Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kovář vs. Málek. Nula pět a srovnání série

Série play-off rozhodují brankáři. A čtvrtfinále mezi HC MOUNTFIELD a Vítkovicemi v tomhle ohledu nabízí takřka souboj generací. Na budějovické straně je zelenáč.

Dvaadvacetiletý Jakub Kovář nastoupil teprve do svého druhého zápasu ve vyřazovacích bojích. To jeho kolega v modrobílém dresu Roman Málek má velké zkušenosti. Ve třiatřiceti letech už toho v play-off hodně odchytal a také ví, jak vypadají oslavy titulu. Po dvou zápasech letošního ročníku zatím nemůže skákat radostí ani jeden z nich. Stav série je jedna jedna.

Jakub Kovář – první nula v play-off


„Myslím si, že nejdůležitější zákrok jsem si připsal na začátku třetí třetiny, kdy jsem za stavu dva nula chytil jednu velkou šanci Vítkovic. Vystihl jsem dorážku v jejich přesilovce. V tu dobu mohl soupeř snížit na jedna dva a místo toho jsme potom my odskočili na tři nula a zápas jsme si pohlídali,“ našel svůj nejdůležitější zákrok Jakub Kovář. Huna budějovického brankáře po Malíkově střele skutečně nepřekonal a domácí Červený pak po několika minutách dokázal skórovat.

Ačkoliv si Jakub Kovář na puk sáhl až v desáté minutě utkání při nájezdu dvojice Pohl – Vrána na jediného beka, působil jistěji než v prvním vzájemném zápase. To za góly sice nemohl, ale přesto mu hned několik střel vypadlo tak, jak by to asi sám nečekal. Ve druhém zápase jen šest střel soupeřů vyrážel. Zbytek dokázal v pohodě ukrýt ve výstroji a dal tím Vítkovickým jen minimum prostoru pro dorážky. Navíc mu ve druhém střetnutí výrazně pomohli obránci, kteří soupeře nenechávali dorážet, když už mu nějaký puk přeci jen vypadl.

Pohoda a sebevědomí byly vidět na domácím brankáři při rozehrávkách, ke kterým se pouštěl především ve druhé a třetí třetině. Povětšinou mu vycházely, ale třeba ve 35. minutě se po jeho špatném vyhození k puku dostal ještě v útočném pásmu Tomas a zle vystrašil budějovické fanoušky. Domácí gólman však všechno ustál a mohl si připsat první nulu v play-off v kariéře. „Jsem za ní samozřejmě rád, ale když jsem nad tím přemýšlel, raději bych třeba v závěru zápasu nějaký gól dostal a vyměnil to za utkání s Třincem, kde jsem dostal gól v samém závěru. Nuly ze základní části se totiž počítají víc,“ pousmál se Kovář.

Roman Málek – góly po více kouscích


 

Už v poslední třetině prvního zápasu čtvrtfinále si řádně zachytal. Puky mu létaly kolem tyček, ale odolal a kapituloval pouze jedenkrát, což vítkovickému mužstvu stačilo k uhájení těsného vedení, které v závěrečné hře domácích bez brankáře potvrdili třetím gólem.

Ve druhém utkání začali Jihočeši podobně, jako končili v tom prvním. Hodně aktivně. Už v první minutě musel Roman Málek třikrát řešit nebezpečnou situaci. Jen v první třetině si musel připsat čtrnáct zákroků. Sedm z nich bylo jistých. Sedmkrát puk jen vyrážel před sebe. Vůbec jistých zákroků, kdy puk dokázal udržet v lapačce, měl méně, než těch vyražených střel. „Domácí hráči byli agresivnější, najížděli do brankoviště a hráli ještě důrazněji než včera. Jsou hodně nepříjemní, motají se před bránou, abych nic neviděl. Pak se těžko reaguje,“ krčil po duelu Málek rameny.

V dalších třetinách tlak domácích sílil a utkání podle vítkovického gólmana rozhodl právě první gól. Vykoukal pálil od modré čáry. Málek jen vyrazil před sebe a Šimánek dokázal puk dorazit do branky. Když už během necelé minuty zvyšoval Ptáček na dva nula, vypadalo to s hosty zle. Ve druhé třetině si musel Málek připsat devatenáct zákroků. Jen pro srovnání: Kovář zasahoval šestkrát.

Poslední třetina pak byla pro hostujícího gólmana hodně nepříjemná. Během několika minut dostal tři góly a většina v hale po páté obdržené brance pošilhávala, jestli se na led nechystá náhradník Šindelář. Nikoliv. Roman Málek zajel do rohu kluziště, udělal si pár obloučků a nasměroval si to zase do branky. „To se prostě občas stane, že vám to tam soupeř takhle nasype. Ale cítil jsem se v pohodě, neviděl jsem důvod jet střídat,“ ujistil Málek, že neuvažoval nad tím, že by pustil kolegu do branky nasát atmosféru play-off. A co s gólmanem udělá pět inkasovaných gólů vzhledem k dalším zápasům? „Máme teď dva dny volna, tak si všichni rádi odpočineme. V pondělí je zápas, ten určitě chceme vyhrát. Ale co bude další dny, nad tím prostě nepřemýšlíme. Musíme zvládnout ten nejbližší,“ uvedl Roman Málek, který se te´d už chystá na pondělí, kdy chce doma nad budějovickými střelci vyhrát.

Štítky Roman Málek, Jakub Kovář, playoff, MFK Vítkovice, Mountfield Hradec Králové, HC Oceláři Třinec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kovář vs. Málek. Nula pět a srovnání série  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.