Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nic nedám zadarmo, slibuje Jakub Marek

V kádru HC MOUNTFIELD absolvují letní přípravu i mladí hráči, odchovanci klubu, kteří by mohli v budoucnu působit v extraligovém mužstvu. Trenér Výborný jim chce dát příležitost ukázat se v přípravných zápasech. V průběhu sezóny pak mohou naskočit do týmu a získat extraligové zkušenosti.

Jedním z jich je i nejlepší loňský junior Jakub Marek. Kompletní letní přípravu zažívá s extraligovým týmem poprvé. Na ledě chce předvést, co umí a věří, že v sezóně ochutná i extraligový led.

Loni jste strávil svoji třetí sezónu v juniorce. Týmu se nedařilo, ale pro vás to byla herně i bodově nejúspěšnější sezóna.

Týmový úspěch loni nepřišel, i když jsme si to hodně přáli. Chtěli jsme napravit předchozí nepodařenou sezónu, ale tahle tomu byla dost podobná. Nakonec jsme se museli zachraňovat až v baráži. Z osobního hlediska to nebylo špatné, celkem se mi dařilo. S Radkem Seidlem spolu hrajeme už dlouho a dá se říct, že naše spolupráce klapala.

První dva roky jste v juniorce hrál trochu jiný hokej a mnoho bodů jste nezískával. V loňské sezóně ležela všechna tíha hlavně na vás. Byl jste na to připraven?

Před začátkem sezóny jsme o tom s trenérem mluvili a bylo nám jasné, že náš útok by to měl táhnout společně s útokem mladíků. Jim se sezóna tolik nevyvedla, ale na nikoho to nemůžeme svádět. Jsme jeden tým a selhali jsme úplně všichni.

Odměnou za dobré výkony v juniorce pro vás byla i pozvánka na letní přípravu do extraligového mužstva. Kdy jste se o tom dozvěděl?

Před začátkem přípravy mi volal pan Zajíc a řekl, že na přípravu půjdu s muži. Byl jsem rád. Příprava byla těžká a bylo to něco úplně jiného než v juniorech. Bylo to více silové a bylo zařazeno plno nových prvků. Pro nás mladé hráče byla výborná věc mentální trénink. Z toho si můžeme do budoucna hodně vzít a něco se z toho naučit.

Přípravu jste nemohl absolvovat celou, protože jste se zranil. Co se vám stalo?

Absolvoval jsem asi sedm týdnů a vrchol přípravy, soustředění na Šumavě, mi uteklo. Při fotbalovém zápase jsem si zpřetrhal vazy v kotníku. Tím pro mě příprava skončila a mohl jsem začít trénovat až deset dnů před začátkem přípravy na ledě. Snažil jsem se všechno dohnat, ale moc to nešlo. Kotník ještě není úplně zdravý, ale když se dá trénovat, tak to jde.

Přesto, že jste chodil o berlích, jsem vás vídal na stadionu. Co jste tedy dělal?

Každý hráč, který je zraněný, musí chodit a trénovat tu část těla, která je zdravá. Takže jsem každý den chodil do posilovny a cvičil horní část těla.

Máte za sebou první týden na ledě. Jaké jsou zatím pocity?

Já už jsem na ledě druhý týden, protože jsem už týden absolvoval v Písku. Tam jsme měli lehčí tréninky, kde jsme si zvykali na výstroj a já jsem se snažil rozhýbávat nohu. Tady to už začalo naostro. Zatím je to dobré a užívám si každý den, kdy mohu trénovat s prvním mužstvem. Můžeme se učit od starších hráčů a koukat, co a jak bychom měli dělat.

Trenér Výborný se nechal slyšet, že mladí hráči dostanou prostor v přípravných zápasech. Jak vidíte svoje šance na udržení v týmu?

Už se na to s klukama těšíme. Každý zápas, ve kterém si zahrajeme, si chceme užít. O místo v kádru budu bojovat a nic nedám zadarmo. Pokud to nevyjde, tak budu makat dál a čekat, že šance přijde a že se do týmu dostanu.

V Písku zůstane první liga a pro mladé hráče se otvírá možnost získat zkušenosti z mužského hokeje. Už se s vámi někdo o této možnosti bavil?

Pan Zajíc nám naznačil, že se to zatím řeší. Vím, že z Písku mají zájem, abychom tam hráli. Myslím si, že na začátku sezóny budeme pomáhat juniorce a že bychom mohli pendlovat mezi juniorkou a Pískem. Zatím nic přesného nevíme. Situace se postupně vyvine.

Někteří mladí hráči namítají, že pro ně není dobré hrát během sezóny za tři mužstva. Nebojíte se, že je to pro hráče moc velký nápor?

Obavy z toho nemám. Spíš se těším, že budu hrát hodně zápasů. Každý hráč radši hraje. Já zase vím od kluků, kteří už to absolvovali, že se to zvládnout dá. Je to těžké hlavně fyzicky a také hodně cestování. Věřím, že když se na to dobře připravím, že to zvládnu co nejlépe.

Jsme na prahu nové sezóny. S čím byste byl po jejím skončení spokojen?

Rád bych prošel celou sezónu bez zranění, což se mi poslední dva ročníky nepodařilo. Chci hrát co nejlepší hokej a zahrát si první ligu v Písku. Budu se rvát o místo v áčku a byl bych rád za pár zápasů v extralize. Rád bych se probojoval nastálo do dospělého hokeje a vybudoval si dobrou pozici do budoucna. Konkrétní bodové cíle nemám, to si před sezónou nedávám.

V minulé sezoně jste se posunul na pozici hráče, který dává góly a získává body. Líbí se vám více tato pozice, nebo více sedí spíše pozice hráče, který dělá na ledě černou práci?

Rozhodně je lepší dávat góly, než odvádět černou práci. Záleží na tom, co mi určí trenér. Budu se snažit plnit, co po mě bude chtít. Rád bych byl vidět i v gólových statistikách. Dát gól je dobrý pocit.

V přípravě je zatím dost mladých hráčů. Je v kabině cítit nějaké napětí, že bojujete o místo v kádru?

My mladší hráči jsme se nevešli to kabiny A týmu a jsme samostatně. Máme tam dobrou pohodu. Všichni se známe z juniorů a jsou tam srandičky, nijak si nepřipouštíme, že se vlastně rveme o místo. Spíš si pomáháme a snažíme se podávat co nejlepší výkony.

Kdybyste si mohl vybrat spoluhráče, hrál byste raději mezi zkušenějšími hráči, nebo byste dal přednost svému parťákovi Radku Seidlovi?

Já jsem na Radka zvyklý a je to dobrý kamarád, takže si přeji s ním hrát dál. I teď v přípravě nás dali trenéři spolu, protože si rozumíme a hrajeme hodně podobný hokej. Teď je s námi Standa Polodna, což je dobrý bruslař a bojovník. Všichni si rozumíme, a kdybychom spolu odehráli celou sezónu, tak by to bylo skvělé.

Teď máte poměrně náročný program. Máte čas na něco jiného než je hokej?

Teď není čas vůbec na nic. Je to jen trénink a spánek a tak pořád dokola. Večer si pustím maximálně nějaký film a hned usnu. Možná, že trochu volna je o víkendu, ale spíše si snažím odpočinout a připravit se na další týden.

Zdroj: www.hokejcb.cz

Štítky Jakub Marek, hokej, Mountfield Hradec Králové, Písek, Radek Seidl, trenér, trénink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nic nedám zadarmo, slibuje Jakub Marek  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.