Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Německý Coburg byl nad síly Jihostroje, zvítězil v pěti setech

S navrátilci Petrem Michálkem a Tomášem Filou odehráli českobudějovičtí volejbalisté další přípravné utkání před nadcházející sezonou UNIQA extraligy. Proti německému Coburgu sehráli dobrou partii, v závěru ale v obměněné sestavě nestačili na německé volejbalisty a prohráli 2:3 na sety.

Domácí začali aktivně a využívali především souhry Habr - Maciel. Ale pouze vlastními chybami na příjmu pustili německý celek do vedení. Na síti se však začínal rozehrávat Maciel a byl to on, který zařídil obrat. Sobotkovo eso na 8:5 už bylo jen bonusem před technickým time-outem. Znát byl také návrat Michálka s Filou, kteří se ihned vrátili ke hře, jež je zdobila v play-off posledního ročníku. Nedorozumění Jandy s Filou vrátilo Coburg do hry, hosté ztráceli za stavu 14:12 už jen dva body. A k uklidnění situace nepomohl ani následný útok Fily do zámezí. Od té doby ale Jihostroj nepustil soupeře ke slovu a vytvořil si vedení 18:13. Německý celek si poté vyžádal oddechový čas. Ale ani poté se jeho hra nezlepšila, vytlučené bloky Tibitanzlem a špatný příjem znamenaly stav 23:15 pro Jihočechy. Proměnit se však povedlo až třetí setbol, úspěšným bodujícím byl Tomáš Fila. 

I do druhé sady vstoupili lépe domácí a znovu u toho byl Fila, který dvěma body z podání zvyšoval už na 4:1. Coburg ale dokázal hned srovnat a dokonce otočit na 5:4. Chyba na příjmu od Tibitanzla znamenala už devátý bod pro hostující celek, naopak Jihostroj byl o tři pozadu. Jenže nepřipravenost hráčů v zelených dresech připravila Němce o vedení, Habr srovnal na 10:10. Obrat dokonal blok Fily a následný útok Maciela z hlavního kůlu, kterým poslal Jihostroj do vedení 14:12. Po vyžádaném oddechovém čase se ale Českobudějovičtí nedokázali srovnat s bloky Coburgu a rázem o náskok přišli. Za stavu 16:16 byla ve Sportovní hale k vidění nejdelší výměna zápasu, kterou nakonec získali hosté. A jako by naznačila vývoj před koncovkou setu, protože Němci do ní šli s vedením 20:17. Domácí ale nesložili zbraně a dokázali srovnat na 21:21. Vzápětí ale přišel Michálkův útok do zámezí, špatný příjem a Coburg měl za stavu 24:21 ve svůj prospěch tři setboly. A využil hned ten druhý. Na sety tak bylo srovnáno 1:1.

Velkou měrou se o úspěšný vstup do dalšího dějství zasloužil na servisu Filip Habr. Jihočeši si rychle vypracovali vedení 5:0 a dostali protivníka pod tlak. Eso Maciela přineslo stav 10:4 a na Němcích bylo najednou vidět, že neví, co hrát. Když bylo na tabuli skóre 12:5, vzali si hosté už druhý vynucený time-out. Po chvíli se dalším esem prezentoval Habr a zvyšoval už na 15:8. Náskok se navíc zvětšil po úspěšném jednobloku Maciela a esu Fily. Bylo jasné, že tuhle sadu Jihostroj nepustí. Vedl totiž 20:10. A ačkoliv se ztráta Coburgu v závěru zprvu výrazně zmenšovala, nakonec vyhráli domácí 25:16.

Do čtvrté části poslal trenér Svoboda na palubovku Červinku, Kraffera a Kulihu. Obměněná sestava se ale našla prakticky ihned a držela se soupeřem vyrovnaný stav. Vedení se sice přelévalo ze strany na stranu, ale ne nějak zásadně, aby jeden či druhý celek ztratil kontakt s protivníkem. Stav byl tedy postupně 11:11, 13:13 a také 19:19. Pak ale přišla chyba Tibitanzla v poli, Coburg hned nato vytloukl bloky Jihočechů a rázem bylo zle. Němci se dostali až do vedení 23:19. Situaci ještě zkoušel hasit Maciel, ale ani on nedokázal pořádně překonat zelenou hráz na síti.

Závěrečnou zkrácenou sadu rozehráli lépe hosté, kteří využili chyb volejbalistů v černobílých dresech a vytvořili si tříbodový náskok, s nímž dlouhou dobu pracovali. Jihostroj se snažil s výsledkem ještě něco udělat, ale jeho snaha nepřinášela kýžený efekt. Za stavu 10:7 pro Coburg už se naděje na úspěch zmenšovala. Naštěstí mají České Budějovice Maciela, který dvěma body v řadě dostal svůj tým do kontaktu. Na vyrovnání však jeho výkon nestačil. Jihostroj sadu ztratil poměrem 12:15 a z duelu s německým protivníkem vyšel poražen.

„Bylo to výborné. Konečně se nám vrátili naši reprezentanti, zapojili jsme už oba smečaře. Myslím si, že je to dobře, protože se už potřebujeme sehrávat a potřebujeme najít sestavu na první zápas. Máme ve čtvrtek a v pátek poslední příležitost na turnaji v Odoleně Vodě, abychom ji našli,“ řekl po utkání lodivod Jihostroje Jan Svoboda.

VK Jihostroj České Budějovice - VSG Coburg/Grub 2:3 (25:18, 22:25, 25:16, 20:25, 12:15)

Nejvíce bodů: Maciel (24)

Sestava VK Jihostroj České Budějovice: Tibitanzl, Michálek, Habr, Maciel, Sobotka, Fila - libero Janda. Střídali Červinka, Kraffer, Kuliha. Trenér Jan Svoboda.

Štítky Jihostroj, Tomáš Fila, Coburg, volejbalista, Petr Michálek, Filip Habr, Česká volejbalová extraliga mužů, Němci, Jan Svoboda, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Německý Coburg byl nad síly Jihostroje, zvítězil v pěti setech  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.