Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Semifinále nekončí. Karlovarsko se v neděli vrátí na jih Čech

Po prvním setu vypadalo vše nadějně, pak ale volejbalisté Karlovarska využili domácího prostředí a otočili páté semifinálové střetnutí proti Českým Budějovicím. Zvítězili ve čtyřech setech, což znamená, že se boj o finále vrací na jih Čech. Šestý duel se odehraje v neděli.

Hostující celek začal páté semifinále výborně. Jihostroji vycházela obrana v poli i na síti a  hru určoval výkon Michálka. Jeho dva útoky z hlavního kůlu přinesly vedení 6:3. Před technickým time-outem navíc českobudějovický smečař využil toho, že Hudeček neměl dobře nahráno a zvýšil na 8:3. Karlovarsko korigovalo stav na 7:10 esem Málka, jenž mířil přesně do rohu a hosté dráhu letu neodhadli. Obrana Jihočechů byla nadále znamenitá a především díky ní České Budějovice bezpečně držely náskok. Když navíc Habr vyhrál přetlačovanou na síti, skóre bylo 14:9. Vzápětí ale dokázali Hudeček se Zmrhalem snížit rozdíl na dva body. Hostům nepomohl ani vyžádaný oddechový čas, Západočeši byli najednou v těsném kontaktu. Po technické pauze se ale na stranu Jihostroje vrátilo výraznější vedení. Mach zablokoval Zmrhala a navýšil stav na 17:14. Před koncovkou navíc karlovarské bloky vytloukl Kuliha a zajistil vedení 20:16. Domácí v závěru mocně finišovali a po esu Treiala snížili na 22:23, ale Michálek následně zajistil setbol a sám si ho v další výměně i proměnil.

Karlovarsko vletělo do druhého dějství jako uragán a nad svým soupeřem vedlo už 7:3. Jenže do hry se zapojil Gevert a s ním došlo ke korekci nepříznivého stavu na 6:7. Technický time-out však přišel domácím vhod. Po něm se o slovo přihlásil Hudeček, který zvýšil na 10:6. Hostům se nedařilo napodobit výkon z první sady, do sestavy se tak místo Kulihy dostal Kraffer a následně Todua nahradil Sobotku. Jihostroj však trápil Zmrhal. Nejprve na hlavním kůlu zvýšil na 15:8 a hned poté umístil podání přesně k základní čáře. Jeho dělový servis škodil i po povinné pauze, kdy pomohl získat další dva body a skóre bylo 18:8 pro Karlovarsko. Projev hry zkusil změnit i Červinka, ale propastný rozdíl se jen těžko umazával. V koncovce sice ještě hosté stav drobně upravili, ale Netrvalovo eso rozhodlo o tom, že museli po výsledku 16:25 sklonit ve druhé sadě hlavy. 

Jihočeši se stále nedokázali chytnout. Když Hudeček zvýšil na 3:0, vzal si kouč Dvořák time-out. Široký ale ihned poté zvýšil náskok a dostal hosty pod tlak. A to natolik, že se do hry znovu vrátil při stavu 2:7 mladík Šotola. Rozdíl se nezmenšoval. Zmrhal si při podání našel jindy bezchybného Kryštofa, kterému příjem nevyšel a upravil na 11:6 pro Karlovarsko. Po vyžádaném oddechovém čase Jihostroj zaznamenal dva body a snížil svou ztrátu na číslovku tři. A když chvíli nato nevyšel příjem domácím, Michálek s Kulihou upravili na 12:13. Time-out si tak vzali i Západočeši. Pomohl Zmrhalovi, který po něm týmu opět vrátil výraznější vedení. Šlapala také obrana domácích, a tak po zablokovaném útoku Kulihy vedlo Karlovarsko už 18:13. České Budějovice proto daly znovu šanci Krafferovi a před koncovkou i Červinkovi s Toduou. Avšak domácí vedli 20:13 a nemuselo je to stresovat. Ke konci ještě na podání přišel Sobotka, to však nic neznamenalo. Po útoku Šotoly do zámezí Západočeši ukončili set a dostali se do vedení.

S Krafferem a Gevertem začali hosté čtvrté dějství a tentokrát jim úvod neutekl. Dvakrát získali dvoubodový náskok, když se navíc Zmrhal neprosadil proti trojbloku, ve druhém případě se z něj stalo tříbodové vedení 8:5. I kvůli sporným výrokům rozhodčích se propast dlouho nedařilo prohloubit, úsek ale na hlavním kůlu přerušil Gevert a dvěma razantními útoky zvýšil vedení Jihostroje na 13:8. Domácí však okamžitě zaznamenali tři body v řadě a snížili na 11:13. Karlovarsko cítilo nervozitu ze strany svého protivníka a chopilo se šance. Rázem byl na světě ten nejmenší rozdíl. A jakmile se Gevert nechal zablokovat Treialem, bylo dokonce srovnáno na 15:15. Zvrat ve vývoji přinesl servis Hudečka, který jako kapitán vybojoval vedení 17:16. K tomu před koncovkou chyboval na síti Mach a Západočeši drželi stav 19:17. Hned poté neuspěl ani Michálek a s Českými Budějovicemi bylo zle. Ještě více po servisu Treiala, jenž zaskočil Macha a upravil na 22:18. Hosté v závěru nesložili zbraně, ale vlak ujel o něco dále, než bylo potřeba. Utkání ukončil nepovedeným podáním Gevert a poslal sérii zpátky na jih Čech. 

VK ČEZ Karlovarsko – VK České Budějovice 3:1 (22:25, 25:16, 25:16, 25:22)

Rozhodčí: Renčín – Rychlík. Diváků: 1000. Čas utkání: 105 minut. Stav série: 2:3.

VK ČEZ Karlovarsko: Končal, Hudeček, Treial, Široký, Málek, Zmrhal – libero Pfeffer. Střídali Štefko, Sukuba a Netrval. Trenér Jiří Novák,

VK České Budějovice: Mach, Šotola, Michálek, Habr, Sobotka, Kuliha – libero Kryštof. Střídali Gevert, Kraffer, Červinka a Todua. Trenér René Dvořák.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Karlovarský kraj, Česko, České Budějovice, Jihostroj, ČEZ, VK Jihostroj České Budějovice, semifinále, Jiří Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semifinále nekončí. Karlovarsko se v neděli vrátí na jih Čech  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.