Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Skvělé představení na ledě vyhrál po nájezdech Motor

Ve stínu tragické události, která v polovině tohoto týdne otřásla nejen českou hokejovou veřejností, se Budějcká Drbna ještě jednou vrací k úternímu zápasu European Trophy mezi Mountfieldem České Budějovice a Spartou Praha. Osmým zápasem turnaje uzavřely oba kluby svoje působení v základní skupině, ze které však postoupí do finálového klání pouze jihočeský celek.

Aktuální zprávu s konečným výsledkem jsme vám přinesli hned po utkání, proto se nyní zaměříme na průběh duelu o něco podrobněji.

Mnohem lepší vstup do úvodní třetiny měli hosté, kteří hráli už ve 2. minutě přesilovou hru. Jako první prověřil pozornost Kováře sparťanský útočník Tenkrát, s jeho pokusem si ale domácí gólman poradil. To se bohužel nedalo říct o další střele, díky níž šli Pražané do vedení. V čase 2:46 při přesilovce hostů dostal přihrávku na modrou čáru Američan Troy Milam, vypálil do skrumáže těl před Kovářem, některý z domácích obránců naneštěstí jeho projektil tečoval a puk skončil v brance – 0:1.

Sparta ale v průběhu třetiny svojí vlastní nedisciplinovaností o tlak postupně přicházela, a tak přišly na řadu šance domácích. Aktivní hra a nebezpečné dorážky Květoně ani Martynka kolem 12. minuty bohužel neměly gólový efekt, naopak dotírající Jakub Langhammer se dokázal za šest minut prosadit přes beka Hanzlíka a Květoňovu střelu vyraženou Falterem dostal za záda brankáře Sparty – 1:1. Sedmadvacetiletý útočník tak zužitkoval druhé vyloučení v řadě kapitána hostů Michala Broše.

Druhou část hry začali lépe hráči Motoru, kteří několikrát ohrozili Falterovu svatyni. Nejprve Gulaš vyprášil hostujícímu brankáři betony, poté měl dobrou šanci po nájezdu Polodny forvard Ferebauer, a nakonec Šimánek orazítkoval horní tyčku brankové konstrukce tak razantně, že přítomným diváků zvonila jeho bomba v uších ještě hodně dlouho. I tentokrát však platilo pravidlo nedáš – dostaneš, a tak do vedení šla opět Sparta. Ve 33. minutě, kdy se Motor dokázal na nějakou dobu usadit v útočném pásmu, ujel všem domácím hokejistům Francouz Sacha Treille a po samostatném úniku Kováře prostřelil. Stav po nepříliš záživné dvacetiminutovce byl tedy 1:2 ve prospěch Sparty Praha.

Na rozdíl od předchozí části hry nabídla třetí třetina skvělou hokejovou podívanou. Tu odstartoval ve 43. minutě nebezpečnou šancí sparťan Foster, za okamžik měl Kovář při oslabení spoustu práce s tvrdou ranou Milama i jeho následnou dorážkou. Skvělý Jakub Kovář opět exceloval za další dvě minuty, když s bravurou zlikvidoval hned dvě rány Sersena. Krátký už byl ale na puk letící z hokejky Petera Jánského, který znamenal zvýšení náskoku hostů už o dva góly.

Na konci 49. minuty dostali hráči Mountfieldu výhodu dvojnásobné přesilové hry, avšak místo potřebné střelby se prezentovali až příliš složitými kombinacemi. Zanedlouho měli stejnou výhodu sparťané, kromě dvou střel Milama se ale na větší aktivitu také nezmohli. Snížit mohl v 54. minutě po úniku Langhammer, hostující zadák se však stihl vrátit a koncovku českobudějovickému útočníkovi až příliš zkomplikoval.

Nedlouho před koncem základní hrací doby byl Budvar aréně slyšet snad každý pohyb bruslí po ledě. V čase 56:20 však domácí publikum ožilo! Vydarený skvěle přihrál Milanu Gulašovi, jenž bez váhání napálil puk na branku a vykřesal naději domácích na vyrovnání – 2:3. Sen se stal skutečností za pouhých třiatřicet sekund, když Jiří Šimánek ukázkovou bombou pod horní tyčku Falterovy branky odčinil svůj neúspěch z druhé třetiny – 3:3. Motor nabral obrátky, diváci byli na nohou.

Jelikož domácí hokejisté měli v prodloužení výhodu přesilové hry, utkání nakonec dospělo až do samostatných nájezdů. Začali Budějovičtí, které poslal do - jak se později ukázalo - rozhodujícího vedení Rostislav Martynek. Když Yorick Treille proti Kovářovi neuspěl a Milan Gulaš proměnil další nájezd domácích, jasno mohlo být už po druhé sérii. A také že bylo - Petr Tenkrát velmi dobře chytajícího Kováře nepřekonal.

Motor tedy mohl slavit zasloužené vítězství a zisk druhého bodu do konečné tabulky základní skupiny European Trophy. Vzhledem k tomu, že největší soupeř Jihočechů ve východní divizi z Plzně porazil pardubický Eaton v poměru 4:3, Mountfield skončil na druhém místě. Při finálovém turnaji Red Bull Salute ve Vídni se tedy naši hráči střetnou s velmi prestižním soupeřem – Jokeritem Helsinki. Čtvrtfinálový duel se bude hrát v pátek 16. prosince od 17:15 hodin.

Už tento čtvrtek má Mountfield České Budějovice na programu poslední přípravný zápas před startem nového ročníku extraligy, když do Budvar arény přijede „bratrský“ Mountfield ze slovenského Martinu. Duel začne tradičně v půl šesté odpoledne.

Ohlasy přímých aktérů

„Díky přesilovkám jsme dneska snížili a následně i vyrovnali. Ze začátku se nám ale početní výhody nedařily, chyběl nám klid na hokejkách. Musíme na nich ještě zapracovat, v prvních zápasech sezony budou přesilovky rozhodovat, protože z nich padají důležité góly,“ řekl hned po skončení zápasu se Spartou autor vyrovnávací branky Jiří Šimánek. Zároveň přidal svoje hodnocení dosavadního průběhu European Trophy: „Určitě jsme sehráli lepší zápasy, než kdybychom se potkávali s tradičními soupeři z extraligy. Utkání měla úplně jiný náboj. Teď nás čeká poslední přípravné utkání a pak máme ještě týden na to, abychom doladili poslední nedostatky.“

„Sparta byla velmi kvalitním soupeřem. Je dobře, že jsme prohrávali, protože se nám to v přípravě moc často nestávalo. Dokázali jsme, že máme v sobě sílu a dokážeme zápas otočit. Jsme rádi, že se nám podařilo vyhrát. Dlouhodobě se ale potýkáme s koncovkou, která není ideální. Naše hra má pořád rezervy. A to, že jsme vyhráli na nájezdy, prospěje psychice, protože víme, že je umíme proměnit. Teď už záleží jenom na nás, jakou formu si přeneseme do ligy,“ konstatoval Milan Gulaš a dodal: „European Trophy hodnotím kladně. Skvělé byly především zápasy s Finy, kdy se bruslilo nahoru dolů. Na Jokerit se už teď moc těším, mám rád těžké duely. Dokázali jsme, že umíme porazit každého, takže věřím, že ve Vídni uspějeme.“

Štítky Madeta Motor České Budějovice, HC Sparta Praha, European Trophy, Jakub Kovář, Drbna.cz, přesilová hra, Mountfield Hradec Králové, Milan Gulaš, Jiří Šimánek, Petr Tenkrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělé představení na ledě vyhrál po nájezdech Motor  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.