Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Neuvěřitelná přestřelka skončila velkým dramatem

Celkem jedenáct branek padlo v nedělním duelu budějckého Mountfieldu s Vítkovicemi. Hosté ze Slezska, kteří doplatili na špatné začátky prvních dvou třetin, nakonec dokázali pro ně nepříznivé skóre 2:6 snížit na rozdíl jediné branky. Všechny body ale nakonec zůstaly v Budvar Aréně.

Ve velkém stylu vstoupili domácí hokejisté do nedělního utkání proti týmu HC Vítkovice Steel. Komorní atmosféru na budějckém zimáku narušil už ve 2. minutě Ladislav Kohn, který se po Kotalíkově nahození z rohu dobře zorientoval v nepřehledné situaci před Málkem a poslal svůj tým do vedení - 1:0.

Třetí formace o sobě dala vědět hned při dalším střídání, a opět u toho byli stejní hráči. Kohn vyjel zpoza branky podél mantinelu směrem k modré čáře, přihrál volnému Aleši Kotalíkovi a ten přesnou střelou propálil vítkovického gólmana - 2:0.

Za další dvě minuty a tři sekundy už vedli Jihočeši 3:0. Před brankou zcela osamocený kapitán Mountfieldu Jiří Šimánek dostal od výborně hrajícího Kohna puk přímo na hokejku a povedeným pokusem v pádu vyhnal Romana Málka z branky.

Třígólový náskok ale jakoby sebral Budějčákům vítr z plachet a ve zbytku úvodní dvacetiminutovky je začali Slezané trestat, když jejich snad první větší tlak ve 12. minutě zúročil kapitán Jiří Burger. Domácí obrana ho nedokázala pokrýt a ležící Kantor neměl nárok - 3:1.

Kombinace hokejistů Mountfieldu vázla čím dál tím víc, a tak v čase 15:50 vstřelil hostující celek kontaktní branku. Útočník Huna objel Kantorovu klec, přihrál Peteru Húževkovi a ten se projektilem z pravé strany na lapačku zapsal do střelecké listiny.

Gólově bohatá první třetina tak skončila výsledkem 3:2. Průběh zápasu velmi připomínal duel se Zlínem, který byl v Budvar Aréně k vidění před devíti dny. V něm domácí ztratili stejné vedení a nakonec od beranů dostali šest branek.

Do prostřední části hry ale vlétli hráči Mountfieldu jako polití svěcenou vodou. Ve 21. minutě dostali výhodu dvojnásobné početní výhody, kterou sice nevyužil, ale ještě před návratem druhého vyloučeného Malíka na led se prosadili. Kotalík vystřelil od modré mimo, avšak puk se odrazil od mantinelu zpátky k Václavu Prospalovi, jenž z velkého úhlu trefil odkrytou bránu.

Jihočeši byli i nadále velmi aktivní a mladého Šindeláře ostřelovali jako o závod. A jejich snaha naštěstí přinášela ovoce. Ve 25. minutě vypálil na vítkovického brankáře Michálek, ten puk vyrazil před sebe a Václav Prospal golfovým úderem ze vzduchu poslal Mountfield do vedení 5:2.

Ve 32. minutě o sobě dali vědět jinak úplně bezzubí hosté, když chyboval Vráblík a vítkovický Roman se ocitl před Kantorem sám. Tváří v tvář muži v masce ale neuspěl. V dalších minutách pokračovala převaha hokejistů z jihočeské metropole - Ferencova tečovaná střela skončila na tyčce a Sujovi, jenž chtěl tečovat před Šindelářem, sebral puk z hokejky soupeřův obránce.

Když na kostce nad ledem svítil čas 35:27, výsledek se opět měnil. Kotalík vypálil od modré a Martin Hanzal jeho bombu těsně před brankářem slezského mančaftu tečoval do sítě - 6:2.

Neskutečná kanonáda pokračovala i nadále. Vítkovice hrály dvě minuty před sirénou přesilovku, unikajícího Marka Bartánuse fauloval Šimánek, bylo nařízeno trestné střílení a sám postižený hráč nájezd pod padajícím Kantorem bezpečně proměnil - 6:3.

