Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školáci se utkají o pohár hejtmana. Volejbalový turnaj vyvrcholí příští rok na jaře

Necelých deset turnajů, na jejichž konci bude jasné, kdo se stane vítězem volejbalové soutěže O pohár hejtmana Jihočeského kraje. První ročník soutěže odstartoval dnes v nové hale Základní školy Oskara Nedbala v Českých Budějovicích. Tady proti sobě nastoupilo deset smíšených družstev, z nichž dva nejlepší týmy postoupí do krajského kola.

„Nápad na uspořádání celokrajské soutěže ve volejbale se zrodil už při plánování programu krajských voleb v roce 2020. Jednou z našich priorit byly právě projekty, které umožní, aby se sport stal v největší možné míře přirozenou součástí života mladých lidí. Dneska je totiž problém je k tomu sportu dostat. Hledali jsme sport, do kterého by se mohli zapojit v co nejvyšší možné míře, potkají se při něm kluci s děvčaty a změří mezi sebou síly v rámci celého kraje. Volba padla právě na volejbal, který do jižních Čech prostě patří,“ popsal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Do turnaje se mohly zapojit střední školy a gymnázia, kde poskládali šestičlenná smíšená družstva. „Dávali jsme to celé dohromady zhruba třičtvrtě roku. Dnes jsme tady odstartovali českobudějovické okresní kolo, každý okres má svůj turnaj. Vítězové postoupí do krajského kola, ta budou dvě, jedno v půlce prosince a druhé na jaře zhruba v dubnu,“ popsal organizátor Tomáš Skolka ze Základní školy Oskara Nedbala.

Pořadatelem akce je Volejbalový klub Jihostroj České Budějovice. „Ten nápad samozřejmě kvitujeme. Volejbal tady má tradici. Když jsem studoval na střední škole, tak takové turnaje probíhaly pořád, bylo to standardem, pak se to ale přerušilo, což je škoda. Takže jsem samozřejmě rád, že se k tomu i za podpory kraje vracíme,“ komentoval prezident klubu Jan Diviš.

Divišova slova o úbytku podobných turnajů na školách potrvzuje i Skolka. „V téhle době je jakákoli organizace podobných sportovních turnajů, ať už na středních nebo základních školách, poměrně složitá. Čím dál víc se snižují peníze na organizaci z ministerstva školství. Podpora je prostě čím dál menší a nedostává se na všechny sporty. Jako organizátoři už si nyní musíme vybírat sporty, na které budeme mít peníze nebo o které bude největší zájem,“ vysvětlil.

Kraj by měl na akci přispět 300 až 400 tisíc korun. Do budoucna by se podle hejtmana mohl rozšířit o další sporty. „Umím si představit sálovou kopanou nebo třeba florbal, ale je třeba to probrat se zástupci škol, aby to byly sporty, které ty děti táhnou," uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volejbal, soutěž, základní škola, Jihočeský kraj, VK Jihostroj České Budějovice, Oskar Nedbal, Jan Diviš, ODS, Martin Kuba, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci se utkají o pohár hejtmana. Volejbalový turnaj vyvrcholí příští rok na jaře  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.