Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Novým univerzálem Jihostroje je kubánský talent Alejandro González

Možná vůbec nejzajímavější ze všech posil si českobudějovičtí volejbalisté nechali až na konec. Na post univerzála přichází teprve dvacetiletý Alejandro Miguel González Rodríguez. Kubánský reprezentant s velkým potenciálem bude s 208 centimetry nejvyšším hráčem mužstva.

Talentovaný mladík svou kariéru dosud rozdělil mezi rodnou Kubu a Brazílii, ve které odehrál poslední dvě sezony. Vyhlédl si ho nejlepší klub brazilské Superligy Sada Cruzeiro. Uplynulou sezonu pak pravidelně nastupoval v základní sestavě v barvách Araguari Volei. Mimochodem jeho soupeřem v brazilské nejvyšší soutěži byl nový nahrávač Jihostroje Eduardo Carísio. Svůj potenciál Alejandro González potvrdil na čerstvě skončeném Panamerickém poháru hráčů do 21 let, ve kterém Kuba ve finále porazila silnou reprezentaci USA, a to i díky jeho výbornému individuálnímu výkonu. Na turnaji získal ocenění pro nejužitečnějšího hráče a obdržel také cenu pro nejlepšího univerzála.

V Jihostroji podepsal roční smlouvu s možností jejího prodloužení ze strany klubu na další dvě sezony. „Alejandro k nám přichází rozvinout svůj velký talent a postupně by se měl stát naší ofenzivní oporou, k čemuž má exkluzivní fyzické předpoklady. Přesvědčil nás, že má velkou osobní motivaci tvrdě na sobě pracovat. Přestože už má za sebou plnohodnotnou sezonu ve velmi kvalitní brazilské Superlize, kde se dokázal prosadit, bude to jeho první sezona v Evropě a při jeho mládí od něj nemůžeme očekávat, že bude od začátku hlavním tahounem týmu. Rozhodně se však bude chtít se Stijnem van Schiem poprat o pozici prvního univerzála a takový zdravý konkurenční boj může oběma hráčům i týmu pouze prospět,“ vysvětluje generální manažer Robert Mifka.

González: Nepochybuju, že Jihostroj je správný klub pro můj rozvoj

Je vám teprve 20 let a dosud celou kariéru jste strávil na Kubě a v Brazílii. Co vás přesvědčilo jít právě do Česka?
Jsem sice ještě mladý, ale vím, co chci. Mám jasnou představu o své budoucnosti. Hledal jsem nový klub, kde bych se mohl v kariéře zase posunout a kde budu mít dobré podmínky pro rozvoj, abych mohl dosáhnout cílů, které jsem si stanovil do budoucna. Sledoval jsem, jak se která soutěž vyvíjí a zkvalitňuje a nemám žádné pochybnosti o tom, že České Budějovice a česká extraliga je správné místo pro můj rozvoj.

Jihostroj bude trénovat zkušený polský kouč Andrzej Kowal. Jak se na něj těšíte?
Je super, že v mém mladém věku budu mít možnost pracovat s lidmi, kteří jsou ve volejbale na světové úrovni. Vím, že pod jeho vedením můžu volejbalově hodně vyrůst. I proto je Česká republika výborné místo pro start mojí cesty. Bude to moje první evropská zkušenost a moc se na ni těším.

Jaké si dáváte cíle do ročníku 2023/24?
V minulé sezoně skončil Jihostroj na druhém místě. Myslím si, že v následující sezoně budeme hodně hladoví po tom, abychom opět do Českých Budějovic vrátili mistrovský titul. Moc se taky těším na zápasy Ligy mistrů, je paráda, že si ji s Jihostrojem zahrajeme.

V brazilské Superlize proti vám nastupoval nový nahrávač Jihostroje Eduardo Carísio. Znáte se?
Hráli jsme proti sobě asi dvakrát během minulé sezony. Po druhém zápase už jsme oba věděli, že jdeme do Jihostroje, takže jsme se o tom bavili. Eduardo má skvělé dovednosti a spoustu zkušeností, takže se od něj můžu hodně učit a zlepšovat svůj výkon.

Jaká je vaše nejsilnější volejbalová dovednost a co chcete naopak zdokonalit?
Moje nejsilnější stránka je určitě útok. Chci zapracovat na servisu.

Jste součástí národního týmu Kuby?
Ano, právě jsem byl na turnaji s naším reprezentačním týmem do 21 let. Vyhráli jsme Panamerický pohár po těžkém finálovém zápase s USA. Podařilo se mi navíc získat individuální cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje a také pro nejlepšího univerzála, z čehož mám obrovskou radost.

Co považujete dosud za svůj největší úspěch?
Právě to, že jsem se tento týden stal s národním týmem Kuby do 21 let šampionem na Panamerickém poháru. Na profesionální úrovni si zatím nejvíc cením toho, že jsem byl součástí nejlepšího brazilského klubu Sada Cruzeiro.

Přijedete do Česka sám, nebo budete mít doprovod?
Budu sám. Je to pro mě dobrá příležitost hned od začátku zapadnout do nového prostředí. Chci se plně soustředit na volejbal a nebudu se ničím rozptylovat.

Jaká je vaše přezdívka, kterou vás mohou oslovovat fanoušci a spoluhráči?
Moji kamarádi mi láskyplně říkají „Jabao“ (česky chabao – člověk smíšené rasy se světlou pletí a kudrnatými vlasy). Novináři doma na Kubě mi dali přezdívku „Viking“. (smích)

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihostroj

Štítky Jihostroj, posila, Alejandro Gonzáles, tým

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým univerzálem Jihostroje je kubánský talent Alejandro González  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.