Ač se v úvodu třetí třetiny zdálo, že se zápas bude jen dohrávat, nakonec bylo ze závěru velké drama. Vítkovičtí začali vystrkovat růžky a dařilo se jim dostávat i díky několika tvrdým zákrokům a častější střelbě budějcké hokejisty do úzkých.

Snad největší šanci dosavadního průběhu poslední periody měl v 55. minutě Huna, kterého po Burgerově nahrávce vychytal Kantor. Ostravští se ale za pár okamžiků dočkali a Peter Húževka svou druhou trefou v utkání snížil na 4:6 z pohledu Vítkovic.

Avizované drama začalo gradovat v 57. minutě. Na trestnou lavici nejprve putoval Vráblík, potom dostal za krvavý zákrok vysokou holí do obličeje dvě plus dvě minuty Ference. Síly na ledě se trochu vyrovnaly po vyloučení Klimka, vzápětí ale odjel Šindelář na střídačku a hosté hráli dlouhou power-play.

Necelé dvě minuty před koncem se zaskvěl dalším famózním zákrokem lapačkou proti Hunovi Pavel Kantor a podržel svůj tým nad vodou. Kontaktní gól ale stejně nakonec přišel. Rudolf Huna se dočkal a bombou od modré prostřelil všechno, co mu stálo v cestě - 6:5.

Do konce zápasu se už kromě tvrdého zákroku Malíka na Bohumila Janka, jenž se z ledu zvedal hodně ztěžka, nic zásadního nestalo, a tak HC Mountfield si připsal do tabulky Tipsport extraligy další tři body. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen Aleš Kotalík, který jednou skóroval a na čtyři góly nahrál.

„Moje hodnocení? Byla to naše suverénní výhra! Dost ironie, teď vážně. Takové zážitky jako dnes už jsme tady měli. Když vedeme o tři góly, začneme hrát divně, nejistě, nedobře... To je věc, kterou se musíme zabývat. Vést 3:0, pak 6:2 a ještě z toho udělat nervák, to by se nám nemělo stávat tak často. Získali jsme samozřejmě další důležité body a máme radost, že jsme jich z tak těžkého víkendu urvali maximální počet,“ řekl k zápasu s Vítkovicemi kormidelník Mountfieldu Peter Draisaitl.

Kolotoč tuzemské nejvyšší soutěže jede nyní na plné obrátky. Motor čeká další zápas už v úterý, kdy se od půl šesté odpoledne utká na ledě soupeře potřetí v sezoně s Chemiky z Litvínova. Další domácí střetnutí je na programu v pátek 7. prosince. To do Budějc přijedou Bílí Tygři z Liberce.

HC Mountfield - HC Vítkovice Steel 6:5 (3:2, 3:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 2. Kohn (Kotalík, Šimánek), 5. Kotalík (Kohn, Jank), 8. Šimánek (Kohn, Kotalík), 22. Prospal (Kotalík, Ference), 25. Prospal (Michálek, Vráblík), 36. Hanzal (Kotalík, Michalík) - 12. Burger (Klimek), 16. Húževka (Huna), 39.Bartánus (TS), 56. Húževka (Burger, Klimek), 59. Huna (Malík). Rozhodčí: Homola, Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. Diváci: 4052.

HC Mountfield: Kantor - Ptáček, Jank, Ference, Vráblík, Kolarz, Vydarený, Makovský - Dej, Mertl, Podlešák, Michálek, Hanzal, Prospal, Kotalík, Šimánek, Kohn, Knotek, Květoň, Suja. Trenér Peter Draisaitl.

HC Vítkovice Steel: Málek (8. Šindelář) - Voráček, Sloboda, Malík, Barinka, Rehák, Kovář, Kuba, Polák - Burger, Klimek, Roman, Huna, Svačina, Bartánus, Hruška, Strapáč, Šedivý, Szturc, Húževka. Trenér Peter Oremus.

Štítky hokej, HC Mountfield, HC Vítkovice Steel, extraliga, Mountfield Hradec Králové, HC Vítkovice Ridera, Aleš Kotalík, Ladislav Kohn, Budvar aréna, Roman Málek, Jiří Šimánek, hokejista, Slezsko, Václav Prospal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neuvěřitelná přestřelka skončila velkým dramatem  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.