Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Skvělá atmosféra dohnala český tým za vítězstvím ve čtyřech setech

Dvojnásobek diváku, oproti včerejšímu utkání, dohnalo české volejbalisty k letošnímu prvnímu vítězství v rámci Světové ligy, která se v těchto dnech hraje v Českých Budějovicích. Češi byli v prvním setu horším týmem a téměř nic se jim nedařilo. Poté ale nastartovali obrat ve dvou vyrovnaných setech a v posledním už to byla jasná záležitost české reprezentace. Ta tak zdolala Čínu 3:1 na sety a připsala si do tabulky tři body.

Zápas začal na servisu Petr Michálek, ale po jeho podání brala bod Čína. Český bod ale přišel hned vzápětí a oba týmy se přetahovaly o vedení. Prvním družstvem, které odskočilo o více jak jeden bod, bylo Česko. A to zásluhou Janouchova esa. Jenže tým z asijského kontinentu odpověděl stejnou mincí. Po prvním technickém oddechovém času nezvládl příjem Kryštof a bylo srovnáno. Poté přišlo jedno sporné rozhodnutí čárového rozhodčího a Čína začala odskakovat až na rozdíl čtyř bodů. Čechům se úplně přestalo dařit a Číňané tak v klidu mířili za ziskem první sady. Ten také získali konečným poměrem 25:21.

Ve druhé sadě získali si první bod Češi, ale další tři putovali na stranu soupeře. Ti také vedli při prvním technickém oddechovém času o dva body. Jenže díky dvěma dobrým blokům dokázali skóre opět dorovnat. Jenže Čína nekazila tolik jako domácí tým a zaslouženě se utrhla na rozdíl tří bodů na skóre 16:13. Ihned po druhém technickém time outu už ale posbírali Češi tři body v řadě a bylo opět srovnáno. Na to reagoval trenér Yang prvním klasickým oddechovým časem. Ale za stavu 18:18 přišly dva skvělé české bloky, nejprve v podání Marka Beera a poté Michala Fingera. Když přišel další bod zásluhou Jakuba Veselého, zdálo se, že koncovka druhé sady bude snadná. Jenže Čína stáhla na rozdíl jednoho a už to vypadalo na drama. To nakonec česká reprezentace nedopustila a urvala druhý set 25:22.

Začátek setu číslo tři českým hráčům vůbec nevyšel a rychle prohrávali 2:6. Na to reagoval španělský kouč Falasca oddechovým časem. Za stavu 7:5 viděli diváci jednu z nejlepších výměn zápasu, kdy míč přeletěl osmkrát přes síť. Všichni hráči předváděli v poli skvělou hru a krásné zákroky. Vše nakonec ukončily vytlučené bloky a z bodu se radovala Čína. Domácí tým ale za úžasné podpory českobudějovických fanoušků skóre vyrovnal a nakonec i otočil. V tu chvíli se hrál v Budvar aréně skvělý volejbal a diváci se výborně bavili. I díky tomu, že se skóre přelévalo ze strany na stranu. Za stavu 19:19 poslal trenér Falasca na budějcký taraflex Donovana Džavoronoka, který se postavil na servírovací lajnu a dvěma esy poslal Čechy do slibného vedení. To ale nevydrželo příliš dlouho a brzy bylo opět vyrovnáno. Nakonec setbol na stranu českého týmu přihrál razantní smečí Bartoš, a ten byl také hned využit po nepřesném útoku Číny.

Sadu s číslem čtyři zahájili domácí volejbalisté na výbornou a po třech rozehrách vedli 3:0. Se stejným bodovým rozdílem vstupovali hráči na palubovku po první povinné pauze. Hned po ní ale česká reprezentace svůj náskok opět navýšila a zdála se být ve výborné pohodě. Útočil mnohem lépe, než v předešlých setech a také díky tomu si držel minimálně čtyřbodový náskok. Ten dokonce ještě navýšil a vypadalo to na klidný závěr čtvrté sady a zároveň celého zápasu. A za stavu 21:14 už byly tři body opravdu blízko. Navíc když Janouch trefil další eso, vedli Češi už o osm bodů.  Domácí tým měl poté několik mečbolů, ale dokázal využít až ten třetí, když výrok hlavního sudího opravil čárový. Česká reprezentace tak zdolala Čínu 3:1 na sety.

„Výborné vítězství. Vlastně první v téhle sezoně a s obměněnou sestavou a novým vedením. Byla skvělá atmosféra a my jsme hráli v obrovské euforii, protože dva sety, co jsme vyhráli, tak jsme téměř do půlky byli pod nimi, ale my jsme se i přesto snažili být v hlavě pořád pozitivní a soustředit se na každý další míč. Pomohl nám také tlak od servisu. Doufám, že zítra předvedeme podobný výkon. Dle mého názoru je Kanada papírově nejlepší tým z téhle čtyřky. Bude to ještě těžší, ale nikdo neříká, že nemůžeme vyhrát. Ještě jednou bych ale chtěl vyzdvihnout parádní atmosféru. Ta mi připomněla atmosféru v Brně, kde jsme hráli s Libercem. Je neuvěřitelné, kolik přišlo lidí, i když jsme včera prohráli. Jsme za to moc rádi,“ shrnul utkání Jakub Janouch.

Češi zakončí první díl Světové ligy zítra s Kanadou. V Budvar aréně se začíná opět v 18 hodin

Čína – Česká republika 1:3 (25:21, 22:25, 23:25, 17:25)

Čína: Chen, Li R., Ji, Rao, Dai, Song – libero Tong. Střídali Liu, Zhang, Li Y., Jiao, Cui. Trenér Yang.

Česká republika: Veselý, Beer, Finger, Džavoronok, Janouch, Michálek – libero Kryštof. Střídali Bartoš, Zmrhal, Hadrava, Zajíček, Habr. Trenér Falasca.

Nejvíce bodující hráči: Dai (20) – Finger (18).

Čas: 107 minut.

Diváci: 3130.

Rozhodčí: Heckford (ENG) – Van Gompel (NED).

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Čína, Česko, České Budějovice, Michal Finger, Jakub Janouch, Petr Michálek, Budvar aréna, Jakub Veselý, Donovan Džavoronok, Marek Beer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělá atmosféra dohnala český tým za vítězstvím ve čtyřech setech  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.