Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Obrovské drama se šťastným koncem pro Motor

S ještě rozsáhlejší marodkou, která dlouhodobě trápí budějcký HC Mountfield, nastoupili Jihočeši do zápasu 12. kola Tipsport extraligy na svém ledě proti Karlovým Varům. Bez čerstvě zraněných Mertla a Soudka se však domácímu mančaftu díky bojovnému výkonu podařilo vyhrát a získat veledůležitý bodový příděl.

O úvod duelu mezi Českými Budějovicemi a Karlovými Vary se postarali vimperští trubači, kteří na počest příchodu nové posily Jihočechů z NHL - zámořského obránce Andrew Ference - zahráli nejprve kanadskou hymnu, poté se Budvar Arénou linuly tóny české státní hymny. Člověk by ani neřekl, že se přišel podívat na klasický extraligový duel...

Velmi atraktivní hokejovou podívanou nabídla hned první třetina. Tabulkoví soupeři se do sebe pustili zhurta a šance byly k vidění na obou stranách. Tu největší karlovarskou měl ve 4. minutě Zaťovič, který se po přihrávce od Kumstáta ocitl sám před Kantorem, ten ale skvělým zákrokem dokázal kotouč vytěsnit mimo branku.

Minutu a půl na to už hořelo na druhé straně před Mensatorem, Dej si ho položil na led, jeho pokus ani dorážka Červeného však gólem neskončila. Domácí publikum se přesto dočkalo. Sekundu před koncem trestu Doležala poslal výbornou přihrávku napříč útočným pásmem Vydarený a Rastislav Dej střelou z úhlu překonal svého bývalého spoluhráče - 1:0.

Budějčtí hokejisté využili také další přesilovou hru, tentokrát ji ukončili dvě vteřiny před vypršením trestu hráče Energie. Střela Frühaufa sice skončila na holi bránícího karlovarského hráče, odražený kotouč ale dokázal ze vzduchu trefit kapitán Jiří Šimánek. Hlavní sudí se sice jel poradit s arbitrem u videa, zda nebyla branka dosažena vysokou holí... a jak se po chvilce čekání ukázalo, tak nebyla. Motor vedl 2:0.

Jelikož domácí hokejisté přečkali dvojnásobnou přesilovku hostů v závěru úvodní dvacetiminutovky bez újmy, do kabin odcházel HC Mountfield jako vedoucí celek.

Spíš bojovná, než divácky pohledná, byla druhá perioda. Co se týká držení puku, měli navrch domácí. Ti navíc bezchybně bránili, a tak Pavel Kantor musel krotit jen několik nepříjemných nahození. Na opačném konci kluziště se především v první polovině prostřední třetiny měl Lukáš Mensator co ohánět, žádná stoprocentní gólovka před ním však k vidění nebyla.

O to víc musela hráče i příznivce budějckého celku potěšit třetí branka Jihočechů, která padla v čase 31:04. Motor zatlačil hostující hokejisty do jejich třetiny, Rousek vyvezl puk do prostoru kruhu pro vhazování, vypálil a těsně před karlovarským gólmanem změnil dráhu letícího kusu gumy Jiří Šimánek, čímž poslal domácí do tříbrankového vedení.

Pro fanoušky, kteří trpí na vyšší krevní tlak, musela být třetí třetina doslova vražedná. Domácí hokejisté dovolili Energii vyrovnat, nakonec ale zápas rozhodli ve vlastní prospěch a těsně před sirénou ještě přidali pojistku do prázdné branky. Pojďme ale postupně.

Nedlouho po začátku poslední dvacetiminutovky šel Mountfield do oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě, a Karlovarští nabídnutou přesilovou hru využili. Po devíti sekundách výhody jednoho muže v poli našel Pech před brankou volného Petra Kumstáta a ten blafákem překonal Kantora - 3:1.

Jelikož po šancích Deje a Frühaufa se skóre neměnilo, přišel druhý trest v podobě snížení na rozdíl jediné branky. Ve 49. minutě šli Západočeši do brejku a při akci dva na jednoho se prosadil František Skladaný. Několik sekund po buly mohlo být srovnáno, samostatný nájezd ale kapitán Karlových Varů Skuhravý neproměnil, když jeho pokus skvělým zákrokem zlikvidoval Kantor.

Vyrovnat stav zápasu přesto hostující hráči dokázali a Energie se během deseti minut vrátila do hry. Michal Vachovec to vzal na sebe a střelou zápěstím z dálky překonal zasahujícího Kantora, jemuž puk přeskočil výstroj a doskákal až za brankovou čáru - 3:3.

Dramatické utkání mohl v 54. minutě rozhodnout mladík Rousek, skvělou přihrávku od Šimánka v gólové příležitosti ale bohužel nevyužil, protože bránu hostujícího celku netrefil, vzápětí neuspěl ani dorážející kapitán Mountfieldu.

Rozhodnutí přesto přišlo v základní hrací době, a k radosti všech domácích příznivců trefa za tři body rozvlnila síť za Mensatorem. Dej dokroužil až k levému kruhu, nahrál před branku Rudolfovi Červenému a útočník Motoru třicet vteřin před koncem propálil všechno, co mu stálo v cestě - 4:3.

Tečku za infarktovým závěrem udělal sekundu před koncem Aleš Kotalík, pro něhož vybojoval puk v obranné třetině Kohn, zkušený forvard s dlouholetými zkušenostmi s NHL vyhodil puk a ten doklouzal až do brány - 5:3.

Další zápas čeká HC Mountfield už ve středu 17. října doma od 17.30 hodin. Na led Budvar Arény přijede v rámci dalšího kola European Trophy plzeňská Škoda. Domácí kouč Draisaitl však hned po utkání s Karlovými Vary avizoval, že hodlá své hráče šetřit a na lavičku povolá především juniory.

Extraliga bude pokračovat v pátek, kdy Jihočeši zajedou do pražské O2 areny odehrát mač se Slavií. Duel začne ve čtvrt na sedm večer.

HC Mountfield - HC Energie Karlovy Vary 5:3 (2:0, 1:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 10. Dej (Vydarený, Kohn), 16. Šimánek (Frühauf, Ptáček), 32. Šimánek (Rousek), 60. Červený (Dej, Vydarený), 60. Kotalík (Kohn) - 41. Kumstát (Pech, Nosek) 49. Skladaný (Nosek, Vachovec), 51. Vachovec (Gulaši). Rozhodčí: Šindler, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:5, navíc Gründling (KVA) 10 minut OT. Využití: 2:1. Diváci: 4112.

HC Mountfield: Kantor - Ptáček, Frühauf, Ference, Vydarený, Vráblík, Jank, Kolarz, Prokop - Rousek, Kotalík, Šimánek, Dej, Kohn, Červený, Polodna, Knotek, Suja, Heřman. Trenér Peter Draisaitl.

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Gulaši, Gründling, MacDonald, Látal, Kloz, D. Kohn, Nosek - Košťál, Zucker, Skuhravý, Koblasa, Vachovec, Heřman, Zaťovič, Kumstát, Pech, Skladaný, Pohl, Doležal. Trenér Martin Pešout.

Štítky hokej, HC Mountfield, Karlovy Vary, extraliga, HC Energie Karlovy Vary, Mountfield Hradec Králové, Madeta Motor České Budějovice, Pavel Kantor, Jiří Šimánek, Extraliga ledního hokeje, Rastislav Dej, Michal Vachovec, hokejista, National Hockey League

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovské drama se šťastným koncem pro Motor  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.