Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S Jihostrojem se loučí Todua, Ondrovič, Zmrhal a Rejlek

Volejbalisté Jihostroje udrželi po stříbrné sezoně kostru mužstva pohromadě, i tak se však s klubem loučí čtveřice hráčů. Dres českobudějovického klubu dále nebude oblékat dvojice blokařů Valerij Todua – Peter Ondrovič, smečař Marek Zmrhal a univerzál Filip Rejlek.

Největší stopu zanechal v Jihostroji ukrajinský blokař Valerij Todua, který na jihu Čech hrál dlouhých pět sezon. V tomto ohledu mu patří primát, protože žádný jiný cizinec nepůsobil v Jihostroji delší dobu. Todua se podílel na zisku titulů v letech 2017 a 2019 a také s českobudějovickým týmem dvakrát vybojoval Český pohár (2019 a 2020). V sezoně 2019/20 byl u zdařilého tažení Jihostroje v Lize mistrů. České Budějovice mu přirostly k srdci, ale v poslední sezoně přišel o stabilní místo v sestavě a rozhodl se pro restart své kariéry v jiném extraligovém klubu.

„Valda je velký srdcař a zanechal v našem klubu hlubokou stopu jako hráč i jako člověk. Myslím, že v této sezoně mu asi nejvíce ze všech uškodilo, že na zápasech neměl publikum, protože je hodně excentrickým typem hráče, který fanoušky potřebuje a hraje pro ně. Sezona mu nevyšla úplně podle představ, neměl stabilní místo v sestavě a sám přišel s tím, že potřebuje změnu prostředí. Vím, že Budějovice mu zůstanou v srdci a platí to i opačně,“ komentuje odchod 208 centimetrů vysokého blokaře generální manažer Robert Mifka.

Jen o jednu sezonu méně strávil v Jihostroji další blokař, se kterým se klub loučí, Peter Ondrovič. Během čtyř sezon vyhrál jeden mistrovský titul v roce 2019 a dvakrát Český pohár v letech 2019 a 2020. Slovenský blokař měl stabilní místo v sestavě a kvalitní služby pro Jihostroj odvedl i při Lize mistrů v sezoně 2019/20. Pro další sezonu by měl zamířit do Belgie.

Robert Mifka přiznal, že loučení s Ondrovičem je pro klub těžké. „Pro Jihostroj toho za čtyři sezony odvedl na hřišti opravdu hodně a stal se součástí naší jihostrojácké rodiny. Je to skvělý kluk i šikovný volejbalista, který zejména v obranné činnosti patří k extraligové špičce. Jednali jsme o prodloužení smlouvy, ale nakonec padlo rozhodnutí, i v souvislosti s druhou změnou na blokařském postu, upřednostnit příchod útočnějšího typu hráče, který bude zapadat do budoucí strategie klubu. Občas se musí udělat i rozhodnutí, která jsou po lidské stránce velice těžká. Není samozřejmě vyloučeno, že se naše cesty v budoucnu opět setkají – Peťo bude mít v Jihostroji vždy dveře otevřené.“

V týmu dále nebude pokračovat ani smečař Marek Zmrhal, který nosil dres Jihostroje poslední dvě sezony. Na extraligový triumf s Jihostrojem nedosáhl, ale výrazně se podepsal pod zisk Českého poháru v roce 2020. Důležitým hráčem byl pro Jihostroj také během Ligy mistrů v sezoně 2019/20. V konkurenci smečařů pod Černou věží však v uplynulé sezoně nedostával tolik času na hřišti, jak by si on i klub představovali, a v příští sezoně tak už bude působit v jiném extraligovém klubu.

„Máry si velmi cením jako velkého dříče, který dává volejbalu maximum. V minulé sezoně si ale bohužel místo v sestavě nedokázal vybojovat, i když nám v play-off velmi pomohl při absenci Filipa Stoiloviče. Především během sezony 2019/20 odvedl pro klub skvělé služby a za to mu patří obrovský dík. Očekávání však byla oboustranně ještě o něco vyšší, a proto Markovi přejeme hodně štěstí v jeho dalším volejbalovém působišti,“ říká generální manažer Jihostroje.

Nejzkušenější z odcházejících hráčů je Filip Rejlek, který v Jihostroji končí po jedné sezoně. Čtyřicetiletý univerzál si přišel do Českých Budějovic prodloužit kariéru, ale rozhodně nebyl hráčem do počtu a spolehlivě alternoval s Caseyem Schoutenem. Excelentní zápasy sehrál v play-off, kde vydatně pomohl ke stříbrným medailím. Filip vedení klubu dopředu avizoval ukončení kariéry s koncem sezony. Nakonec ještě zvažuje další extraligové působení v příbramském dresu.

„Filip splnil veškerá naše očekávání. Byl skvělým mentorem pro mladé hráče. Stoprocentní profesionál, který na hřišti potvrzoval svou kvalitu a bohaté zkušenosti. Nejednou nám svým výkonem vytrhl trn z paty. Vážíme si jeho férového přístupu, kdy během jednání o kádru pro sezonu 2021/22 sám přišel s tím, že nám nechce blokovat pozici univerzála, a po sezoně nejspíš ukončí profesionální kariéru nebo už nebude mít volejbal jako prioritu. Vím, že mu jižní Čechy přirostly k srdci. Přejeme mu hodně štěstí, ať už v nové životní etapě po extraligové kariéře, nebo v dresu nového klubu,“ říká na adresu Filipa Rejlka Robert Mifka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihostroj

Štítky Jihostroj, volejbal, odchody, sezona, Filip Rejlek, Peter Ondrovič, kariéra, Liga mistrů UEFA, Český pohár, České Budějovice, Robert Mifka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S Jihostrojem se loučí Todua, Ondrovič, Zmrhal a Rejlek  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.