vágner, předseda fanklubu HC České Budějovice
Martin Šulista, 1. místopředseda fanklubu HC České Budějovice
Václav Hovorka, 2. místopředseda fanklubu HC České Budějovice

Štítky Fanklub HC České Budějovice, fanoušci, oficiální stanovisko k aktuální situaci v budějovickém hokeji, občanské sdružení, Madeta Motor České Budějovice, hokej, Zdeněk Blažek, licence, Mountfield HK, a.s., Mountfield Hradec Králové, Radek Bělohlav, Český sv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad počínáním občanského sdružení se vznáší otazníky  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.