Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Sokol odstartoval nadstavbu o Extraligu výhrou 2:1 na zápasy nad Technikou Brno

Sérii 25 utkání nadstavby o udržení v Extralize odstartoval Sokol předehrávkou s druhým extraligovým účastníkem baráže Technikou Brno. Páteční premiéru si odbylo zbrusu nové osvětlení hřiště ve sportovně relaxačním areálu na Hluboké a byl to divácký zážitek. Smutnější byla derniéra legendy a tahouna hlubockého baseballu, předsedy Sokola Davida Šťastného.

Ten se ve svých čtyřiceti letech, po devatenácti letech ve vrcholovém baseballu, rozhodl ukončit aktivní hráčkou kariéru a věnovat se naplno dalšímu rozkvětu hlubockého sportu jako starosta Sokola Hluboká. Symbolicky právě proti Technice Brno, kde před dvěma desítkami let začínal, si v první směně naposledy stoupl na kopec a odházel svůj poslední ligový inning. Davide, děkujeme za všechno, co jsi pro baseball a sport na Hluboké udělal! 

Sokol Hluboká – Technika Brno 7:9

Páteční večerní utkání mohl a měl Sokol doma vyhrát.  Technika začala proti Davidu Šťastnému bez nostalgie pěkně zostra a pálkařům z první části line-upu Techniky se podařilo dvakrát skórovat. Zato proti Američanu Parkerovi Thodemu na kopci Techniky našli pálkaři Sokola recept až ve čtvrté směně a zmírnili tak hrozivě vypadající skóre 4:0. K dobrému výkonu se pomalu zahříval domácí nadhazovač William Parsons, zato Technika se na kopci hledala, vystřídala za utkání celkem pět nadhazovačů, z nichž nejvíce se dařilo Matěji Brabcovi, který ale táhl Techniku hlavně na pálce. Sokol dostával po chybách nadhazovačů nebývale mnoho met zdarma, ale dokázal toho využít jenom částečně. V šesté směně přišel protiútok Hluboké, který klasicky táhl Martin Mužík. Ten si připsal za večer pět hitů, Petr Síla dva, výborný zápas odehráli Matěj Dvořák či Kamil Miranda, na pálce bodoval Michal Soukup. Na konci šesté směny bylo srovnáno 5:5 a hrál se krásný baseball, který se musel líbit. Na konci osmé směny drama vrcholilo a do posledního inningu se šlo za stavu 7:7, nejlepší pálkař Techniky Matěj Menšík trefil homerun. Na kopci zavíral utkání nejzkušenější nadhazovač Techniky Luis Rengel a za Sokol dohazovala zápas nová posila Hluboké Venezuelan Kelvis Palma, který bohužel nezabránil dvěma doběhům Techniky v poslední směně. Ta strhla vedení na svou stranu a pálkaři Sokola už v dramatickém závěru po třech a půl hodinách hry na Rengela recept nenašli.   

Technika Brno – Sokol Hluboká 1:23

Takovou smršť brněnská Kraví hora asi ještě nezažila. V první směně 0:4, ve druhé 1:7, po dvou směnách 1:11 pro Sokol! Proti nadhazovači Techniky Stanislavu Krautovi se jako první prosadili po double Martina Mužíka Petr Síla a čerstvý maturant Matěj Vlach. Dalším hitem poslal domů Martina Mužíka Josef Novák a dílo první směny dokonal singlem Petr Vojta, který poslal domů Josefa Nováka.

Bodový uragán druhé směny urychlil svým letošním homerunem číslo 7 Martin Mužík, který poslal pro body i Matěje Vlacha a Matěje Dvořáka. Další povedený hit předvedl Petr Vojta, který poslal domů Martina Jiránka. 

Proti nadhazovači Sokola Kelvisi Palmovi se jako první Technik prosadil homerunem Adam Prudil a korigoval tak divoké skóre prvních dvou inningů na 1:11.  Ve třetí směně vystřídal domácího nadhazovače Stanislava Krauta Radek Burian, ale ostrostřelba Sokola pokračovala i proti němu.  Prosadil se Petr Vojta, který poslal domů Martina Mužíka, a v krasojízdě pokračovali další pálkaři Sokola. Po třetí směně do bylo 1:13 a Technika už věděla, že tohle utkání nezlomí a chtěla to mít rychle za sebou. Ve čtvrté směně trefil svůj první homerun Martin Jiránek a přidal další doběhy, když na metách byli Matěj Dvořák, Martin Mužík a Pepe Novák. Po čtvrté směně do bylo 1:23. Trenér Michal Kapr poslal na hřiště místo Kamila Mirandy, který poslední týdny laboroval s kolenem, Viktora Sedláčka a Michala Soukupa za Petra Sílu. Michal Soukup se hned odměnil hitem a poslal pro další bod Petra Vojtu. Galakoncert pokračoval, Matěj Vlach poslal pro bod Viktora Sedláčka, svůj další double proměnil v body Martin Mužík, který na domácí metě ubytoval Michala Soukupa a Matěje Vlacha. Do útoku se zapojil i mladičký talent Sokola Michal Malát.  

