Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Budějce hostily tradiční volejbalové symposium

O předminulém víkendu se v jihočeské metropoli uskutečnilo největší volejbalové symposium pořádané na území České republiky. Tento trenérský seminář, který byl v minulých letech znám pod názvem Čeladná, se letos uskutečnil v Českých Budějovicích.

Největším tahákem byla účast trenéra belgické federace Juliena Van de Vyvera. Tomu také odpovídala účast, která byla více než uspokojivá.

Na 70 trenérů z celé České republiky, mezi kterými se objevila taková jména, jako je Dalibor Polák (bývalý reprezentant), Zdeněk Haník (předseda volejbalového svazu), Miroslav Šotola (dlouholetý hráč Jihostroje), se sešlo v českobudějovické Sportovní hale k dvoudennímu hledání volejbalové trenérské pravdy.

Organizátoři symposia přišli s originálním nápadem a rozdělili sportovní halu na dvě části, a to přednáškovou a ukázkovou, což se po drobných počátečních potížích ukázalo jako velice plodné a prozíravé řešení.

Celé dva dny mohli přednášející okamžitě ukazovat na figurantech z řad budějovických kadetů a juniorů své návody na trénování mládeže. Těm je třeba pogratulovat, neboť se své role zhostili opravdu výborně a patří jim za to díky.

Symposium začal šéftrenér mládeže VK České Budějovice Vojtěch Zach přednáškou na téma přihrávka a rychlý útok po přihrávce. „Po nervózním začátku jsem si nakonec přednášku docela užil a mohl jsem se pak nerušeně vrhnout do organizační práce kolem symposia,“ uvedl Zach.

Druhá přednáška byla na téma důležitost úvodní části tréninkové jednotky - formy, ukázky cvičení, kterou prezentoval Ivan Pelikán, člen metodické komise svazu. „Tuto část považuji za zvlášť zdařilou, neboť byla plná inspirujících podmětů k vylepšení nebo změně zahajovací části tréninku. Za sebe musím zvednout palec nahoru a podotknout, že se tyto nápady určitě objeví v příští sezoně v trénincích mládeže VK České Budějovice,“ potvrdil domácí kouč.

Poté přišel na řadu Julien Van de Vyver, který začal svůj první modul v 15 hodin odpoledne a jako téma si zvolil nahrávku a útok. Belgický volejbal je známý svým rychlým pojetím hry, jejich střelba je v mládežnických kategoriích nevídaně rychlá, a tak bylo velmi zajímavé poslouchat belgický příběh o vystřelené nahrávce a o nahrávačích.

Dále se Vyverova přednáška i ukázky stočily k tréninku rozběhu na útok, kde kladl velký důraz na tempo rozběhu a práci pravé nohy (u praváků). „Znovu musím uznat, že to byla inspirující přednáška, ze které si mohl trenér hodně vzít,“ zmínil Vojtěch Zach.

Dále se Vyver dotknul témata techniky útoku (hlavně ruky), kde zdůraznil nutnost hrát údery do zadních částí hřiště. „Jeho důraz na preciznost byla znát v každé chvilce ukázkového tréninku, což se mi jeví jako jeho největší přednost a největší slabost české trenérské obce,“ podělil se o svůj názor mládežnický kormidelník.

Večerním hostem byl Filip Rejlek, který jako jediný hraje brazilskou Superligu a je jedním z pěti cizinců v tamní nejvyšší soutěži, což podtrhuje jeho kvality. Jeho povídání bylo neuvěřitelně zajímavé.

„Velmi obsáhle jsme se dozvěděli o způsobu trénování, stravování, konkurence v týmu, rovněž jak Brazilci využívají regenerační a kompenzační praktiky a spoustu dalších informací. To, že brazilský národ je schopen takovéhoto systémového počinu, mě opravdu překvapilo,“ řekl českobudějovický trenér.

Večer se většina účastníků sešla v restauraci Zlatá Hvězda k neformálnímu posezení a pravé české hospodské diskuzi, při které se probíralo téměř všechno. „Byl to opravdu příjemný zážitek,“ svěřil se Zach.

Neděle byla zcela v režii belgického trenéra, který se zaměřil na posilování, kompenzaci a speciální posilování vázané k jednotlivým herním činnostem.

„Nejde říci, že by nám ukázal nějakou Ameriku, ale viděli jsme jiné pojetí fyzického tréninku, spoustu prvků, které je možné zařadit do tréninků. Také práce s atletickým žebříkem byla úžasná, když byl použit pro trénink přesunu na blok. Jednoduše opět profesionální a skvělá přednáška spojená s konkrétními ukázkami,“ uvedl Vojtěch Zach.

Celé dva dny se o belgické hosty staral Ivan Pelikán a Eva Zachová Berková, která Julienovy přednášky tlumočila. „Nutno dodat, ač je to má manželka, tak překlad byl opravdu výborný a já za to své ženě moc děkuji. Zvládla jsi to skvěle!“ usmál se Vojta.

Tisková zpráva

Štítky Volejbalové symposium České Budějovice, trenéři volejbalu, volejbal, sympozium, přednáška, Česko, České Budějovice, Čeladná, VK Jihostroj České Budějovice, Jihostroj, Zdeněk Haník, Ruská superliga ledního hokeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce hostily tradiční volejbalové symposium  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.