Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Pardubičtí mistři odjeli z Budějc s nepořízenou

První start Václava Prospala v české nejvyšší soutěži skončil na výbornou. Hokejisté Mountfieldu při zápase s úřadujícím šampionem extraligy předvedli parádní výkon a zaslouženě vyhráli 5:2. Po dvou gólech dali Milan Michálek s Tomášem Mertlem, za Pardubice dvakrát skóroval David Krejčí.

Velmi solidně zaplněná hokejová aréna se v první třetině dočkala představení, na které od začátku sezony netrpělivě čekala. Domácí sestava, doplněná o hvězdný útok z kanadsko-americké NHL ve složení Michálek, Hanzal a Prospal, mistrovský celek z Pardubic přehrála, a tak Jihočeši vedli 3:1.

Do vedení šli už ve 3. minutě po tlaku v útočné třetině, když střelu Rastislava Deje gólman Dušan Salfický jen tečoval a puk mu před rameno přeletěl do branky.

Druhou trefu do černého přidali Budějčáci za necelé dvě minuty díky skvělé souhře první formace. Prospal předložil puk na levé křídlo Milanu Michálkovi, s jehož blafákem si strážce pardubické svatyně nedokázal poradit - 2:0.

Východočechy ale dva inkasované góly na kolena nesrazily a díky jejich posilám ze zámoří dokázali snížit. Hemský poslal Davida Krejčího do samostatného úniku a útočník Bostonu, hákován Ptáčkem, Kantora prostřelil.

Další obrovskou příležitost si domácí vypracovali v 8. minutě poté, co Hanzal nahrál puk před bránu volnému Šimánkovi, tentokrát ale Salfický svůj tým proti domácímu kapitánovi podržel.

Poté, co Mountfield přestál ve 13. minutě oslabení třech hráčů proti pěti, potrestal bezmocné Perníkáře minutu a půl před sirénou Tomáš Mertl. Puk zavezl až téměř za bránu, a při snaze přihrát do zpátky do střelecké pozice Podlešákovi trefil Salfického, jenž si puk srazil ze sebe - 3:1.

Druhá třetina sice žádnou gólparádu nepřinesla, přesto domácí hokejisté dokázali své vedení ještě navýšit. Naopak Pardubičtí, hlavně tedy David Krejčí, zahodili spoustu stoprocentních šancí.

Nejistého Salfického před začátkem druhé třetiny vystřídal Martin Růžička, ale než se stačil zahřát, po pětačtyřiceti sekundách už lovil puk ze sítě. Tomáše Mertla vysunul do samostatného úniku skvělým pasem z obranné třetiny Ptáček, útočník Motoru chtěl vystřelit, kotouč mu však sjel z hokejky přesně mezi nohy hostujícího gólmana - 4:1.

Ve 25. minutě vystrašil Kantora obránce Kolarz, když jím tečovaný puk si to namířil napříč brankovištěm. Zmatený strážce klece Motoru si ho naštěstí do brány nesrazil. V dalších minutách začali tempo hry diktovat hosté, korigovat nepříznivé skóre přesto neodkázali.

Již třetí trestné střílení během posledních dvou zápasů bylo ve 29. minutě nařízeno po faulu Frühaufa na Krejčího. Nájezd hráče s bohatými zkušenostmi z NHL ale Kantor skvěle zlikvidoval - kus gumy skončil v jeho lapačce, což následně opora Mountfieldu viditelně ukázala celé hale.

Stejný hráč byl sám proti Kantorovi po chybě Kotalíka znovu ve 37. minutě, tentokrát domácímu brankáři při tvrdé střele pomohla tyčka. A do třetice zklamal Krejčí početnou skupinku pardubických fanoušků v poslední minutě prostřední periody, když nezužitkoval přihrávku Hemského. Kantor vytáhl další ze svých skvělých zákroků a stav byl pořád 4:1.

Hned na začátku třetí dvacetiminutovky se Pardubice pokusily s nepříznivým výsledkem něco udělat a snížily na rozdíl dvou branek. Hned po skončení domácího oslabení předvedli nádhernou kombinaci Aleš Hemský s Davidem Krejčím, prvně jmenovaný objel branku, nahrál před branku a šestadvacetiletý útočník se nemýlil. Skvěle chytající Kantor byl tentokrát bezmocný - 4:2.

Gólová pojistka přišla ve 45. minutě při hře čtyři na čtyři. Hanzal nahrál Milanu Michálkovi, jenž se přes bránícího Koláře proháčkoval až před Růžičku, s nímž si bez problémů poradil, a diváci si mohli vykřičet hlasivky - 5:2.

Úřadující šampion z Pardubic tak odjel s Českých Budějovic poražen. Více než pětitisícová návštěva v neděli večer viděla skvělý hokej, díky němuž se Jihočeši postupně přibližují klidnému středu tabulky.

Příští utkání, které bude zároveň posledním duelem před listopadovou reprezentační přestávkou, čeká svěřence německo-českého trenéra Petera Draisaitla v pátek od půl sedmé večer v Holešovicích. V Tipsport Aréně je přivítá trápící se Sparta Praha.

HC Mountfield - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Dej (Podlešák), 5. Michálek (Prospal, Jank), 19. Mertl, 21. Mertl (Ptáček), 45. Michálek (Hanzal) - 6. Krejčí (Hemský), 41. Krajčí (Hemský, Starý). Rozhodčí: Šindler, Blecha - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 5260.

HC Mountfield: Kantor - Ptáček, Jank, Ference, Frühauf, Kolarz, Vráblík - Michálek, Hanzal, Prospal - Kotalík, Kohn, Šimánek - Dej, Mertl, Podlešák - Rousek, Knotek, Květoň - Suja. Trenér Peter Draisaitl.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Salfický (21. Růžička) - Benák, Kolář, Vašíček, Kindl, Píša, Kočí, Ďaloga - Hemský, Krejčí, Kousal - Brendl, Zohorna, Buchtele - Bartek, Beech, Somík - Starý, Semorád, Nosek. Trenér Pavel Hynek.

Štítky hokej, HC Mountfield, Pardubice, extraliga, David Krejčí, Milan Michálek, HC Dynamo Pardubice, Tomáš Mertl, Mountfield Hradec Králové, Václav Prospal, České Budějovice, Aleš Hemský, Madeta Motor České Budějovice, Dušan Salfický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pardubičtí mistři odjeli z Budějc s nepořízenou  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.