Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zvrat s Benátkami. Jihostroj ztratil vedení 2:0

Na jihu Čech bylo znát, že po zisku titulu popularita volejbalu vzrostla. Na první utkání dorazilo více než 1000 diváků, kteří viděli dva dominantní sety v podání Jihostroje. A pak zkrat. Domácí prohráli třetí koncovku a momentum se přesunulo na stranu Benátek nad Jizerou, které utkání otočily a překvapivě si odváží dva body.

Ještě před začátkem utkání se českobudějovická hala naplnila tak, jak nebylo dříve na první zápas sezony zvykem. Po zisku titulu bylo znát, že popularita volejbalu v krajském městě narostla. Fanoušci zatleskali po krátké vzpomínce na poslední míče nervydrásajícího finále extraligy, které klub promítal na velkoplošné obrazovce. Jihostroj slavnostně odhalil nový banner pod stropem haly, který bude navždy připomínat triumf ze sezony 2023/24.

První set rozehrál Jihostroj skvěle. Přestože mu opět chyběli nemocný univerzál Brichta a zraněný smečař Rodrigues začal na lavičce. Nahrávač Bitar ladil souhru s Kriškem, jehož zranění z předchozího utkání se neukázalo být tak dramatické, jak původně vypadalo. Benátečtí se pod náporem domácího týmu nedokázali dostat příliš do hry – Jihostroj zvítězil jednoznačně 25:16.

Druhý set pokračoval v podobném duchu. Bitar začal hrát i středem přes Okoliće a Taylora-Parkse. Jihostroj byl stále ve vedení, Benátky se držely alespoň na dostřel do stavu 17:14. Pak se domácí opět rozjeli a koncovku setu měli opět jasně pod kontrolou – 25:16.

Fanklub Českých Budějovic rozjel pokřiky, do kterých se zapojila celá hala. „Druhá strana odpovídá – České Budějovice“. Tento pokřik obvykle slýcháme ve Sportovní hale až při atraktivnějších duelech play-off – v této sezoně zazněl už v úvodním duelu. Třetí set byl na začátku vyrovnaný, za stavu 10:10 bylo stále remízové skóre. Benátky se tentokrát držely až do koncovky a tam začalo drama. Jihostroj už měl ukončení zápasu na ruce, ale hosté nakonec urvali třetí set pro sebe – 27:29.

Ve čtvrtém setu se očekával nápor Jihostroje, ale bylo tomu přesně naopak. Domácím se nedařilo a Benátky se dostaly do vedení dokonce 8:4. Hosté se výrazně zlepšili, byli v euforii a po většinu setu měli navrch. Když se po chybách Jihostroje dostali do vedení už 21:15, začalo se domácím těžko dýchat. Benátky zvládly koncovku 25:21 a vynutily si překvapivý tie-break.

Pátý set byl ze začátku vyrovnaný, ale později bodově odskočili hosté. Frustrovanému Jihostroji najednou vázla souhra a trenér Šmejkal nevěděl, koho poslat na hřiště. Benátky využily momentum utkání, které se jim nabídlo po vítězné koncovce třetího setu. Nakonec celý zápas otočily a vyhráli tie-break 15:13.

Petr Michálek (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Hrozně mě mrzí, že jsme první domácí zápas prohráli. Začali jsme krásně vedením 2:0 na sety. I ve třetím setu jsme vedli. Pak jako kdybychom přestali bojovat a myslíme si, že to půjde samo. Jenže ono to samo nejde. Ukazuje se, že v extralize už nejsou slabé týmy. Příště musíme bojovat až do konce.“

Zdeněk Šmejkal (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Zápas se mi hodnotí těžko. První dva sety jsme hráli, jak si představuji. Bylo tam nasazení, agresivita na servisu i v útoku. Postupem času Benátky převzaly iniciativu v agresivitě a přehrály nás na příjmu a servisu obecně.“

VK Jihostroj České Budějovice - VK Benátky nad Jizerou

2:3 (25:16, 25:16, 27:29, 21:25, 13:15)

VK Jihostroj České Budějovice: Bitar, Nikpoor, Okolić, Kriško, Leština, Taylor-Parks, libero Kovařík. Střídali: Emmer, Sedláček, Rodrigues, Michálek

VK Benátky nad Jizerou: Bartoš, Šulc, Staněk, Perry, Pokopec, Černý, libero Kotek. Střídali: Švandrlík, Krča, Mečiar

Nejvíce bodů: Okolić 17, Kriško 16, Nikpoor 14 – Krča 20, Šulc 17, Perry 15

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky Benátky, Jihostroj, České Budějovice, VK Jihostroj České Budějovice, VK Benátky nad Jizerou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvrat s Benátkami. Jihostroj ztratil vedení 2:0  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.