Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Zápas bez nervů. Poslední Pražané byli pro Jihostroj lehkým soustem

Pouze hodinové představení sledovali diváci ve Sportovní hale v rámci 16. kola UNIQA volejbalové extraligy. Univerzitní tým z Prahy, který je na posledním místě tabulky, držel s domácími Jihočechy krok pouze v prvních výmenách jednotlivých sad. Na víc se ale proti lídrovi tabulky nezmohl a prohrál snadno 0:3.

Hned při úvodní rozehře měl Fila skvěle připravenou pozici na hlavním kůlu, jenže dal do smeče příliš mnoho razance a míč skončil v zámezí. Poprvé si náskok vybudovali domácí, když za stavu 3:2 pro Jihostroj skončil při bránění Patočka v síti. Následně přinesl další bod úspěšným blokem Mach. Při prvním technickém time-outu tak vedli českobudějovičtí volejbalisté 8:5. Po návratu na palubovku přidal Michálek na servisu dva body a pomohl navýšit náskok lídra tabulky. Když ale o chvíli později došlo k nedorozumění na domácí straně sítě, nepříznivý stav z pohledu Pražanů byl již jen 9:12. Známky nervozity to však na ruce Jihočechů nepřineslo. Ti svým podáním mířili především na Kuboše, jenž se od začátku trápil, a tak při druhé povinné pauze vedly České Budějovice 16:10. Jízda černobílých pokračovala i nadále a především díky chybám hostů v útoku šli do koncovky za stavu 20:11. V závěru se ale univerzitnímu celku povedlo snížit, Jihostroji se totiž nedařilo prosadit přes výtečně blokujícího Hudáka. Na osudu prvního setu to však nic nezměnilo. Po výsledku 25:16 tak zatím vyzníval souboj pro favorita. 

Druhá část začala podobně jako ta první. Po čtyřech úvodních výměnách začali diktovat tempo Jihočeši a dostali se do vedení 6:2. K oddechovém času přivedl za stavu 7:4 tvrdým útokem středem oba týmy českobudějovický Sobotka. Až teprve Michálkův aut při podání znamenal zastavení úspěšné série domácích. Hosté snížili na 5:9. A to je dost možná povzbudilo, protože v následujících minutách ukázali, že s Jihostrojem dokáží hrát. Na síti byl v tu dobu úspěšný Patočka. Jenže když se při vedení 11:9 vynořil zčistajasna na středu Fila a doslova zatloukl míč k soupeři, vrátili se černobílí do zajetých kolejí. Při druhém technickém time-outu byl výsledek shodný s tím z první sady. Za zmínku stojí v další části povedený dvojblok domácích, kdy Kubošův pokus zastavil Habr a upravil skóre na 19:12. Koneckonců se Kuboš trápil čím dál víc. Důkazem budiž jeho útok do autu o pár chvil později, ačkoliv měl před sebou volné pole působnosti. Rafael Petry ho poté za stavu 22:13 stáhl z palubovky. A když následně ČZU Praha dvakrát v řadě chybovala, získaly České Budějovice i druhé dějství, tentokrát s ještě o tři body větším náskokem. 

Svěřencům Jana Svobody tentokrát trvalo o něco déle, než si poprvé vytvořili dvoubodový náskok. Za stavu 4:3 přesně zaútočil středem Kuliha. Poté už šlo vše, jak mělo. Jihočeši dosáhli při první povinné pauze na čtyřbodový náskok. Volejbalisté z hlavního města již začínali tušit, že jejich účinkování ve Sportovní hale skončí poměrně rychle. Jihostroj zdárně navyšoval své vedení, zatímco na Pražanech bylo vidět, že se trápí. Stav byl 11:5 pro favorita střetnutí. Petrymu nepomáhala ani střídání, černobílá mašina se do technického time-outu dostala při skóre 16:7. Po návratu na hřiště se menší chyby dopustil Kuliha, jenž neodhadl servis Hudáka a dopřál mu snadné eso. Zásadně to ale vývoj neovlivnilo, přestože si chvíli nato vzal Jan Svoboda oddechový čas, aby při zmenšujícím se náskoku uklidnil svůj tým. Kulihu nakonec v závěru nahradil Kraffer, který duel na smečařském postu rozehrál. Koncovka už byla jasně v režii vedoucího týmu tabulky. Rezignovaní hosté to věděli a vůbec nevzdorovali. Ačkoliv se podařilo proměnit až třetí mečbol, na třech bodech pro České Budějovice to nic nezměnilo. 

„Soupeř nekladl odpor. Trápí se a u nás šlo o to, abychom se nepřizpůsobili jejich hře. Hráli jsme naplno a ty sety tomu odpovídají. Jsem rád, že jsme to odehráli s výsledkem 3:0,“ shrnul krátce kouč Jihostroje Jan Svoboda.

„České Budějovice jsou jedním z favoritů ligy. My jsme bojovali s vyrovnaností během setů, zatímco soupeř hrál skvěle. Své vítězství si právem zasloužil,“ dodal brazilský trenér Pražanů Rafael Petry.

VK České Budějovice - Volley Team ČZU Praha 3:0 (25:16, 25:13, 25:17)

Rozhodčí: Marschner - Renčín
Čas: 60 minut.
Diváci: 428.
Nejvíce bodující hráči: Michálek (12) - Patočka (7)

VK České Budějovice: Sobotka, Kraffer, Habr, Mach, Fila, Michálek - libero Kryštof. Střídal Kuliha. Trenér Jan Svoboda.

Volley Team ČZU Praha: Hudák, Sobek, Pavelka, Patočka, Lohr, Kuboš - libero Pondělíček. Střídali Záveský, Hrdý, Hora a Ribeiro. Trenér Rafael Petry.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Jihostroj, VK Jihostroj České Budějovice, Praha, Česká volejbalová extraliga mužů, Jan Svoboda, České Budějovice, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zápas bez nervů. Poslední Pražané byli pro Jihostroj lehkým soustem  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.