Do páté směny šel na nadhazovací kopec za domácí Techniku Daniel Just, bylo jasné, že s tímhle utkáním už půjde jen těžko něco udělat a trenér Matěj Menšík se rozhodl pošetřit své klíčové nadhazovače na další duel. Pátá směna již prošla v poklidu, bez bodů a v šesté směně mohli rozhodčí utkání pro rozdíl ukončit. Sokol tak oplatil Technice páteční těsnou porážku zdrcujícím způsobem a měl psychicky navrch. Jenže každé utkání začíná od nuly a čekal poslední rozhodující duel.  

Technika Brno – Sokol Hluboká 4:7

Ve třetím rozhodujícím utkání pokračovali rozjetí pálkaři Sokola ve skvělém představení a pro Hlubokou utrhli druhý bod a tím i vítězství v první nadstavbové sérii 2:1. Proti vynikajícímu nadhazovači Techniky Luisi Rengelovi se prvním singlem prosadil Matěj Vlach a zavelel tak k útoku hned v prví směně. Line-up Sokola postupně obsazoval mety a Martin Mužík poslal domů Matěje Vlacha. Druhý doběh přidal Matěj Dvořák. Zato Kolumbijec  Garmin Villa Kermin na nadhozu Sokola držel čisté konto a první doběh pálkařům Techniky povolil až ve třetí směně. To už Sokol vedl 5:0 a šel si pro další zasloužené vítězství. Ve druhé směně totiž vybídl k třetímu doběhu Michala Soukupa Matěj Vlach a ke čtvrtému bodu poslal Patrika Neubauera Martin Mužík. Patrik Neubauer pak ve třetí směně poslal domů Martina Jiránka. Další dva body přidala Hluboká v šesté a v osmé směně. Za Sokol od osmé směny utkání zavíral Petr Vojta a dovolil Technice už jenom korekci výsledku. Sokol si náskok pohlídal a z Kraví hory veze domů dva důležité body!

„Škoda prvního pátečního utkání, které bylo otevřené až do dohrávky poslední směny. Baráž je velmi dlouhá, nabitá vyrovnanými týmy a každý bod může být nesmírně důležitý. V neděli už jsme hlavně ve druhém utkání v útoku dominovali. Podrželi nás nahazovači, ale musím tentokrát pochválit snad všechny naše pálkaře, kteří si notně vylepšili osobní statistiky. Tohle utkání nám vrátilo radost ze hry a sebevědomí a věřím, že si formu naši pálkaři podrží do další série, kdy nás v sobotu venku čeká Olomouc,“ hodnotil sérii trenér Hluboké Michal Kapr

„Byla radost kluky v neděli sledovat. Obě utkání se musela líbit a konečně se nám začíná vracet dřina, kterou jsme v zimní přípravě i nyní v pauze před baráží do tréninku vložili. Teď o víkendu hrajeme dvě barážová utkání venku v Olomouci, ale na Hluboké nebudeme zahálet a hostíme velký mezinárodní turnaj desetiletých, kam přijede čtyřiadvacet týmů ze šesti zemí světa. To je zatím jedna z organizačně největších baseballových akcí, kterou na Hluboké pořádáme. Tak nám držte palce, protože tak velký turnaj je snad ještě náročnější než Extraliga,“ dodává s úsměvem předseda Sokola David Šťastný.      

Čekají nás tedy o prvním červnovém víkendu další barážová utkání, kam baseballisty Sokola Hluboká doprovází vedle Techniky Brno nejsilnější kvarteto 1. ligy. Jsou to všechno týmy s extraligovou zkušeností: Blesk Jablonec, Olympia Blansko, Kotlářka Praha a Skokani Olomouc. Extraligovou příslušnost získají na konci první dva z této barážové šestice. Hraje se se systémem každý s každým pět utkání.  V sobotu 4. 6. odehraje Sokol dvě utkání v Olomouci se Skokany, doma se pod umělým osvětlením představí až v pátek 1. července od osmi večer. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Sokol, Hluboká, baseball, extraliga, VSK Technika Brno, Hluboké, David Šťastný, baráž, technika, Martin Jiránek, Brno, Olomouc, TJ Olympia Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokol odstartoval nadstavbu o Extraligu výhrou 2:1 na zápasy nad Technikou Brno  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.